En Sıcak Konular

Dini sembollerin yasaklanmasına sert tepki

24 Kasım 2008 21:10 tsi
İspanya'da, mahkemenin bir devlet okulundaki dini sembollerin kaldırılmasına Katolik Kilisesi'nden 'birlikte yaşamayı teşvik etmiyor' tepkisi geldi.

İspanya'nın Valladolid kentinde, mahkemenin bir devlet okulundaki dini sembollerin kaldırılmasına karar vermesi tartışmalara yol açarken, Katolik Kilise'sinden sert tepkiler geldi.

İspanya'daki Katolik Kilisesi içinde önemli bir yere sahip olan Toledo Başpiskoposu Antonio Canizares, okulda dini sembolün kaldırılması kararını "Toplumumuz çok hasta" diye yorumlarken, Sevilla Başpiskoposu Carlos Amigo da "Kesinlikle birlikte yaşamayı teşvik etmiyor" şeklinde konuştu.

Başpiskopos Canizares, bir okulda haçın kaldırılması kararını ve geçen hafta İspanyol Meclisi'nde rahibe "Madre Maravillas" anısına plaket takılmasına onay verilmemesini "İsa korkusunun (İsafobia) göstergesi" olduğunu ileri sürdü.

Bu arada ana muhalefette bulunan muhafazakar görüşlü Halk Partisi de (PP) mahkeme kararı olduğu için saygı duyduğunu belirtse de "Sınıflarda haç olması İspanyolların çoğunluğunu rahatsız etmiyor. PP'yi de rahatsız etmiyor" açıklamasında bulundu.

Eğitim Bakanı Mercedes Cabrera ise yapılan tartışmalarla ilgili "Okulların kendi özerklikleri var ve diğer konularda olduğu gibi bu konuda da okulların alacakları kararlara saygı göstermek gerekir. Öğrencileri, velileri ve onların neler düşündüklerini okul müdürlükleri kadar iyi bilen kimse yok. İnisiyatifi ellerine alıp meseleyi onlar çözmeliler" dedi.

Valladolid'de Macias Picavea adlı devlet okuldaki bir grup ailenin 2005 yılında açtıkları dava geçtiğimiz 22 kasım tarihinde sonuçlanmış ve mahkeme, anayasanın eşitlik ve vicdan özgürlüğü konularındaki 14. ve 16. maddesine atıfta bulunarak, okuldaki dini sembollerin kaldırılmasına karar vermişti. 

aa



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,596 µs