En Sıcak Konular

Hamas'tan Abbas'ın başkanlığına ret

24 Kasım 2008 20:27 tsi
Hamas yönetimi, Abbas'ın "Filistin Devlet Başkanı" olarak seçilmesini kabul etmedi.

Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas yönetimi liderleri, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkez Konseyinin Abbas'ı "Filistin Devlet Başkanı" olarak seçmesini kabul etmedi.

Hamas liderlerinden Mahmud Zahar, bunu, Abbas'ın yandaşlarının "umutsuz bir girişimi" olarak nitelendirirken, Hamas sözcüsü Fevzi Barhum da "meşruluğunu yitirmiş, halk tarafından seçilmeyen Filistin Merkez Konseyinin Filistin halkına başkan seçme hakkının bulunmadığını" savundu.

Hamas liderlerinden, eski Dışişleri Bakanı Mahmud Zahar, Gazze'de düzenlediği basın toplantısında, "Merkez Konseyinin dünkü oylaması, Abbas'ın 9 Ocaktan sonra karşı karşıya kalacağı krizi doğruluyor" dedi.

Zahar, bir devlet konseptinin toprak, halk ve hükümet gerektirdiğini söylerken, "Bu devletin başkanının, Merkez Konseyi gibi meşruiyetini yitirmiş bir kurum tarafından atanarak değil, halk tarafından seçilmesi gerekir" diye konuştu. Zahar, Abbas'ın, "bu siyasi manevranın kendisini krizden kurtaracağını düşündüğünü" belirtti ve bunu "umutsuz bir girişim" olarak değerlendirdi..

Hamas sözcüsü Fevzi Barhum da yaptığı açıklamada, Zahar ile paralel görüşleri kaydetti. Atamanın, 9 Ocakta Filistin Özerk Yönetimi Başkanlığı süresi bitecek olan Mahmut Abbas'ı içinde bulunduğu krizden kurtarma çabasından başka bir şey olmadığını" ifade eden Barhum, şöyle dedi:

"9 Ocaktan sonra Mahmud Abbas'tan, Filistin eski başkanı diye söz edeceğiz. Filistin başkanını seçecek olan, ehliyetini ve meşruluğunu yitirmiş, Fetih hareketinden bazı şahısların hegemonyası altındaki Merkez Konseyi değil, Filistin halkı olacaktır. Bu konsey Filistin halkını temsil etmediği gibi aldığı kararlar da geçersizdir."

Hamas liderlerinden, meclis grubu sözcüsü Salah El Bardavil de FKÖ'nun kendi konumunun tartışma konusu olduğunu ifade etti ve "Yeniden yapılanmasının söz edildiği bir dönemde halkın geleceğiyle ilgili bir karar alamaz" görüşünü dile getirdi.

El Bardavil, devlet isteyenin direnişe başlayıp önce onu kurması gerektiğini söylerken, "(ABD Başkanı George) Bush'un hayallerine kapılıp, halkı kandırarak devlet kurma aşamasına geldiklerini ifade etmeleri çok tehlikeli bir söylem. Böyle bir söylem Filistin halkının çıkarına değildir" dedi.

FKÖ Merkez Konseyi, Batı Şeria'nın Ramallah kentinde yaptığı toplantıda, Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ı, (kurulacak) Filistin Devleti'nin Başkanı olarak ilan etmişti.

Filistinlilerin eski lideri Yaser Arafat da 1988 yılında ilan edilen Filistin devletinin başkanı olarak seçilmişti.



Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,447 µs