En Sıcak Konular

Nalbantyan: İlişkiler ön koşulsuz normalleşmeli

24 Kasım 2008 17:56 tsi
Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) örgütü Dönem Başkanı sıfatıyla İstanbul’a gelen Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Ekim 2009’da Türkiye’yi ziyaret edeceğini açıklarken, ön k

İstanbul'daki KEİ Sekretaryası’nı ziyaret eden Nalbantyan, düzenlendiği basın toplantısında Ermenistan’ın KEİ dönem başkanlığı sırasından yapılacak çalışmalara ilişkin bilgi verdi ve Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye-Ermenistan ilişkilerini değerlendirirken İstanbul’da bulunmaktan duyduğu memnuniyete vurgu yapan Nalbantyan, ikili ilişkilerin normalleşme dönemine girmesini “olumlu” bir gelişme olarak nitelendirdi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Ekim 2009’da Abdullah Gül’ün daveti üzerine Türkiye’yi ziyaret edeceğini açıklayan Edward Nalbantyan, iki ülke arasındaki aktif diyaloğun geçen Eylül ayında iki ülke milli takımlarının oynadığı maç için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Erivan’ı ziyaret etmesiyle başladığını kaydetti. Nalbandyan, fırsatı değerlendirdikleri ve Cumhurbaşkanı Gül ile “önemli konular”ı ele aldıklarını anlattı.

“Bu olumlu ortamı sürdüreceğiz. İlişkilerin olumlu olduğuna inanıyorum” diyen Ermenistan Dışişleri Bakanı, Ermeni yönetiminin bilinen yaklaşım ve taleplerini yineledi. Nalbantyan şu iki konuya vurgu yaptı:

-Diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi için hazırız. İlişkiler, ön koşul olmadan normalleştirilebilmeli.
-İki ülke arasındaki sınırların ön koşul olmadan açılmalı. Ermenistan’da ön koşulsuz bunu gerçekleştirmeye hazırdır.

Edward Nalbantyan, bu iki adım atılmasının her iki tarafın çıkarına olacağını belirtirken de, “Bu bir iyilik değildir bu iki tarafın da çıkarına olacaktır” şeklinde konuştu.

'TARİHÇİLER KOMİSYONU'

Türkiye’nin “tarihçiler komisyonu” gibi önerilerinin anımsatılması üzerine Nalbantyan, pek çok komşu ülke arasında sorunların olduğuna işaret ederek "Ancak diplomatik ilişkilerde açık sınırlar olması gerekiyor. Bu koşullar altında görüşebilmek daha kolay olacaktır. Bu tür sorunları gidebilmek daha kolay olacaktır” karşılığını verdi.

Edward Nalbantyan, Türkiye ile Ermenistan arasında görüşülecek konular ve zaman çizelgesine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, bir zaman çizelgesinin hızla oluşturulabileceğini belirterek ,“Ben önemli bir engel görmüyorum. Tahmin edebileceğiniz gibi biz bazı detayları görüşüyoruz aslında. Diplomatik ilişkilerde olduğu gibi zaten uygun bir biçimde hazırlanması gerekiyor” dedi.

'ERMENİ DİASPORASI'

Bu arada Nalbantyan, diğer soru üzerine Ermeni diasporasının yaklaşımını değiştirmesi için baskı yapmayı düşünmediklerini de ortaya koydu. Nalbantyan, bir soru üzerine diyasporanın “soykırım”ın tanınmasına ilişkin faaliyetlerine son vermesi için telkinde bulunmayacaklarını söyledi.

Karabağ sorununa ilişkin olarak da Moskova’da Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerini katılımıyla yapılan üçlü zirvenin çok olumlu bir toplantı olduğunu ifade eden Nalbantyan, zirve sonrası yayınlanan Moskova deklarasyonunun açıklanmasının önemli olduğunu, ilk defa böyle bir belgenin imzalandığına dikkat çekti.

Gazeteport



Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,133 µs