Son çağrı: Gazze'de dram bitirilmeli! | " /> Son çağrı: Gazze'de dram bitirilmeli! | "/>

En Sıcak Konular

Son çağrı: Gazze'de dram bitirilmeli!

24 Kasım 2008 17:25 tsi
Son çağrı: Gazze'de dram bitirilmeli! Gazze'deki hastahanelerdeki koşullar gittikçe zorlaşıyor. Hastalar kuşatma altında sessiz bir ölüme terkedilmiş durumda.İşte Doğu'dan ve Batı'dan tepkiler...

Gazze'deki hastahanelerdeki koşullar gittikçe zorlaşıyor. Hastalar kuşatma altında sessiz bir ölüme terkedilmiş durumda. Gazze'de ambargo siyasal bir çatışmanın sosyal bir soykırıma dönüştüğü nokta...

Bir halk elektriksiz, susuz, yemeksiz ve ilaçsız bırakılarak işkeneceye uğruyor. Durumun hastaların ilaçsızlıktan ölümleri eklenmesi insanlığın duruma sessiz kalmasıyla daha da perçinleniyor.

Bu sebeple İslami çevreler Dünyayı Gazze kuşatmasını kaldırmaya yönelik ikaz ediyorlar:

AHMEDİNEJAT UYARDI:


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ambargo altında yaşayan Gazze halkı için acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İsrail'in son dönemde Filistin halkına karşı işlediği suçların sebebinin, Filistin halkının kahramanca sürdürdüğü direniş ve çöküş aşamasında olan siyonist rejimin bilinçsizce kararlar almaya başlaması olduğunu söyledi.

Dün düzenlediği basın toplantısında insanlığın en fazla değer vermesi gereken konunun Filistin davası olduğunu kaydeden Ahmedinejad, insanlık tarihinde Gazze halkı gibi ambargoya maruz kalan bir halkın olmadığını belirtti.

Gazze halkının en basit meşru haklarından dahi mahrum bırakıldığını belirten Ahmedinejad, Filistin davasının bugün batı dünyası gibi meselelere bakışında çifte standart uygulayanlar ile sözlerinde sadık kalanların ayırt edilmesi için iyi bir tecrübe olduğunu vurguladı.

Buna ilave olarak Ahmedinejad Filistin davasının, insanlığın hakkını savunma İddiasıyla güç kullanarak insanlara zulmeden, halkların servetlerini gasbeden için mezarlığa dönüştüğünü ifade etti.

Ahmedinejad son olarak uluslarası insani yardım örgütlerinin Gazze'deki durumun şimdiye kadar görülmemiş bir düzeyde kötüleştiğini ilan etmesine işaretle, acilen Gazze için harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER  ALARM VERİYOR

 

 BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütü (UNRWA) Başkanı Karen Ebuzeyd, Gazze’nin mal girişlerine kapatılmasının insani bedelinin, 8 yıl önceki Filistin intifadasının ilk günlerinden beri en ağır duruma geldiğini söyledi. Sınır geçişlerinin daha önce olmadığı kadar uzun bir süredir kapalı olduğuna dikkati çeken Ebuzeyd, yardım depolarının boşaldığını, bu durumun sürmesi halinde bir yıkım, felaket olacağını ifade etti.

UNRWA’nın mülteci olarak nitelendirilen 820 bin kişiye karneyle yiyecek dağıttığını, BM Dünya Gıda Programının da 200 bin kişiye yardım sağladığını hatırlatan Ebuzeyd, UNRWA’nın süt tozu ve şeker gibi günlük ihtiyaçların yüzde 60’ını karşılayan gıda sepetinin tükendiğini, un stoklarının çoğunun ay sonuna kadar biteceğini belirtti.

GAZZE KUŞATMA ALTINDA

Nüfusu 1,5 milyon olan Gazze Şeridi’ndeki yetersiz beslenme sorunlarını da dile getiren Ebuzeyd, kronik bir kansızlık sorunu olduğunu ve bunun arttığına dair işaretler bulunduğunu söyledi ve özellikle çocukların gelişimini engelleyen duruma dikkat çekti.

BM yetkilisi Ebuzeyd, Gazze’deki durumu şu sözlerle özetledi: “İşgal altında değiller, kuşatma altındalar.”


İHVAN LİDERİ MEHDİ AKİF:GAZZE'YE SUSKUN KALMAYIN


İhvan'ı Müslimin Genel Mürşidi Muhammed Mehdi Akif, İsrail, Amerika, AB ve Arap rejimlerinin Gazze'deki Filistinliler üzerinde uyguladığı ambargoya sert tepki göstererek, dün kaleme aldığı makalesinde "Bu ambargo yarın değil bugün kırılmalı!" dedi. Akif bu çağrısına yanıt veren Mısır'ın önde gelen şahsiyetleri, Gazze ambargosunun sona ermesi için kolları sıvadılar.

Akif'in çağrısı ile Mısır'da bir araya gelen farklı siyasi hareketlerin liderleri, Gazze'deki ambargonun sona ermesi için acilen harekete geçilmesinde, Gazze başta olmak üzere tüm Filistin halkına yardım elini uzatmak için Mısır'daki bütün güçlerin birleştirilmesinde ittifaka vardılar.

İsra Haber'in bildirdiğine göre Akif'in çağrısı ile düzenlenen toplantıya Mısır Meclisi Sağlık Komisyonu Başkanı Dr. Hamdi Seyyid, Vefd partisinden Said Cemel, Çalışma Partisi Genel Sekreteri Mecdi Ahmed Hüseyin, milletvekili Cemal Zahra, Kerame Partisinden Muhammed Sami, Nasıri Paritisinden Faruk Aşari ve daha çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.

Toplantı sonrasında Gazze ambargosunu sona erdirmek için yapılacak olan etkinlikleri koordine etmek üzere komisyon oluşturulmasına karar verildi.

ULUSLARARASI BASIN DA İSRAİL'E TEPKİLİ

 

Associated Press, Reuters ve AFP gibi uluslararası haber ajansları, New York Times gazetesi ve ABC, BBC, CNN ve ZDF televizyonları İsrail’i kınadı. Medya kuruluşları, İsrail Başbakanı Olmert’e gönderdikleri protesto mektubunda, yasak nedeniyle kaygılarını dile getirdiler ve bu uygulamanın kaldırılmasını istediler.

İsrail yabancı basın derneği de Gazze Şeridi’ne geçiş yasağını kınadı.

İsrail ise, yasak uygulanmadığını, gazetecilerin Gazze Şeridi geçiş noktalarının kapatılması kararından etkilendiğini savundu. İsrail, 2 haftayı aşkın süredir sınırları kapalı tutuyor

MEŞ'AL: GAZZE'DEKİ DRAM, SUSANLARA KARA BİR LEKEDİR

 

 


Gazze halkına karşı uygulanan barbar kuşatma karşısında suskunluğunu devam ettiren Arap ülkelerini ve uluslararası camiayı şiddetle kınayan İslami Direniş Hareketi (Hamas)’ın Siyasi Birim Başkanı Halid Meşal, Gazze’de olup bitenlerin; kuşatma cinayetine suskun kalanların alnında kara bir leke olduğunu söyledi.

Binlerce kişinin katılımıyla Suriye’nin başkenti Şam’da iki gündür devam eden “Dönüş Hakkı” konferansında bir konuşma yapan Halid Meşal, Araplara seslenerek şöyle dedi: “Deniz yolunu yabancılara bırakmayınız. Her bir Arap devleti, Gazze’ye deniz yoluyla bir gemi gönderebilir. Filistin halkıyla dayanışmak için dünyanın uzak yerlerinden vicdan sahibi insanların Gazze’ye gelmeleri Araplar için utanç vericidir.” Meşal, konuşmasında Gazze’nin komşusu Mısır’ın sınır kapılarını kapatmasını da eleştirdi.

GÖRÜŞMELERİ KINIYORUZ

Kuşatma ve saldırıların devam ettiği bir dönemde Ramallah yönetiminin işgal devletiyle görüşme yapmasına da değinen Meşal şöyle dedi: “Bu görüşmeleri şiddetle kınıyoruz. Bunların önüne kocaman soru işaretleri bırakıyoruz. Aynı şekilde bölünmenin yaşandığı bir dönemde görüşmelerde ısrar edilmesini de kınıyoruz. Görüşme yapan Filistinli görüşmecilerin bu konuda ehliyetli olmadıklarını düşünüyoruz.”

TAZMİNAT VE BAŞKA YERLERDE YERLEŞİMİ REDDEDİYORUZ

Meşal konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnsanlık örfünde her insanın şerefli bir hayat yaşama hakkı vardır. Halkların da özgür ve şerefli bir şekilde yaşama hakkı var. İşgale maruz kaldığında direnme, yurdundan atıldığında da dönüş hakkına sahiptir. Bu, hiç kimsenin ve hiçbir örgütün vazgeçemeyeceği, taviz verilemeyecek ve hiçbir şekilde tartışılamayacak kadar kutsal bir haktır.”

“Dönüş hakkı, şehrinden, köyünden ve kasabasından edilen Filistinlilerin tekrar aynı yere dönme hakkıdır. Dönüş hakkı, tazminatlarla ve bu insanlara alternatif yurtlar aramakla gerçekleşmez. Dönüş hakkına mukabil tazminat verilmesine karşı olduğumuz gibi, alternatif yurt önerilerine de karşıyız.”

Araplara da seslenen Meşal şu ifadeleri kullandı: “Bu halka acıyın ve onurlu bir şeklide yaşamasına yardımcı olun. Onu, yurdundan edilip Avrupa ülkelerinde yaşamasına zorlamayın. Arap ülkeleri Iraklı mültecileri kabul etmekten aciz kalınca, bu insanlar Batı’ya iltica etmek zorunda kaldı.”

SORUNUMUZ FETİH HAREKETİYLE DEĞİL
 
Konuşmasının sonunda Fetih hareketine seslenen Hamas’ın Siyasi Birim Başkanı Halid Meşal şöyle dedi: “Yemin olsun ki, Hamas’ın sizinle bir sorunu yok. Bizim sorunumuz; silahını bırakan ve FKÖ’nün tüzüğünü hiçe sayan, alternatif toprak ve vatanı onaylayan, Kudüs’ten vazgeçenlerledir. Direnişi tasfiye etmeye çalışanlar; Arafat’ı kuşatıp aleyhine çalışanlardır.”
 
Filistin Enformasyon Merkezinin bildirdiğine göre Meşal Filistin halkının mücadelesi hakkında da şunları söyledi: “İçerideki Filistin halkının projesi direniş, dışarıda olan Filistinlilerin projesi de dönüş hakkını bütün dünyaya kabul ettirme gayretidir.”
 
 
AJANSLAR



Bu haber 253 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,022 µs