En Sıcak Konular

Türkiye'nin dört yanı ateş çemberi!

24 Kasım 2008 16:12 tsi
Türkiye'nin dört yanı ateş çemberi! İşte ateşi tutuşturanlar: Rusya, Çin, K.Irak ve Kıbrıs...

Bu dört gelişme bugün yaşandı: Rusya’dan Türkiye’ye şok ‘savaşa katıldınız’ suçlaması... Çin Yunanistan’a giriyor... Kuzey Irak’ta sürpriz gelişmeler yaşanıyor... Kıbrıs Rum kesimi Türkiye’yi BM’ye bugün şikayet ediyor... Sebep: Türk gemilerinin yaptığı önlemeler...

Dış politikadaki açılımlarıyla dikkat çeken Ankara bugün ülkenin dört yanından gelen haberleri yakından izliyor. Doğu’da Kuzey Irak, batıda Yunanistan ve Bulgaristan, kuzeyde Rusya ve güneyde Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nden ilginç haberler geliyor.

Rusya’dan şok suçlama

Bugün ajanslara düşen en ilginç gelişmelerden bir tanesi Türkiye’yi de yakından ilgilendiren Rusya açıklaması. Rusya’nın en kıdemli müfettişi Gürcistan ile yapılan savaşta Gürcü birliklerinin ABD ve Türkiye dahil bazı NATo üye ülkeleri vatandaşları tarafından desteklendiğini belirtti. Alexander Bastrykin bu ülke vatandaşlarının cephede savaşmadığını yardımcı rollerde bulunduğunu belirtirken, Gürcistan suçlamaları reddediyor. Rusya’nın suçlamasında ‘ülke vatandaşları’ deyimini kullanması dikkatleri çekerken, uzmanlar Moskova’nın ABD ve Türkiye başta olmak üzere NATO ülkelerine mesaj verdiğini, çünkü Gürcü ordusunu özellikle Türk ve Amerikan ordularının eğittiğini belirtiyor.

Kızıl Ejder’in kanatları Atina’yı gölgeliyor

Yunanistan’da yaşanan gelişmelerle ilgili bugün ajanslara düşen ilginç haber Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’nun Atina’ya yaptığı üç günlük ziyaret. Jintao’nun Yunanistan gezisi 1 milyar dolarlık liman anlaşması için gerçekleşiyor. Çin’in Cosco Pasific şirketi 35 yıllığına konteyner depolarını yönetmeye hak kazanıyor. Jintao’nun Yunanistan ziyaretinin Erdoğan’ın Hindistan ziyaretinin gerçekleştiği şu günlere denk gelmesi ilginç bir tesadüf olarak yorumlanıyor.

Kuzey Irak hareketli

Türkiye’yi yakından ilgilendiren diğer bir gelişme Kuzey Irak’ta yaşanıyor. Dün Kuzey Irak’a Bulgaristan’dan gizli silah sevkiyatı yapıldığı haberi iyibilgi.com’da çıkmıştı. Bu haberin çıkmasının ardından Irak petrol bakanı özellikle Erbil’in bağımsız hareket ederek yabancı şirketlerle yaptığı petrol anlaşmalarını görüşmek ve Barzani’yi uyarmak üzere Bağdat’tan yola çıktı. Barzani’nin yabancı şirketlerle yaptığı tek yanlı anlaşmalara Cumhurbaşkanı Talabani de karşı çıkmıştı.

Güney Kıbrıs BM kapısında

Türkiye’yi ilgilendiren diğer bir gelişme ise Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile ilgili. Türk savaş gemilerinin ada civarında petrol arama faaliyeti yapan iki Rum gemisine engelleme yapmasını, Rum Kesimi lideri Hristofyas BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a götürüyor. Hristofya Moon’a bugün yazdığı mektubunda Türkiye’yi şikayet ederek ‘Kıbrıs sorununun çözümü çabaları yoğunlaşmışken Türkiye’nin bu tutumu gözden kaçmamalı’ dedi.



Bu haber 811 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,853 µs