En Sıcak Konular

Bu belgeler savaş çıkarır!

24 Kasım 2008 16:08 tsi
Bu belgeler savaş çıkarır! Cumhuriyet Savcısı Ergenekon sanığı İsmail Yıldız'ı sorgularken hangi belgelerin iki ülke arasında savaşa sebep olacağını söyledi? İşte yanıtı...

'Ergenekon'' soruşturması kapsamında haklarında dava açılan 45'i tutuklu 86 sanığın yargılandığı davanın 18'inci duruşmasına başlandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 41 tutuklu sanık katıldı. Sevgi Erenerol'un da yer aldığı 4 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.

Başka suçtan tutuklu Semih Tufan Gülaltay'ın katılmadığı duruşmada, tutuksuz sanıklardan Güler Kömürcü Öztürk, Rafet Arslan, İsmail Eksik, Hayrullah Mahmud Özgür ve Zeki Yurdakul Çağman da hazır bulundu.

ERDOĞAN'A DANIŞMANLIK YAPMIŞTI


''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından Siyasi Ekonomik Sosyal Araştırmalar ve Strateji Geliştirme Merkezi (SESAR) Başkanı İsmail Yıldız, ''Hiçbir zaman hakaret kastıyla iktidara yüklenmedim'' dedi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada çapraz sorgusuna geçilmek istenen Yıldız, Aydın Doğan ile ilgili söylediklerinin yanlış anlaşıldığını ifade ederek, ''Doğan ile iş görüşmesi yaptığını ancak şirketlerine danışmanlık hizmeti vermediğini'' belirtti. ''Ulusal Birlik Platformu'' dokümanı ile Özel Kuvvetler Komutanlığına ait sunumun kendisinde olmadığını ifade eden Yıldız, ''Zaten askeri belgeler dışarıya çıkmaz ve dışarıda tartışılmaz'' diye konuştu.
Yıldız'ın avukatı Dursun Yassıkaya da ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Bu davanın savcısıyım' şeklinde beyanda bulunduğunu'' anlatarak, ''Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar bu söyleme karşılık vermeli. Başbakan'ın bu sözünü sineye çekmeme erdemliliğini gösteriyorsa bizim için savcıdır'' ifadesini kullandı.

SAVAŞ ÇIKARTACAK GİZLİ BELGEYİ GÖSTERİN SAVUNMA YAPALIM


Genelkurmay Başkanlığının müvekkilinin stratejilerini uyguladığı yönünde iddiaların bulunduğunu ifade eden Yassıkaya, ''Kusura bakmasın. Şimdiki Genelkurmay Başkanı eğer İsmail Yıldız'ın aklına ihtiyaç duyarak stratejilerini yapıyorsa orada oturmasın. Bu iddianame şerefli Türk ordusuna hakarettir'' dedi.
Avukat Yassıkaya, dosyada ''gizli belge'' olarak tanımlanan belgelerin kendilerine gösterilmesini isteyerek, savunmalarını neye karşı yapacaklarını görmek istediklerini dile getirdi.
İsmail Yıldız'ın cezaevindeyken bir çocuğu olduğunu, ailesinin 17 ay boyunca bakıma muhtaç kaldıklarını belirten Yassıkaya, müvekkili için tahliye talebinde bulundu.
Yıldız'ın diğer avukatı Hicran Danışman, ''iddianamede yorum yoluyla iddiaların oluşturulduğunu'' savundu.

ÇAPRAZ SORGU

Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın'ın sorularını yanıtlayan Yıldız, ''(Bülent), (Kıvanç Değirmenci) gibi herhangi bir takma ad kullanıp kullanmadığının'' sorulması üzerine, ''Böyle isimleri hiç kullanmadığını'' söyledi.
Yıldız, ''Kıvanç'' adında bir çalışanı olduğunu, 2005 yılında askere gitmek için şirketten ayrıldığını ancak bu kişinin soyadının ''Değirmenci'' olup olmadığını hatırlamadığını ifade etti.
Cumhuriyet Savcısının, ''Bu davanın sanıklarından Kemal Şahin, Ferudun Refik Nuhoğlu ve Mehmet Murat Yücel ile aranızda husumet var mı?'' sorusuna Yıldız, SESAR'a personel aradıkları sırada bu kişilerin görüşmeye geldiklerini, emekli polis olduklarını öğrenince de kendi niteliklerine uymadıkları için işe alınmadıklarını, kimseyle husumeti olmadığını anlattı.
Yıldız, ''Kendinizi vali olarak tanıttınız mı?'' şeklindeki soruya, yapılan görüşmede kendisinin yanında eski mülkiye başmüfettişi ile eski olağanüstü hal bölge vali yardımcısının bulunduğunu belirtti.
İsmail Yıldız, basından da zaten tanınan bir insan olduğunu ve kartvizitlerinin bulunduğunu dile getirdi.
Bunun üzerine Yıldız'ın avukatı Dursun Yassıkaya, iddia makamının yönlendirme yaptığını ileri sürerek, sorulan sorulara tepki gösterdi.
Cumhuriyet Savcısının, ''Ergenekon ile ilgili Kemal Şahin'den ele geçirilen bir şema sizden de çıktı. Bu size nereden geldi?'' şeklindeki sorusuna Yıldız, polislerin ofisinde arama yaptıkları sırada uzun süredir kullanılmayan bir klasörün içinden bu şemanın çıktığının iddia edildiğini, oysa bundan haberi olmadığını söyledi.

LEVENT ERSÖZ MAKAMINA ÇAĞIRDI

''Levent Ersöz ve Hasan Atilla Uğur'u tanıyor musunuz?'' şeklindeki soruya da Yıldız, ''Mardin'de PKK eylemleriyle ilgili yazdığı bir yazıdan dolayı Levent Ersöz'ün SESAR'ı merak ederek kendisini çağırması üzerine makamına gittiğini, burada SESAR'ı anlattığını, görüşmelerin devletin işleyişine ilişkin sorulardan ibaret olduğunu'' dile getirdi.
Yıldız, savcı tarafından, ofisinde çok gizli belgeler bulunduğunun belirtilmesi üzerine, bu belgelerden haberi olmadığını, bunları tutuklandığında öğrendiğini savundu.
Cumhuriyet Savcısının, John Kunstader ile yaptığı ifade edilen görüşmeye ilişkin sorusu üzerine Yıldız, ''Kunstader ile İdris Naim Şahin'i kahvaltıda bir araya getirdiklerini'' söyledi. Bu toplantıda Türkiye-ABD ilişkilerinin konuşulduğunu anlatan Yıldız, zaten devletin de bu tür görüşmeleri bildiğini ve takibe aldığını kaydetti.
Yıldız, Cumhuriyet Savcısının, ''Ele geçirilen belgeler, iki devlet arasında savaş sebebi olacak belgeler. Sizde ne arıyorlar?'' şeklindeki bir başka sorusunu yanıtlarken, bu belgelerin ''Akbil'' davası ile ilgili soruşturmanın belgeleri olduğunu ifade etti.
İsmail Yıldız, ''Ofisinde büyükelçiliğin üst düzey mensuplarınca tehdit edildiğini ve laikliği savunduğu için bu dava kapsamında yargılandığını'' öne sürdü.

FİŞLEMEYİ AKP İÇİN YAPMIŞ

Cumhuriyet Savcısının, ''Aynı soruyu Behiç Gürcihan'a da sorduk. Bu belge onun bilgisayarından da çıkmış. AK Parti milletvekilleriyle ilgili bir fişleme yapılmış'' şeklindeki ifadesi üzerine avukat Yassıkaya tepki göstererek, bunun bir isnat olduğunu, fişleme olarak tanımlanamayacağını savundu.
Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün de ''Ben soruyorum'' diyerek, ''Fişlemeden haberin var mı?'' diye aynı soruyu Yıldız'a yöneltti.
Yıldız, ''bu belgenin AK Parti tarafından kendisine verildiğini, partinin milletvekilleriyle ilgili yaptıkları bir çalışma olduğunu, değerlendirme yapması için kendisine iletildiğini'' söyledi. Yıldız, ''söz konusu bilgileri de milletvekillerinin sicil amirlerinin bilebileceğini, SESAR'ın böyle bir çalışma yapmasının mümkün olmadığını'' dile getirdi.
Cumhuriyet Savcısı, bunun üzerine ''AK Parti'nin aleyhine ifadeler var. Bir partinin kendisi için tanımlayamayacağı sözler kullanılmaktadır. Bu sizin için önemli bir savunma. Kimden aldığınızı söyleyin'' dedi.
İsmail Yıldız, ''AK Parti'nin 4 genel başkan yardımcısı ile görüştüğünü ve bu belgeyi kimden aldığını hatırlamadığını'' ifade ederek, ''O dosya, AK Parti tarafından milletvekillerini analiz ettiği bir çalışmadır. Çok geniş bir çalışmadır. SESAR'a ait değildir'' şeklinde konuştu.

BU BELGELER PARTİ BAŞKANININ İHTİYAÇ DUYDUĞU BELGELERDİR


''O bilgiler bir partinin başkanının ihtiyaç duyduğu bilgilerdir. Bu belge, partinin kendi içinde yaptığı bir çalışmadır. AK Parti'nin bütünlüğünü korumakla ilgili analiz yazdım. Benden yorum yazmamı istediler, ben de yazdım. Faturasını da kesip partiye gönderdim. Bu benim mesleğim. Bu belgeyi internette yayınlamadım. Bu bir ticari ilişkidir. Bu işten para kazanıyorum. Bu belge AK Parti'nin kendi içerisindeki siyasal rekabetini gösterir. Hiçbir zaman hakaret kastıyla iktidara yüklenmedim. İktidara yönelik her türlü tenkit, eleştiri 'halkı iktidara karşı isyana tahrik' olarak değerlendirilemez.''

Yıldız, Cumhuriyet Savcısının, iş yerine ait güvenlik kayıtları bulunup bulunmadığını sorması ve ''Varsa neden ibraz etmediniz?'' demesi üzerine, ''Soruşturmayı siz yürütüyorsunuz'' diyerek, kayıtlarla ilgili bir şey bilmediğini, eğer böyle bir kayıt varsa gözaltına alındığı gün polisin alması gerektiğini söyledi.

SORGUSU SIRASINDA BAYILAN  AYŞE ASUMAN ÖZDEMİR, HASTANEYE KALDIRILDI


''Ergenekon'' davasında sorgusu sırasında rahatsızlanan tutuksuz sanık Ayşe Asuman Özdemir, hastaneye kaldırıldı. Davanın 18'inci duruşmasının öğleden sonraki bölümünde çapraz sorgusu süren tutuksuz sanıklardan Ayşe Asuman Özdemir, Cumhuriyet savcısının kendisine yönelttiği bazı soruları cevaplandırırken, bazılarında ise konuşmakta zorluk çekti. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, ''Ayşe Hanım, durumunuz iyi mi, doktor getireyim mi, yoruldunuz mu, tansiyonunuz mu düştü?'' diye sordu.
Özdemir de zorlanarak, çok yorgun olduğunu söyledi.
Bu sırada Ayşe Asuman Özdemir, sorulara cevap veremeyecek kadar kötüleştiği için duruşma salonundan çıkartılarak, dışarıda bekleyen ambulansa alındı.
Özdemir, burada yapılan müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.
Duruşmada, yazar Ergün Poyraz'ın savunmasına geçildi.

A.A.



Bu haber 1,395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,572 µs