En Sıcak Konular

IMF'den alacağımız kredi miktarı belirlendi

24 Kasım 2008 15:11 tsi
IMF Türkiye’ye vereceği kredi miktarını belirledi. Türkiye 20 ile 30 milyar dolar arasında kredi isterken IMF ancak 19 milyar kredi açabileceğini bildirdi.

IMF ilişkilerinde sona doğru geliniyor. Ekonomi kurmaylarının 20 - 40 milyar dolar istediği IMF, Türkiye'ye 19 milyar dolar vermeyi önerdi. Görüşmeler devam ediyor.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "IMF ile anlaşmaya yakınız" açıklamasının ardından, IMF Türkiye’ye vereceği kredi miktarını belirledi.

IMF kaynaklarına göre, Türkiye en az 20 milyar dolar, mümkünse 30 milyar dolara kadar kredi istedi. Ancak IMF buna karşılık Türkiye’ye ancak 19 milyar dolarlık kredi açabileceğini bildirdi.

Türkiye’nin IMF içindeki mevcut kotası çerçevesinde alabileceği azami kredi miktarı 15 milyar dolardı. Ancak  son dönemde Türkiye’deki ekonomik büyüme çerçevesinde yapılan kota arttırımı çerçevesinde IMF’in Türkiye’ye “19 milyar dolar” kredi vermeyi önereceği ifade edildi.

IMF’in önerisini 19 milyar dolara kadar çıkartmasına rağmen, Ankara ile IMF arasındaki pazarlıklar sürüyor. Türkiye’nin kredinin “en az 20 milyar dolar” olması üzerinde ısrar ettiği ifade ediliyor.

DETAYLARI GÖRMEK LAZIM

IMF haberini değerlendiren A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, 19 milyar dolarlık rakamın piyasa beklentilerinin altında olduğunu söyledi. Salar şöyle devam etti:
"Ancak orada şuna bakmak lazım: Kriterler ne olacak, vade ve faizler nasıl? Sadece para miktarı olarak bakmamak gerekiyor. Önce detayları görelim."

IMF'den gelecek paranın özel sektörün reel kesimi için kullanılması gerektiğini belirten Salar, "Bu para ile firmaların fonlanması gerekiyor. Özel sektör borcunun sürdürülebilir olması lazım. Özel sektörün reel kesimine yönelik paketler açıklanması lazım."



Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,354 µs