En Sıcak Konular

Yok ya!.. Başka derdiniz?

24 Kasım 2008 14:00 tsi
Yok ya!.. Başka derdiniz? ABD istihbarat servislerinin raporu, AB'nin geleceğini hiç iyi görmüyor! En kibar tanım, 'topal dev'. Fakat daha kötüleri var. AB'nin değil, içindeki 'bazı' ülkelerin kendi çıkarlarının peşinde koşacağını söylüyor. Çıkış ise Türkiye'nin kabülende.

ABD istihbarat servislerinin ortak olarak hazırladığı ve önümüzdeki 15 yılı görmeye çalışan raporu elbette herkesin ilgisini çekti. Türkiye bu raporda-herşey yolunda giderse-yükselecek ve hatta küresel politikada sözü geçer ülke haline dönüşecek.

Ve yine bilindiği gibi Avrupa Birliği öyle olmayacak. Tersi olacak. AB, önümüzdeki süreçte hayli sıkıntılı günler yaşayacak. Neticede rapor resmi olduğundan, sokak ağzı ile ifade edilemiyor bazı gerçekler.

Ama "topal dev" ifadesi kullanılmış. Öte yandan daha buhranlı ifadeler mevcut. Örneğin AB'nin düşüşece geçeceği ama içindeki "bazı" büyük ülkelerin kendi çıkarlarının takipçisi olarak AB'yi de değil kendilerini kurtaracağının öngörüleri mevcut.

Bu ifade bile AB'nin ne denli krizlere sürüklenebileceğini, hatta çatlayabileceğini işaret ediyor. Başka boyutlar da var. Yeni üye olmuş ülkelerin içinda bazılarının yönetimine çetelerin geçebileceği dahi söyleniyor.

Peki çözüm yok mu? Var. İstihbara örgütlerinin raporu AB'ye şöyle bir nasihatte bulunuyor; "bu tatsızlıktan sıyrılmanın yollarından biri Türkiye'nin üyeliğini kabul etmeniz. Etmezseniz zaten şansınız yok!"

Bu bakış açısı Türkiye'de elbette medyatik sevinç gösterileriyle karşılandı. Ama kimse çıkıp, "madem durum böyle olacak, o zaman bizim AB'ye girmemezin anlamı ne" diye sormadı.

Çünkü bu tablo, Türkiye'deki AB muhalifleri bir kenara, en ateşli savunucuların dahi gerekçelerini ortadan kaldırıyor. Böyle bir Avrupa'ya hem de Türkiye yükselmişken neden girelim ki?

Kuşkusuz bu soru, on yıllardır kapıda oyalanan Türkiye'nin şimdi bir "kurtarıcı" olarak üye yapılmasını sorguluyor. Acaba buna ne yanıt verilmeli? Belki de en yalın ve hızlı yanıt, Başbakan'ın AB ile ilgili politikasında yatıyor!

Zİra çoğuna göre o politika, AB konusunda sadece "yatıyor"!

Çark Dönüyor-1: K. Irak'ın arkasını biz mi koruyacağız?



Bu haber 1,419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,591 µs