En Sıcak Konular

Aydın Doğan 312 generali geçti!

24 Kasım 2008 12:39 tsi
Aydın Doğan 312 generali geçti! 312 generalin açtığı 900 milyar liralık tazminat davasından sonra, şimdi de Aydın Doğan, Vakit’e 1 trilyon 355 milyar lira tutarında tazminat davası açtı.

Bünyesinde 6 gazete, 3 televizyon ve onlarca dergi bulunduran Doğan Yayın Grubu Başkanı Aydın Doğan, Vakit’e trilyonluk tazminat davaları açtı.

Aydın Doğan, kendisi hakkında haberler yapan Vakit'te 1 ay içinde kendisi ile ilgili yayınlanan neredeyse bütün habere ve köşe yazılarına, 4 ayrı dava kapsamında, toplam 12 köşe yazısı, 13 haber, 4 alıntı yazı, 2 anons ve 1 okur mektubundan oluşan toplam 32 yayına 1.355.000 YTL’lik tazminat davası açtı.

Türkiye basın tarihi bu tip bir davaya en son 312 generalin bir köşe yazısından dolayı Vakit gazetesine trilyonluk tazminat davası açmaları sırasında şahit olmuştu.

VAKİT KENDİNİ SAVUNDU

Manşetten verilen haberde gazete haberlerini şöyle savundu:

"Doğan’ın dava konusu yaptığı yayınların tamamı belgeli haberler ve köşe yazarlarımızın fikirlerini ifade ettikleri yazılardan oluşuyor. Dava açılan yazılar arasında başka gazetelerden yapılan alıntılar ve okur mektubu bile var.

Aydın Doğan, 24 Eylül ve 9 Ekim arasında kendisi ile ilgili Vakit’te çıkan köşe yazısı, haber, anons, alıntı yazı ve okur mektubundan oluşan 26 yayından 755 bin YTL gibi uçuk bir tazminat talep ediyor. 9 Ekim’de yayınlanan 8 satırlık okur mektubunda B.E adlı okurumuz Hürriyet Gazetesi’nin internet sitesinde Aktütün’de verdiğimiz şehitlere rağmen halen çıplak kadın fotoğraflarının yayınlanmasını eleştiriyordu. Doğan, 8 satırlık bu yazı sebebiyle Vakit’ten 50 bin YTL tazminat talep ediyor. Doğan, dilekçesinde Vakit’in yer verdiği Hürriyet’in PKK’ya övgüden mahkum olduğunu içeren Anadolu Ajansı haberine ise 20 bin YTL tazminat istiyor.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE YÜZBİNLERCE YTL’LİK DARBE

Doğan, yazarımız Hüseyin Öztürk’ün, köşesinden Deniz Feneri ile ilgili Doğan Grubu yayınlarını eleştirmesi konusunda yazdığı iki yazı sebebiyle ise 200 bin YTL tazminat talep ediyor. Doğan’ın bir başka yazarımız Hasan Karakaya’nın 11 Eylül 2008 günlü “Yalanın daniskası” başlıklı yazısına biçtiği tazminat talebi ise yine 100 bin YTL.

SPK SUÇ DUYURUSU YAPTI AMA DOĞAN HALEN İNKAR EDİYOR

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) kağıt ithalatında pahalı kağıt getirerek küçük yatırımcısını 60 milyon dolar zarar ettirdiği gerekçesiyle hakkında suç duyurusunda bulunduğu Aydın Doğan, pahalı kağıt ithalatını belgeleyen gümrük rakamlarına yer verilen haberlerin yanı sıra anonsları bile dava etti. Vakit’in yayınlarının ardından SPK Aydın Doğan ve akrabaları hakkında küçük yatırımcıları zarar ettirdikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Doğan’ın Deniz Feneri’ne yönelik başlattığı linç kampanyası niteliğindeki yayınlara yönelik eleştirilere bile yüzlerce milyar tazminat talebiyle dava açması ilginç bulundu.

EKONOMİK LİNÇ GİRİŞİMİ

Aydın Doğan’ın tazminat talepleri ise sembolik olmanın çok ötesinde adeta ekonomik linç niteliğinde. En son Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yayınlarında sıkça yalana yer verildiğine isyan etmesi üzerine ortalığı “basına müdahale var” diye ayağa kaldıran Aydın Doğan’ın Vakit’i susturmaya yönelik davaları önümüzdeki günlerde İstanbul Adliyesi’nde başlayacak.

SANSÜR MÜ İSTİYOR?

Bu yüksek tazminat talepleri, “Vakit’i susturmaya yönelik bir girişim” ve “sansürcülük” olarak değerlendirilirken, Aydın Doğan’ın, dilinden düşürmediği “ifade özgürlüğü”nde samimi olmadığını ortaya koyuyor.

Bu arada söz konusu davalarda Aydın Doğan’ı, batık banka yöneticilerinin avukatlığını yapan Köksal Bayraktar’ın hukuk bürosunun savunması dikkat çekiyor."


haber7 - vakit

 

 



Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,591 µs