Kürtler silahlanıyor | " /> Kürtler silahlanıyor | "/>

En Sıcak Konular

Gizli: Kürtler silahlanıyor

23 Kasım 2008 14:01 tsi
Gizli: Kürtler silahlanıyor Üç ABD'li kaynak Eylül ayında Kuzey Irak'a üç uçak dolusu silah ve mühimmat indiğini sızdırdı. İlginç olan Amerikalıların bu bilgiyi Bulgar meslektaşlarından öğrenmesi. Dikkatler Kuzey Irak'a yoğunlaşıyor. Soru şu: Yapılmak istenen ne?

Türkiye'nin 4 Temmuz günü askerlerinin başına çuval geçirilmesiyle ismin hafızasına nakşettiği Süleymaniye kentine Eylül ayında üç uçak indi. İsminin açıklanmasını istemeyen Amerikalı üç kaynak, bu uçakların Bulgaristan'dan geldiğini ve silah taşıdığını yabancı basına sızdırdı.
 
Kerkük ile ilgili talepleri olan ve ABD'nin Irak'tan çekilme kararını kaygıyla izleyen Kuzey Irak'ın silahlandığı haberleri sürpriz değil. Zira Peşmerge ordusu bizzat ABD'li ve İsrailli subaylarca eğitiliyor. Kendilerine ağır silahlar verildiği şeklindeki istihbarat raporları da Türkiye'nin haklı endişelerini destekliyor.
 
Bu gelişmeler sürpriz değil, ancak şaşırtıcı olan Bağdat yönetimiyle sorunlar yaşayan Erbil'in ilk kez ABD'nin bilgisi dışında silahlanma arayışına girmiş olması. Haberi basına sızdıran 3 Amerikalı kaynak, Amerikalıların silah sevkıyatını Bulgar meslektaşlarından öğrendiğini ve bu duruma içerlediklerini söylüyor. Amerikalılar Kuzey Irak'ın silahlanmasını Irak merkezi hükümeti yoluyla yapılmasını istiyor. Zira Irak hükümetinin silah alımları da Amerikalıların kurdupğu bir komisyon çerçevesinde yürütülüyor.
 
Elbette Barzani yönetiminin Türkiye ile yakınlaşma yaşandığı bir dönemde böylesi bir hamle yapması ilginç bulunuyor. Uzmanlar Kuzey Irak'ın Bağdat hükümetinden bağımsız imzaladığı petrol anlaşmalarıı ima edip Cumhurbaşkanı Talabani'nin bile buna karşı çıktığını hatırlatarak gizli silah alımlarının önemli bir probleme dönüşebileceğini söylüyor. Diğer yandan Kuzey Irak'taki diğer etnik gruplar da gelişmeleri endişeyle izliyor. Bölge kaynakları ABD'nin Irak'tan çekileceği 2011 yılının çatışmaları başlatabileceği korkusunu taşıyor. Türkiye'nin ise gizli silahlanmaya nasıl tepki vereceği soru işareti. Komşusu Bulgaristan ile ilişkileri her geçen gün artan Ankara'nın diplomatik kanallardan uyarısını ileteceği belirtiliyor.
 
www.iyibilgi.com özel

Bu haber 1,287 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,292 µs