deniz tatbikatı | " /> deniz tatbikatı | "/>

En Sıcak Konular

İran'dan yeni bir deniz tatbikatı

23 Kasım 2008 13:17 tsi
İran'dan yeni bir deniz tatbikatı İran’ın Umman Denizi ve Hürmüz Boğazı’nda tatbikat yapacağı bildirildi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Habibullah Seyyari, yakın bir gelecekte Umman Denizi ve Hürmüz Boğazı’nda yeni bir deniz tatbikatının yapılacağını açıkladı.

Tuğamiral Seyyari, tatbikatta donanma gücüne ait yeni denizaltılar, hücumbotlar, savaş gemileri ve diğer unsurların görev alacağını belirtti.
Tatbikatta, yerli yapım yeni teçhizatın da test edileceğini anlatan Seyyari, amaçlarının deniz savunma gücünü takviye etmek ve caydırıcılığı artırmak olduğunu kaydetti. Seyyari, 27 Kasımdaki "Deniz Gücü Günü"nde bir deniz altı ile iki savaş gemisinin daha Deniz Kuvvetlerinin hizmetine verileceğini bildirdi.
İranlı komutan, bölgedeki yabacı güçlere ait deniz güçlerinin hareketini yakından takip ettiklerini ve İran aleyhinde hiçbir eylemde bulunmalarına izin vermeyeceklerini sözlerine ekledi.

SON BEŞ AYDA BEŞİNCİ TATBİKAT

İran, açıkça dillendirilen saldırı tehditlerine karşı hemen her ay yeni bir tatbikat yaparak savunma gücünü takviye etmeyi hedefliyor.
Silahlı Kuvvetler ve Devrim Muhafızları, 8-13 Temmuzda Basra Körfezi’nde kara, hava ve deniz unsurlarının katılımıyla büyük bir tatbikat yapmıştı. Savaş gemileri, denizaltılar, hücumbotlar, savaş uçakları ve taarruz helikopterlerinin de görev aldığı tatbikatta 2 bin kilometre menzilli Şahap-3 füzelerinin yeni versiyonları denenmişti.
İran Silahlı Kuvvetleri ve Devrim Muhafızlarının 15-18 Eylülde ülke genelinde yaptığı savunma amaçlı tatbikatta, hava savunma ve füze savar sistemleri test edilmişti. Silahlı Kuvvetler, 15-20 Ekimde ise Tebriz semalarında yüzlerce avcı, bombardıman ve keşif uçaklarının katılımıyla taarruz amaçlı büyük bir tatbikat icra etmişti. Tatbikatta F4, F5, F7, F14, Rus yapımı Sukhoi 24, Mig 29 ve İran yapımı Saege savaş uçaklarının yanı sıra havada yakıt ikmali yapabilen Boeing 707 tanker uçakları görev almıştı.
İran Kara Kuvvetlerinin ve zaman zaman da Hava Kuvvetlerinin katılımıyla ülkenin batısında yapılan tatbikat da kasımın ilk haftasında sona ermişti. Savunma gücünü artırmayı, ordunun hazırlık ve manevra kabiliyetini takviye etmeyi hedefleyen son dört aydaki dördüncü tatbikatın yaklaşık iki hafta sürdüğü belirtilmişti.
Füze programını da geliştiren İran, 12 Kasımda "Siccil" adlı katı yakıtla çalışan, çift motorlu ve hareket kabiliyeti yüksek karadan karaya uzun menzilli yeni bir füze denediğini açıklamıştı.

YAPTIRIMLAR VE TEHDİTLERİN KISKACINDAKİ ÜLKE: İRAN

İran, BM Güvenlik Konseyinin yaptırım kararlarına ilaveten, ABD ile AB’nin ekonomik, siyasi ambargoları, tecrit politikaları, Washington ve Tel Aviv yönetimlerinin askeri tehditleriyle karşı karşıya bulunuyor.
BM Güvenlik Konseyi, en son 27 Eylüldeki 1835 sayılı kararıyla İran’dan ilk üç yaptırım kararlarının gereklerini yerine getirmesini istemişti.
Tahran yönetiminin, peş peşe yaptığı tatbikatlarla "olası bir ABD ve İsrail askeri saldırısına karşı koyabilecek güçte olduğunu" göstermek istediği belirtiliyor.
İsrail’in geçen yaz Akdeniz’de yüzlerce savaş uçağının katılımıyla yaptığı uzun menzilli hava tatbikatının, "İran’a saldırının bir provası" olduğu dünya basınında yer almıştı.
İran, tehditlerin hayata geçirilmesi halinde dünya petrollerinin yüzde 40’ının transfer edildiği Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceğini, bölgedeki 32 ABD askeri üssünü ve İsrail’in her noktasını vurabileceğini ilan etmişti. İran Genelkurmay Başkanlığı, geçen haftaki açıklamasında, üslerini ABD’ye kullandıran ülkelere karşı misillemede bulunulacağını bildirmişti.

Milliyet



Bu haber 383 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,552 µs