En Sıcak Konular

Enerjide yeni umut kömür

23 Kasım 2008 12:58 tsi
Petrol ve doğalgaz kaynaklarının sınırlı olması ile gittikçe yükselen fiyatlar Türkiye’yi yeni kaynak arayışlarına yöneltti

Son dönemde rüzgar, jeotermal ve hidrolik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık veren Türkiye'ye, kömür gazından enerji üretimi, gittikçe artan enerji ihtiyacını karşılamada yeni umut oldu.

Hükümetin, enerjide alternatif ve yerel kaynaklara ağırlık veren politikası, sektördeki kamu kurumlarını da yeni arayışlara sevk etti. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak, temiz kömür teknolojileri ve kömürün Entegre Gazlaştırma Kombine Çevrim Teknolojisiyle (IGCC) gazlaştırılması sonucunda, elektrik, sıvı yakıt, kimyasal maddeler ve hidrojen üretilmesi teknolojilerine geçiş sürecinin hızlandırılması amacıyla bugüne kadar çeşitli faaliyetler yürüten Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), bu alandaki çalışmalarına hız verdi.

Çalışma kapsamında Ortadoğu Teknik Üniversitesi ile “Linyitlerin Gazlaştırılması-Sıvılaştırılması” konulu müşavirlik hizmeti alımı sözleşmesi imzalanırken, Gazi Üniversitesi’ne de “Kömür ve Yeni Ufuklar” başlıklı rapor hazırlatılarak kömürün geleceğiyle ilgili yeni stratejiler geliştirildi ve gelecek döneme ait planlamalar yapıldı.

Son olarak geçen hafta TKİ Genel Müdürlüğünde yapılan “Linyitlerin Gazlaştırılarak Sıvı Yakıt Elde Edilmesi” çalıştayında, kömür gazından enerji elde edilmesi, Türk ve yabancı uzmanlarca enine boyuna tartışıldı. Söz konusu toplantı ve seminerlerde ortaya çıkan görüşler paralelinde TKİ, linyitlerin gazlaştırılması-sıvılaştırılması konusunu öncelikli araştırma-geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleri arasına aldı.

KÖMÜR GAZLAŞTIRMA TESİSİ KURULMASI PLANLANIYOR


Yapılan çalışmalar sonucunda, enerji taşıyan gazlarla ilgili olarak her türlü araştırmanın yapıldığı, merkezi ABD'nin Şikago kentinde bulunan Gaz Teknoloji Enstitüsü (GTI) ile Türk kömürlerine uygulanabilen şimdiki kömür gazlaştırma tekniklerinin incelenme ve değerlendirmesini yapmak üzere sözleşme imzalanması önerisi üzerinde görüş birliğine varıldı. Bu çerçevede Tunçbilek, Soma ve Seyitömer kömürlerinden temsili olarak alınan üç numune, GTI'de test ve analizler yapılmak üzere ABD'ye gönderildi.

Kömür gazından enerji elde edilmesi çalışmaları kapsamında, Türkiye'de daha önce azot sanayi tarafından uzun yıllar yurt içi linyitleri kullanılarak gerçekleştirilmiş olan gazlaştırma teknolojilerinden elde edilen tecrübelerden de yararlanılarak, tamamen TKİ imkanlarıyla, projesi, tasarımı ve her türlü teknik detay hesapları yapılmış bir kömür gazlaştırma tesisi kurulması planlanıyor. Bu amaçla TKİ bünyesindeki Garp Linyitleri İşletmesinde pilot çaplı bir gazlaştırma ünitesinin TKİ tarafından kurulup faaliyete geçirilmesi için çalışmalar hızla ilerlerken, tesisin 2009 yılının ortalarına doğru bitirilmesi hedefleniyor.

''DEĞERLENDİREBİLECEĞİMİZ TEK YERLİ FOSİL YAKIT KÖMÜR''


TKİ Genel Müdürü Dr. Selahaddin Anaç, Türkiye'deki linyitlerin gazlaştırılabilirliğini tespit amacıyla şimdiye kadar üniversite ve bazı araştırma kurumlarından görüş aldıklarını, gazlaştırma konusunda üniversiteler, araştırmacı kuruluşlar ve konuyla ilgili yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşlarla temasların sürdüğünü belirtirken Türkiye’deki petrol ve doğalgaz kaynaklarının sınırlı olması nedeniyle değerlendirebilecekleri tek yerli fosil yakıtın kömür olduğunu söyledi. Bu nedenle bu kaynaktan en etkili biçiminde yararlanmanın ülke için önemli olduğunu vurgulayan Anaç, “Dünyadaki iklim değişikliği politikaları ve KYOTO Protokolü doğrultusunda karbondioksit emisyonlarına getirilmesi düşünülen kısıtlamalar düşünüldüğünde, yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji tüketiminde payının artacağı, buna karşılık fosil yakıtların payının ise azalacağı bir gerçektir. Bu durumda kömürün doğrudan yakılarak enerji üretiminde kullanımı yerine, doğrudan sıvılaştırma ve gazlaştırma yöntemleriyle değerlendirilmesi en doğru uygulamalardan birisi olacak.” dedi.

ENERJİ İTHALATINDA ÖNEMLİ AZALMALAR OLACAK

Türkiye'nin linyit kaynakları kullanılarak, gazlaştırma reaksiyonlarıyla yüksek basınçta oksijen ve buharla üretilen sentetik gazdan metanol, amonyak, nafta, dizel yakıtı ve kimya endüstrisinin temel maddelerini üretmenin mümkün olduğunu ifade eden Anaç, gazlaştırma teknolojilerinin Türkiye'de bu amaçla kullanılmaya başlanmasıyla, milyarlarca dolarlık ithalat harcamalarında da önemli azalmalar olacağını vurguladı.

Selahaddin Anaç, petrol ve doğal gaz fiyatlarının sürekli tırmanışta oluşu ve enerji arz güvenliği tehlikesi nedeniyle, Türkiye'nin artan enerji ihtiyacının karşılanmasında, yerli linyit ve kömürlerin kullanımının daha önemli hale geldiğini belirtti.

Gazeteport



Bu haber 759 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    15,948 µs