onların günahı ne? | " /> onların günahı ne? | "/>

En Sıcak Konular

Sizinkileri anladık, onların günahı ne?

21 Kasım 2008 15:56 tsi
Sizinkileri anladık, onların günahı ne? Deniz Baykal'ın söylemek istediği esas neydi? Leyla İpekçi'nin kaleminden...

Kafanın içindekeiyle CHP'ye girebilirsin, üniversiteye giremezsin.

Leyla İpekçi / Taraf

Partisine üye ettiği çarşaflı kadınlar vesilesiyle çarşaf ‘açılımı’nı savunurken Baykal’ın kullandığı ifadeler tutarsızlıklarla dolu. Ve bu ülkedeki trajikomedinin bir kısmını da yansıtıyor: “Onlar diğer çarşaflıların aksine kendi kızlarını çarşafa sokmaya çalışmıyorlar.”
Hadi bu rozet takılacak çarşaflı kadınların özel olarak seçilip, teste tabi tutulduğunu ve adaylıktan önce böyle bir bilgiye ulaşıldığını tespit ettiler diyelim. Ya Baykal’ın kast ettiği ‘diğer’ çarşaflılar?

Onların, yani AKP’ye üye olmuş, oy vermiş çarşaflı veya türbanlı kadınların topunun kendi kızlarını çarşafa sokmaya çalıştığını nereden biliyor? Bu anlamda tüm parti üyelerini ve oy verenleri kapsayan bir bilimsel çalışma mı yapılmıştır?

Öte yandan trajikomedinin bir diğer yanı, bu partiye (tabii başka partilere de) üye olan çarşaflı kadınların hiçbir zaman Meclis’e girebilecek kadar geniş ufuklu bir siyaset yapmayı hedeflememiş olması şartı.

Çünkü örtülü kadınların oranı yüzde atmışlardan fazla olmasına rağmen, milletvekili olmaları zaten yasak olduğu için, bizzat başı açık kadınlar tarafından ayrımcılığa uğradıkları bir ülkede yaşıyoruz. Buna bir de CHP’nin türbanlı eğitime onay veren Meclis’in kararını bile mahkemeye yollamış olduğu gerçeğini ekleyin. Ne kalıyor bu çarşaflı açılımdan geriye?

Geçtim örtülü kadınların Meclis’e girebilecek denli uzun boylu siyaset yapmasını. Okuyup öğrenmek, evrensel değerleri özümsemek veya alanlarında kendilerini geliştirmek gibi amaçları olan ve bu amaç doğrultusunda çalışıp didinerek üniversiteyi kazanan kızların türbanla (çarşafla değil) eğitim alma hakkına karşı çıkan bir partinin neyi açılımladığına dair sahici bir fikri olan var mı?

CHP bugüne dek açılımlarını hep tersinden yapmış bir muhalefet partisi olarak belleklere iyice kazındığı için (301, azınlık cemaatlerine iade edilecek bazı mülkler, Kürt sorununun barışçı yollardan çözümü vesaire) Baykal’ın “bu girişime ve görüntüye partimiz içinde karşı çıkanlar olabilir, işte partimizin güzelliği bu” sözlerinin nasıl bir güzelliği yansıttığı da oldukça tartışmalı değil mi?

Baykal’ın çarşaflı kadınlar için sarf ettiği şu sözleri ise beni dehşete düşürdü: “Onlar siyaseti dine alet eden çarşaflılar, türbanlılar gibi herkesi kendilerine benzetmeye çalışmıyorlar, modern giyimli kadınlara ters bakmıyorlar, laiklikle, Atatürk ilkeleriyle ilgili sorunları yok.”

Bu nasıl bir fos argümandır? Bu sözleriyle yıllardır üniversite kapısından geri çevrilen, atılan, yok sayılan, hayatları söndürülen kızların hepsinin gerici, laikliğe karşı ve herkesi kapatmak isteyen kişiler olarak ayrıştırdığını görmüyor mu?

Daha dünkü gazetelerde, bir velinin ilköğretim okuluna başörtülü olduğu için alınmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Çocuklarının üniversite mezuniyetlerine alınmayan veliler ve diğerleri (CHP’ye üye de olmadıklarına göre) Baykal’ın sözlerinden hareketle birer rejim düşmanı olarak bilinçaltımıza kodlanmıyor mu? Velev ki Baykal bunu kast etmemiş olsun, başka bir algılanma biçimi var mı bu sözlerin?

Bir de CHP’li bazı kadın siyasetçilerin yaklaşımı var, trajikomedinin devamı niteliğinde. Canan Arıtman, ülkemizi kurtaranların ve cumhuriyeti kuranların arasında örtülülerin de olduğunu hatırlamış. Tabii bunu ancak çarşaflı kadınların partisine üyeliğiyle birlikte hatırlamış. Türbanlı öğrencilerin yıllardır uğradığı iftiralar, adaletsizlikler ve haksızlıklar karşısında değil.

İkna odası tasarımcılarından Nur Serter ise ülkemizi kurtaranları değil, AKP mağduru olarak gördüğü yoksulları hatırlamış. “İşsizlik, yolsuzluk ve yoksulluktan bunalan ve partimizi seçen insanları kıyafetinizi beğenmiyoruz diye geri çevirmek olmaz” demiş.

Yani çarşaflı da olsa, eğer mesele CHP’yi seçmekse geri çevirmeyeceksiniz ama üniversiteyi seçip kazandığı zaman geri çevireceksiniz. Mahkemelerde Meclis’in onayladığı türbanla eğitim kararını gayrımeşru kılmak için günlerce politika yapacaksınız. Ve vicdanınız hâlâ rahat edecek. Pes doğrusu.

Maalesef daha beteri de var: Mehmet Sevigen “dış görünüşten öte kafasının içine bakmak lazım” demiş. Çarşaflılar CHP’yi seçtiği için kafalarının içi çağdaş, demokrat, özgürlükçü filan demeye getirmiş.

CHP’lilerin kendilerine bakışı böyle bir yanılsama barındırdığı içindir ki, bizzat kendi kafalarının içindeki otoritarizmi, seçkinciliği, tutarsızlığı, dar görüşlülüğü ve trajikomik hezeyanları göremiyorlar zaten.



Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,710 µs