En Sıcak Konular

Einstein'in haklı olduğu kanıtlandı

21 Kasım 2008 16:05 tsi
Einstein'in haklı olduğu kanıtlandı Einsteinin 1905'te Özel Görelilik Kuramında ortaya attığı gibi kütle ile ışık hızı karesinin çarpımı, enerjiyle eşit çıktı. Ünlü bilim adamının haklılığı 103 yıl sonra kesinleşti.

Albert Einstein’in en çok bilindiği için kendisiyle özdeşleşen ve popüler kültürün bir parçası haline gelen, e=mc2 formülü Fransız, Alman ve Macar fizikçilerin çabalarıyla kanıtlandı. Bilim insanlarının son çabasıyla varsayım olmaktan çıkan formüle göre; enerji ile kütlenin e=mc2’ye uygun olarak birbiriyle bağlantılı olduğu kesinleşti.

Fransız Laurent Lellouch Kuramsal Fizik Merkezi tarafından yönlendirilen bir beyin gücü konsorsiyumu, dünyanın en güçlü bilgisayarlarını kullanarak, atomların çekirdeğinde yer alan proton ve nötronların kütlesini hesaplamayı başardı.

Atom altı parçaları inceleyen parçacık fiziğinin standart modeline göre; proton ve nötronlar, ’kuark’ isimli daha küçük parçalardan oluşuyor. Kuarklar gluon isimli bir başka temel parça ile birleşip, bu temel parçalaşı oluşturur.

Yeni bulgulara göre temel parçalardan gluonların kütlesi sıfır, kuarkların kütlesi yüzde 5.

Bilim adamlarının merak ettiği temel nokta, maddenin enerjiye dönüştüğü sırada ortaya çıkan enerjinin yüzde 5’i söz konusu kuarklardan geliyorsa, kalan yüzde 95’i nereden kaynaklanıyordu? Science Dergisi’nde yayımlanan söz konusu son araştırmadaki bulgulara göre bu yüzde 95, kuark ve gluonların etkileşimli hareketlerinden meydana geliyor. Bu tespit ise Einstein’in kendisiyle özdeşleşen e=mc2 formülününün doğru olduğunu, ortaya çıkan enerjinin, kütle ile ışık hızı karesinin çarpımına eşit olduğunu gösteriyor. Einstein, e=mc2 ile kütlenin enerjiye, enerjinin de kütleye dönüşebileceğini ileri sürmüştü. Bu denklemin önemi kısa sürede anlaşılmış ve 2’nci Dünya Savaşı şartlarında atom bombasının yapımında kullanılmıştı.

Einstein bu gelişme üzerine, "Ben atomu iyi bir şey için keşfettim ama onlar atomla birbirlerini öldürüyorlar" demişti.

Laurent Lellouch Kuramsal Fizik Merkezi’nin konuyla ilgili basın açıklamasında, "Şu ana kadar e=mc2 sadece bir varsayımdı. Şimdi ilk kez kanıtlandı" ifadesi kullanıldı. 
 
hürriyet



Bu haber 1,135 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,990 µs