En Sıcak Konular

İran: Batı nükleer konusunda samimi değil

21 Kasım 2008 13:59 tsi
İran: Batı nükleer konusunda samimi değil İran, nükleer enerji programı konusunda Batılı ülkelerin "samimi" davranmadığını bildirdi.

İran Uzmanlar Meclisi ve Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani, eski Fransa Başbakanı Dominique de Villepin ile Tahran'da yaptığı görüşmede, Batılı ülkelerin İran'ın nükleer enerji programına karşı tutumunu eleştirdi.

"ABD, Almanya ve Fransa, 1979'dan önce İran'da nükleer santral yapmak için anlaşma imzalamışlardı, ancak tek taraflı olarak anlaşmalarını iptal ettiler" diyen Rafsancani, "Batı, İran'a verdiği sözü yerine getirmedi" ifadesini kullandı.

İran'ın nükleer enerji programının ABD'nin de yardımıyla 1950'lerde başladığını anlatan Rafsancani, İran'da çok sayıda nükleer santral yapmak için 1970'lerde Nixon ve Ford yönetimleriyle görüşmeler yapıldığını kaydetti.

Rafsancani, "Nükleer çalışmalar o dönemde de uranyum zenginleştirme programını kapsıyordu, ancak ne ABD ne de Avrupa buna karşı çıkıyordu" dedi.

İranlı lider, "ülkesine yönelik ambargoların ve sonu gelmez tehditlerin nükleer enerji müzakerelerini olumsuz etkileyeceği" uyarısında bulundu.

Rafsancani, Batının anlaşmaları iptalinin ardından İran ve Rusya'nın 1992'de nükleer işbirliği anlaşması imzaladığını, 1995'te de bu ülkeyle Buşehr nükleer santralinin yapımı konusunda anlaşma imzalandığını hatırlattı.

Eski Fransa Başbakanı Dominique de Villepin de konuşmasında, uluslararası yasalar çerçevesinde her ülkenin barışçıl amaçlı nükleer enerji elde etme hakkı olduğunu belirtti.

İran'ın nükleer enerji programına ilişkin "devam edegelen soruların" çözüm sürecini olumsuz etkilediğini kaydeden Villepin, "Bu durum, tansiyonu yükseltmek isteyenlere fırsat verecek" dedi.



Bu haber 246 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,720 µs