En Sıcak Konular

Babacan: Ulusal program için meclise önemli görev düşüyor

21 Kasım 2008 13:38 tsi
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, “Ulusal Program" çerçevesinde hazırlanan ve Ocak ayının ilk haftasında Meclis’e gelmesi beklenen yasal düzenlemeler konusunda Meclis’e önemli sorumluluk ve görev düştüğünü söyledi.

Babacan, “Taslakta AB müktesebatına uygun çalışmalarımız çerçevesinde, mükerrerler sayılmaksızın toplam 438 düzenleme yapılması öngörülmektedir. Bunların 129’u yasa, 309’u ise ikincil düzenlemedir. Türkiye’nin müzakere eden bir ülke olarak hazırladığı ilk Ulusal Program olan bu çalışma, hem Türkiye’nin müzakere sürecindeki önceliklerini yansıtmakta hem de ülkemizin kısa ve orta vadeli hedeflerini ortaya koymaktadırö dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nu, Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği Genel Sekreterliği 2009 Mali Yılı Bütçesinin görüşülmesine başlandı.

Dışişleri Bakanı Babacan, Bakanlığının 2009 Mali Yılı Bütçesi üzerinde konuşurken, dış politika gündemindeki temel meseleler ve bu meseleler karşısında izlenen politikalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Babacan, ABD’de başlayan ve tüm dünyayı etkileyen küresel ekonomik krizin etkilerine dikkat çekti, yeni bir finans mimarisi kurulması yönündeki çağrı ve beklentilerin ivme kazandığına işaret etti.

Babacan, Türkiye’nin 17 Ekim’de BM Genel Kurulu’nda yapılan seçimlerde, 192 ülkeden 151’nin oyunu alarak, 48 yıllık bir aradan sonra 2009-2010 dönemi için yeniden Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği’ne seçilmesini hatırlatarak, “Planlı ve yoğun çalışmalar sayesinde alınan bu sonuç diplomasimizin önemli bir başarısıdırö dedi.

Babacan konuşmasında Irak’ın Kuzeyi’nde yuvalanan PKK terör örgütünün, Türkiye-Irak ilişkilerinin bozulmasına neden olduğunu söyledi. Babacan, terör örgütüne karşı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, yürüttüğü operasyonların uluslararası hukuka dayandığını ifade ederek, Hükümetin, bakanlığının ve TSK’nın bu yönde bugüne kadar yaptığı çalışmaları anlattı.

-ULUSAL PROGRAM-

Konuşmasının önemli bir bölümünü AB’ye ayıran Babacan, Ocak ayının ilk haftasında Meclis’e gelmesi beklenen ve “Ulusal Programö çerçevesinde hazırlanan bazı yasal düzenlemelere değinirken, “AB müktesebatının üstlenilmesi ve siyasi reformlar bağlamında kısa ve orta vadede yapılması gereken yasal düzenlemeleri içeren Türkiye Ulusal Programıyla ilgili çalışmalar son aşamaya gelmiştirö dedi.

Babacan, şunları söyledi:

“Taslakta AB müktesebatına uygun çalışmalarımız çerçevesinde, mükerrerler sayılmaksızın toplam 438 düzenleme yapılması öngörülmektedir. Bunların 129’u yasa, 309’u ise ikincil düzenlemedir. Türkiye’nin müzakere eden bir ülke olarak hazırladığı ilk Ulusal Program olan bu çalışma, hem Türkiye’nin müzakere sürecindeki önceliklerini yansıtmakta hem de ülkemizin kısa ve orta vadeli hedeflerini ortaya koymaktadır.ö

Babacan, Ulusal Program çerçevesinde hazırlanan yasal düzenlemeler konusunda daha önce olduğu gibi; TBMM’ye önemli görev sorumluluk düşeceğini dile getirerek, “Katılım sürecini hızla ileriye götürmek için gerekli tüm reformlara, daha önce olduğu gibi önem ve öncelik vermesi, Türkiye’nin hak ettiği geleceği için belirleyici nitelikte olacaktırö dedi.

-KIBRIS SORUNU-

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çalışma ve faaliyetleri de anlatan Babacan, “Türkiye Kıbrıs sorununa ilişkin çözümün, BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonu çerçevesinde, iki tarafın siyasi eşitliğine ve iki kesimliliğe dayalı devlet kurulması suretiyle bulunacağı yönündeki tutumunu korumaktadırö diye konuştu.

Babacan, Türkiye’nin dış dünya ile ilgili politikasını ve diplomasisini her geçen gün geliştiridiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın, bu çerçevede yaptığı yurtdışı gezilerinden örnekler vererek anlattı.

Babacan, bakanlık mensuplarının içerde ve dışarda diğer ülkelerdeki meslektaşlarıyla kıyaslandığında çok daha güç maddi koşullarda çalıştığını ve bunun da bir kronik sorun haline geldiğinin altını çizdi.

Babacan bakanlığın bütçe giderlerinin önemli bir bölümünün yurtiçi ve yurtdışı teşkilatlarının personel giderlerine, tüketim, malzeme alım gibi zorunlu giderlere harcandığını söyledi.

Babacan, Dışişleri Bakanlığı’nın 2009 Mali Yılı Bütçesi’nin 816 milyon 935 bin YTL olduğunu bildirdi.

Milliyet



Bu haber 488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,394 µs