En Sıcak Konular

Borsadan 1 milyar dolar çıktı

21 Kasım 2008 12:38 tsi
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, halka arz ve net satışlar karşılaştırıldığında İMKB'de yaklaşık 1 milyar dolarlık bir çıkıştan söz edebileceklerini, bunun da büyük bir rakam olmadığını kaydetti.

Erkan, Merkez Bankasının düzenlediği "Küreselleşme, Enflasyon ve Para Politikası" konferansı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, piyasalar müdahalenin her zaman için ters tepki yarattığını, böyle bir müdahalenin hiçbir zaman için gündemlerinde yer almadığını kaydetti.

Piyasaların açık olması, piyasalarda fiyat oluşumlarının serbestçe, arz ve talebe göre belirlenmesi gerektiğini belirten Erkan, "Ne Türkiye'de ne de diğer borsalarda piyasalara müdahale söz konusu değil, olmayacaktır da..." dedi.

İMKB'deki yabancı çıkışına ilişkin bir soru üzerine de Erkan, yılbaşından bu yana toplam işlem hacmine ve Türkiye'deki sermaye piyasasının büyüklüğüne bakıldığında bunun çok büyük rakamlar olmadığını, yaklaşık 2,5-3 milyar dolar civarında net satış bulunduğunu, ancak bunun Türkiye'den çıkış anlamına gelmeyeceğini kaydetti.

"YABANCI SATIŞI OLSA BİLE KARŞILIĞINDA YABANCI ALIŞI DA GELİYOR"

Hüseyin Erkan, söz konusu tutarın karşılığında halka arzlarla Türkiye'ye giren 2 milyar doların üzerinde para bulunduğunu ifade ederek, "Dolayısıyla eğer halka arz ve net satışları karşılaştırırsanız net olarak yaklaşık 1 milyar dolarlık bir çıkıştan söz edebiliriz. Bu hiç de büyük bir rakam değildir. Asıl büyük rakam tabii ki daha çok sabit getirililerde, Hazine bono ve tahvillerde olmaktadır" şeklinde konuştu.

En yüksek zamanda halka açıklık oranının yüzde 72'sinin yabancıların elindeyken şu anda bu rakamın yüzde 67-67,5'lar seviyelerine gerilediğini, aradaki yüzde 4-4,5'luk farkın bu kriz için, dünyadaki dalgalanmalar ve belirsizlik ortamı içerisinde büyük bir düşüş olmadığını belirten Erkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yabancı satışı olsa bile karşılığında yabancı alışı da geliyor. Yerli satışları karşılığında yerli alıcı da geliyor. Ama fiyatlar genel olarak düşüyor. Dolayısıyla siz bunu net satış ya da piyasadan para çıkıyor diye düşünmeyin. Çünkü piyasada dönen işlem hacminde herhangi bir eksiklik yok. İMKB Hisse Senetleri Piyasası'nda yine aşağı yukarı 1 milyar YTL'ler civarında ortalama piyasa hacmine sahibiz. Repo ve sabit getirilerde de geçen yılın ortalamalarının biraz üzerindeyiz. Dolayısıyla işlem hacimlerinde bir değişiklik yok. Piyasada dönen hacim aşağı yukarı aynı..."

İMKB'DEKİ DÜŞÜŞ YILBAŞINDAN BU YANA YAKLAŞIK YÜZDE 55-57

İMKB Başkanı Erkan, İMKB Hisse Senetleri Piyasasındaki düşüşün yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 55-57'ler seviyesinde bulunduğunu, bunun da dünya ortalamaları civarında bir rakam olduğunu söyledi.

Erkan, "Bizden çok fazla daha düşmüş olan gelişmiş piyasalar vardır. İMKB'deki düşüşü tüm dünya ile karşılaştırmanız lazım. Tek başına Türkiye olarak bakmamak lazım. Bu dünyanın krizidir. Belli bir süre sonra belirsizlik ortamı ortadan kalktığında bu da belli bir sona gelecek, ondan sonra da toparlama yaşayacağız diye bekliyoruz" diye konuştu.

Karşı taraf riskinin üzerindeki belirsizlik ortamının hala kalkmadığını, karşı taraf riskinin ortadan kalktığı güveninin geldiği anda kredi piyasalarının açılmaya başlayacağını ifade eden Erkan, Türkiye'de ekonomik büyümenin devam ettiğini, belirsizlik ortamı düzeldiği andan itibaren Türkiye'deki piyasanın önde giden ve daha çabuk toparlanan piyasalardan biri olacağını tahmin ettiğini söyledi.

A.A.



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,125 µs