En Sıcak Konular

Çin sosyal kargaşadan korkmaya başladı

21 Kasım 2008 11:42 tsi
Çin hükümeti, küresel mali krizin getirdiği işsizliğin toplumsal şiddete yol açabileceği kaygısında.

Çin hükümeti, küresel mali krizin ülke ekonomisinde özellikle istihdam alanında karamsar bir tablo meydana getirdiği uyarısında bulundu.

Çin'de resmi verilere göre işsizlik yüzde 4 civarında. Bu durumun toplumsal huzursuzluklar doğurma olasılığı Çin hükümetini endişelendiren en önemli konulardan.

Çin İnsan Kaynakları ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yin Weimin Pekin'de düzenlediği basın toplantısında küresel finansal krizin istihdam üzerinde daha fazla olumsuz etkisi olabileceğini söylerken, ''küresel düzlemdeki durumun geçen ay istihdam alanına, özellikle de emek yoğun küçük işletmelere yönelik baskısının arttığını'' belirtti.

Çinli yetkili küresel finansal krizden dolayı, çok sayıda işletmenin kapanmak veya üretimine ara vermek zorunda kaldığına işaret etti.

Küresel finansal krizin dalgaları dünyaya yayılmaya başladığında, Çin'in sanayi merkezlerinden güneydeki Guangdong eyaletinde ABD'ye üretim yapan oyuncak fabrikalarının kapandığı, işsiz kalan binlerce kişinin köylerine dönmek üzere istasyonları doldurduğu haberleri gelmişti.

Bakan Yin, istihdam konusundaki zorlukların gelecek yılın ilk çeyreğinde de sürmesinin beklendiğini ve hükümetin iç talebi genişletme önlemlerinin sonuçlarını vermesiyle birlikte ikinci çeyrekten itibaren düzelme yaşanacağını ileri sürdü.

Zor günler yaşadıkları için işten çıkarma yoluna giden işletmelere yardım edeceklerini ve işten çıkarılmak zorunda kalınan işçilerin ücretlerini almalarının güvence altına alınacağın, hükümetin işletmelere işçilerle olan tartışmalarda ''iletişim ve diyalog'' tavsiye ettiğini söyleyen Yin, anlaşmazlıkların en az yarısının taban örgütlerindeki tartışmalar yoluyla çözülmeye çalışıldığını anlattı.

Bakanlığın verilerine göre Ocak ve Ekim ayları arasında işsizlik oranının yüzde 4 olduğunu belirten Yin, hükümetin hedefinin yılın sonunda bu oranı yüzde 4.5 civarında tutmak olduğunu kaydetti.

Çin'de kayıtlı işsizlik oranı saptanırken, şehirlerde işçi olarak çalışan yaklaşık 200 milyon köylü vatandaş hesaba katılmıyor.

Ne var ki, krizin ilk kurbanları, genellikle finans krizinden en fazla etkilenen emek yoğun işletmelerde çalışan köy kökenli işçiler oldu.

İşletmelerin aldığı siparişlerdeki düşüşler nedeniyle çok sayıda köy kökenli işçi, memleketlerine geri dönmek zorunda kaldı.

Bu arada, Çin'in büyümeye devam etmesine rağmen, yılın üçüncü çeyreğinde son yılların en düşük büyüme seviyesine indi.

Ekim ayında enerji tüketimi 1999'dan bu yana ilk kez geriledi ve sanayi üretimindeki artış da son 7 yıldaki en kötü performansı gösterdi.

Resmi Xinhua haber ajansının haberindeki bir cümle dikkat çekti: ''Her şeye rağmen, gerçek tablo istatistiklerden daha kötü olabilir.''

bbc



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,168 µs