En Sıcak Konular

DTP'li vekilden İngiliz parlamentosunda talihsiz sözler

21 Kasım 2008 09:37 tsi
DTP'li vekilden İngiliz parlamentosunda talihsiz sözler DTP'li Şerafettin Halis İngiliz Parlamentosu'nda konuştu: “Savaş bölgesinde askerliğin en iyi tanımı; ‘adam öldürme sanatıdır”

İNGİLTERE'nin başkenti Londra'da bulunan DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, İngiliz Parlementosu'nda Lord Rea ev sahipliğinde yapılan ‘Türkiye'nin DTP'yi kapatma tehdidi ve Kürt sorununa politik çözüm' konulu toplantıda “Bugün ülkemizde bir savaş hali yaşanıyor. Savaşın olduğu bir bölgede askerliğin en iyi tanımı adam öldürme sanatı olarak adlandırılabilir” dedi.

Şerafettin Halis, Lordlar Kamarası'nda Lord Rea'nin ev sahipliğinde yapılan toplantıda Avrupa Konseyi ülkelerinden farklı olarak Türkiye'de vicdan hürriyeti diye şey olmadığını öne sürerek, Türkiye'de askere gitmek istemeyen gençlerin cezalandırıldığını söyledi. Konuşmasında bugün Türkiye'de savaş hali görüldüğünü öne süren Halis şöyle konuştu:
“Bugün ülkemizde bir savaş hali yaşanıyor. Bugün Avrupa Konseyi ülkelerinde vicdan hürriyeti diye bir hak var. Ancak, Türkiye'de bu hak tanınmadığı gibi bu hak için yola çıkmış birkaç gencimizde ağır cezalarla cezalandırılıyor. Savaşın olduğu bölgede askerliğin en iyi tanımı adam öldürme sanatı olarak adlandırılabilir, ben insan öldürmüyorum demek en insani ve en genel hak olmalıdır, vicdan hakkını kullanmaya yeltenen gençlerimiz bütün kamusal haklarından mahrum edildiler. Tabii böyle olunca en temel hakları için gençlerimiz yaşamlarına mal olabilecek bedeli ödemek durumda kalıyorlar ki bu bedel, sivil ölüm dediğimiz askeri birlik, karakol, mahkeme ve cazaevi arasında ömür boyu dönüp durma bedeli.”

Türkiye'deki askerlik çağına gelmiş gençlerle ilgili rakamsal bilgi vermek isteyen Şerafettin Halis, konuşmasında 14 bin derken çevreden gelen müdahalelerle askerlik çağına gelmiş genç sayısını 14 milyon olarak değiştirdi.

Halis ayrıca, AKP'nin kapatılmama kararının DTP davası için olumlu işaret olabileceğini ancak, umutlanmadıklarını bildirirken, “Bu her ne kadar bizim partinin de kapatılmayacağı yönünde umut verse de ancak Türkiye'de yargının terazisi Kürtler ve Türkler için ayrı dengeleniyor” dedi.

Lordlar Kamarası'ndaki toplantıda ‘Demokrasinin beşiği' diye adlandırılan İngiltere'den destek beklentilerini olduğunu anlatan Milletvekili Halis, Lord Rea'ye hitaben yaptığı konuşmasında, “Tarihi haksızlıkların hesabını sizden sorma gibi niyetimiz yok. Ancak bugün Ortadoğu ve Kürtler'in yaşadığı bölgelerdeki acıların sebeplerini 1920'lerde aramak gerekiyor. O dönemdeki sorunların öznesi İngiliz siyasetiydi, bu anlamda önem arzediyor. Herkesin söylediği gibi biz de İngiltere'nin demokrasinin beşiği olduğuna inanıyoruz. Böyle olunca sizden alacağımız gücün mücadelemizde çok önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.

milliyet



Bu haber 278 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,624 µs