En Sıcak Konular

Gürkan Zengin nasıl 'tuş' oldu?

20 Kasım 2008 18:12 tsi
CNNTurk'te Editör'de Gürkan Zengin, küresel kriz ve Türkiye'nin aldığı tedbirlerin yetersizliğini tartışmak için çağırdığı konuk tam tersi açıklamalar yaptı.

Gürkan Zengin, Küresel kriz ve Türkiye'ye yansımalarına ayırdığı bu akşamki Edidör programında Taraf gazetesi yazarı Dr. Süleyman Yaşar'ı konuk etti.

Zengin, dünyada krize karşı tedbirler alınmasına karşın hükümetin tedbir almakta geç kalıp kalmadığını, IMF ile mutabakat anlaşmasının boyutunu ve iş dünyasının krize yönelik açıklamalarına hükümetin verdiği tepkileri gündeme getirdi.

Taraf  gazetesi yazarı Dr. Süleyman Yaşar,  Hükümet IMF  ile anlaşması 20 milyar doların  altında kalacağını belirterek, "Merkez Bankası bünyesinde oluşturulacak bir başka fonla özellikle küçük ölçekli kobileri ve dar gelirlilerin durumunu düzeltmeye yönelik olacak." dedi. 

Süleyman Yaşar, "Hükümet dünya bankasından alacağı ya da sağlanacak başka gelirlerin hiçbir zaman şirketlere verilmemesi gerekir. Şirketler alacakları paraları işlerinde kullanmak yerine yurt dışındaki hesaplarına aktaracaklar." dedi.  Yaşar Hükümetin IMF ile yaptığı görüşmelerin Erdoğan'ın dediği şekilde 'ümüğü sıktırmadan" gerçekleştirildini, büyüme hedefi ve açığın hükümetin istediği boyutta IMF tarafından da kabul edildiğini savundu.

"Dünyada kriz yaşanıyor. Kriz Türkiye’nin krizi değil. Dışarıda yaşananlar Türkiye’ye olumsuz yansıyor." diyen Süleyman Yaşar,  sözlerini şöyle sürdürdü: Hükümet cari açığı belli seviyede tutuyor. Borçları da ödenebilir durumda. Dışarıya borç daha çok özel sektörün. Borç şirketlerin olmasına rağmen şirketler 30 milyar dolarlık yeni borçlanmaya gidiyor. Bu borcu da yüksek faizle almış değil. Dışarıya çıkardıkları paraları yurda getiriyorlar. Türkiye’de krizle birlikte 20 milyar dolar yurt dışına çıktı. Bu parayı çıkanlar da yine Türkiye’deki şirketlerin bağlantıları. Bugün kriz var diyen kesim her 5 yılda bir kriz çılıkları atıyor. Hükümet bunlara destek vermekle piyasada değişen birşey olmayacak.

Hükümet dışarıdan gelecek parayı öncelikle 140 bin öğretmen açığını giderecek, 9 aylık temerrüde düşen 1 milyon kişi’ye destek sağlarsa piyasa daha canlı hale gelir ve piyasalar belli bir rahatlama yaşar. Bunun dışında okula gidemeyen çocuklar var. Hükümet özellikle alt gelir grubunun durumunu düzeltme ve alım gücünü artırmaya yönelik adımlar atarsa piyasalar da daha sağlıklı oranda artacaktır.

 



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,331 µs