En Sıcak Konular

Tuğluk'un önergesi Toptan'a takıldı

20 Kasım 2008 17:56 tsi
Tuğluk'un önergesi Toptan'a takıldı DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un İmralı'da bulunan Abdullah Öcalan'la ilgili Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi Meclis Başkanı Köksal Toptan'dan geri döndü. Çünkü...

DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un İmralı Cezaevi'nde yaşandığı ileri sürülen uygulamalara ilişkin Başbakan Erdoğan'a yönelttiği soru önergesi Meclis İçtüzüğü'ne aykırı sorular içerdiği gerekçesiyle yeniden düzenlenmesi için iade edildi.

Toptan'ın önergeyi iade gerekçesine ilişkin yazıda "İlgili önergenizin giriş kısmı ile (4), (5), (6), (7), (9) ve (10) numaralı sorularınız İçtüzük hükümlerinde belirtilen nitelikleri taşımadığından önergeniz işleme konulamamış ve ilişikte iade edilmiştir. Söz konusu kısım ve sorular çıkartıldığı veya İçtüzük hükümlerine uygun olarak yeniden düzenlendiği taktirde önergeniz işleme konulabilecektir." denildi.

-İÇTÜZÜĞE AYKIRI BULUNAN İFADELER VE SORULAR-

Tuğluk iade gerekçesine konu olan soru önergesinin giriş bölümünde "İlgili ve ilgisiz herkesin hakkında bir fikre sahip olduğu, her sözü ve kendisi hakkında her sözün önemsendiği, ismi etrafında farklı duyarlılık ve hassasiyetlerin en yoğun haliyle yaşandığı, bilimsel tezlere konu olmak kadar küresel düzeyde siyaset stratejileri ve planlamaların merkezine alınan; objektif analiz ve değerlendirme kapasitesine sahip her kişi ve kurum tarafından Kürt siyasetinde ve rolü, misyonu ve önemi kabul edilen, giderek bir kişi olmaktan öte toplumsal bir kimlik, simge ve bir olgu olarak değerlendirilen ve algılanan Abdullah Öcalan'ın tutulduğu İmralı cezaevinin özel statüden çıkarılarak ulusal ve evrensel hukuk normlarıyla yeniden düzenlenmesi gerekmektedir."demişti.

Toptan önergede yer alan "Her tutuklu ve hükümlünün sahip olduğu ve yasalarda belirtilen haklara Abdullah Öcalan neden sahip değildir? Yasalarla verilmiş olan haklardan men edilmiş olması siyasi, keyfi ve (söz konusu kişi Abdullah Öcalan olmasından dolayı) cezalandırıcı bir tavır değil midir? Söz konusu tavır ve tecridin hukuk devletiyle bağdaşır bir yanı var mıdır? Ulusal ve uluslar arası hukuka aykırı bir şekilde uygulanan ağır tecrit ve giderek arttırılan baskının (kamuoyunca pek inandırıcı bulunmayan "güvenlik" dışında) hukuki gerekçesi ve dayanağı nedir? İmralı sistemiyle kendi hukukunu ve yasalarını uygulamamak kadar kişiye özel hukuk uygulamasıyla ciddiyeti ve saygınlığını tartışmalı hale getiren bir devlet olmaktan çıkıp; hukuk, adalet ve demokrasiyle yönetilen saygın bir devlet olmak ve toplumsal barışa katkı sunmak adına hükümetinizin ve size bağlı olan Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezinin bu konuda (cezaevi koşullarıyla ilgili) iyileştirici bir planlaması var mıdır? Aydın ve yazarların Kürt sorununa çözümüne hizmet edeceği anlayışıyla Abdullah Öcalan için önerdiği "ev hapsi" konusunda hükümetinizin bir çalışması var mıdır? " sorularını da içtüzüğe aykırı buldu.

DTP'li Tuğluk ise soru önergesinin İçtüzük hükümlerine uygun olarak gerekli düzenlemeler yapılarak, yeniden Meclis Başkanlığı'na sunulacağını bildirdi.
 
 anka



Bu haber 298 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,437 µs