En Sıcak Konular

Karanlık şirket şimdi de denizde

20 Kasım 2008 15:59 tsi
Karanlık şirket şimdi de denizde Kara kıtanın, kara sularında güvenlik karanlık şirkete mi emanet ediliyor? Korsanlara karşı kiralık katiller.

Somali’deki korsanlık olayları çığ gibi artarken, dünya bu meseleye bir çözüm bulmaya çalışıyor. Irak’ta yasadışı yüzlerce öldürme olayıyla suçlanan ünlü Amerikan özel güvenlik şirketi Blackwater, bölgedeki gemileri korumak için özel hücumbotlar yapıp, özel kuvvetlerle deniz nakliye şirketlerine kiralamayı planlıyor. Korsanlar bugün üç gemi daha kaçırırken iki ay önce kaçırdıkları bir Hong Kong gemisini de serbest bıraktılar. Bu arada bir Hint savaş gemisi bir korsan gemisini batırdı.

Dünyanın en büyük özel güvenlik ordularından Amerikan Blackwater şirketi, korsanlarla mücadele için kolları sıvadı.fiirket, bölgedeki gemileri korumak için özel hücumbotlar yapıp deniz nakliye şirketlerine kiralamayı planlıyor. Irak’ta 6 ay önce sivillerin öldürülmesi olayına karışınca ünlenen Blackwater, şimdiden ‘The McArthur’ adlı bir tekneyi donattı bile. Üzerinde bir saldırı helikopterinin ineceği alan da bulunan ‘The McArthur’ gemisinde 40 silahlı özel muhafız görev yapacak.

5 gemilik filo oluşturacak

The McArthur gemisi korsanlık olaylarının meydana geldiği Aden Körfezi’ne yıl
sonunda varacak. Yılbaşından sonra ona katılacak 4 benzer gemi, şirketin sivil donanma filosunu oluşturacaklar. Bölgede uluslararası donanma gemileri yetersiz kaldığı için, Blackwater’dan başka sivil güvenlik şirketleri de korumacılık işine şimdiden başlamış dudrumdalar. Üç – beş günlük yolculuklar için 5 - 10 bin dolar arası refakat ücreti alıyorlar.

3 gemi kaçırıldı, biri serbest

Bu arada Somalili korsanlar, 100 milyon dolar değerinde ham petrol taşıyan, Suudi Arabistan’a ait 250 milyon dolar değerindeki ‘Sirius Star’ın ardından, üç gemi daha kaçırdılar. Bir Hong Kong kargo gemisi, bir Yunan kargo gemisi ve bir Tayland balıkçı gemisi korsanların kaçırdığı gemiler arasına katılırken, iki ay önce kaçırılan bir başka Hong Kong bandıralı gemi olan ‘MV Great Creation’ ve 25 kişilik mürettebatı ise serbest bırakıldı.

Korsanları denize döktü

Bir Hindistan savaş gemisi ise, korsan gemisini batırdı. Hindistan Deniz Kuvvetleri,
bir korsan saldırısının, açılan karşı ateşle savuşturulduğunu açıkladı. Açıklamada, korsanların ‘ana gemi’lerinden biriyle iki sürat motorunun, batırma tehdidinde
bulunarak ‘INS Tabar’ adlı Hint gemisine ateş açtığı belirtildi. ‘INS Tabar’dan karşı ateş açıldığı, korsan gemisinin alev aldığı, sürat motorlarından birinin terk edilmiş halde bulunduğu kaydedildi. Korsanların kullandığı ‘ana gemi’ler, diğer gemilere saldırmak için yararlandı kları sürat teknelerini taşıyor.

 Korsanlar uyardı: Sahte para göndermeyin anlarız

Suudi Arabistan petrol tankeri ‘Sirius Star’ı kaçıran Somalili korsanların fidye talebinde bulunduğu bildirildi. Kendisini korsanlardan biri olarak tanıtan bir kişi, El Cezire televizyon kanalında, “Müzakereciler fidye konusunda anlaşmaya varınca, para tankere nakit olarak getirilecek” dedi.


Sirius Star adlı süper tanker korsanların en büyük ‘balığı’.

Adının Farah Abd Cameh olduğunu söyleyen korsan, “Geminin güvenliğini sağlayacağız. Para sayılacak” diye konuşutu ve sahte paraları tanımak için gereken teçhizata sahip oldukları uyarısında bulundu. Korsan, istenen fidye miktarını ise açıklamadı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud El Faysal da, ‘Sirius Star’ın sahiplerinin korsanlarla pazarlık yaptığını doğruladı. Faysal, “Biz ne teröristlerle ne de korsanlarla pazarlık yapmayı tercih etmiyoruz. Ancak bu konuda son söz gemi sahiplerine ait” dedi.

Hürriyet



Bu haber 437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,391 µs