En Sıcak Konular

Hükümetin doğru bulmadığı fiskos!

20 Kasım 2008 13:48 tsi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ekonomik krizi değerlendirirken, ''batıyoruz, yandık'' şeklindeki feveranı, gereksiz yere olayın abartılıp, paniğe ve emeğe saygısızlığa dönüştürülmesini doğru bulmadıklarını söyledi.

TBMM Genel Kurulu, MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan'ın TBMM'deki cenaze töreni için verilen aranın ardından toplandı.

ÖDP Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, ekonomik krize ilişkin gündemdışı konuşmasında, Hükümetin, bu krizin boyutunu tam anlamıyla kavrayamadığını iddia etti.

Türkiye'de ekonomik krizin etkisini 2007'de gösterdiğini ileri süren Uras, 2007'de ekonominin inişe geçtiğini, enflasyonun 2 haneli rakama çıktığını, işsizliğin ve cari açığın arttığını belirtti. Uras, ''balonun patladığını, saadet zincirinin bozulduğunu'' öne sürerek, ''egemenliğin kayıtsız şartsız sermayenin'' olmaması gerektiğini ifade etti.

Uras, işten çıkarmaların engellenmesi, asgari ücretin, sosyal hakların iyileştirilmesi, ekonominin yeniden yapılandırılmasını önerdi.

-''İŞTEN ÇIKIŞLARDA OLAĞANÜSTÜ SEYİR YOK''-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Uras'a verdiği yanıtta, ABD'de 19 bankaya el konulduğunu, işsizliğin yüzde 6,5 olduğunu anımsatarak, dünyadaki ekonomik krizden Türkiye'nin de pay almaya başladığını söyledi.

Hizmet akdi ile çalışanların 3 aylık işe giriş çıkışları hakkında bilgi veren Çelik, temmuzda 852 bin giriş, 829 bin çıkış, ağustosta 832 bin giriş, 851 bin çıkış, eylülde ise 986 bin giriş, 841 bin çıkış olduğunu bildirdi.

Çelik, işten çıkışlarda olağanüstü bir seyir görülmediğini, girişlere bakıldığında aksine, iş piyasasının dinamik bir yapıya sahip olduğunu belirtti.

Zorunlu sigortalı sayısının temmuzda 9 milyon 127 bin, ağustosta 9 milyon 117 bin, eylülde 9 milyon 163 bin olduğunu ifade eden Çelik, ''Eylül 2007 itibariyle aktif sigortalı sayısı 9 milyon 198 bin, 2008 Eylül sonu itibariyle 9 milyon 706 bin; yaklaşık 500 bin sigortalı sayısında artış var'' diye konuştu.

-''ETLE TIRNAK GİBİ''-

Çelik, işsizlik oranının 2007 sonu itibariyle yüzde 9,9'iken bu yılın temmuz-ağustos-eylül verilerine göre yüzde 9,8 olduğunu belirterek, ancak iş gücüne katılımda geçen yıla göre 0,5'lik bir artış yaşandığını kaydetti.

Bir çok alandaki makro ekonomik verilerde ciddi iyileşmelere rağmen, işsizlik oranında istenilen düşüşün elde edilemediğini ifade eden Çelik, her yıl iş gücüne 700 bin kişinin katıldığını söyledi. Çelik, kırsaldan kente göç yaşandığını, kırsalda ücretsiz aile işçisi olarak görülen kişilerin, kentte geldiğinde işsiz olarak adlandırıldığını belirtti.

Bakan Çelik, ekim, kasım, aralık ve ocak verilerinin çok önemli olduğuna işaret ederek, küresel ölçekte yapılması gerekenlerin yapıldığını, kamunun yapması gereken çalışmaların da devam ettiğini dile getirdi.

Bakanlıkların, reel sektörün desteklenmesine yönelik adımlar attığına dikkati çeken Çelik, ''Reel sektör ile finans sektörü etle tırnak gibidir. Birinin ihmal edilmesi, diğerinin yok oluşuna sebebiyet verecek süreci, kimsenin başlatmaya hakkı yoktur. Reel sektör, finans sektörü ve kamu birlikteliğiyle bu sorunun üstesinden gelme zorunluluğumuz vardır. Çabalarımız da bu yöndedir'' dedi.

-''FİSKOS ŞEKLİNDE''-

Çelik, şu ana kadar, ekonomik kriz nedeniyle İŞ-KUR'a 11 firmanın başvurduğunu, bunun, 5 bin 616 işçiyi ilgilendirdiğini bildirdi.

İş yerlerinin görevinin, işçiyi çıkarmak olmaması gerektiğini belirten Çelik, iş yerinin kuruluşunda emeğin işlevinin önemine değindi.

Çelik, ''Fiskos şeklinde, 'batıyoruz, yandık' şeklindeki feveranı doğru bulmuyoruz. Eylül sonu itibariyle rakamlara baktığımızda, Türkiye'de o boyutuyla yok ancak, sıkıntı yok anlamında da değil. Dünyanın her tarafını alev sarmışsa, Türkiye olup biteni görmüyor şeklinde bir bakış açısı, anlayışımız yok. Gereksiz yere olayın abartılıp, paniğe dönüştürülmesi, olayın emeğe saygısızlığa dönüştürülmesini doğru bulmuyoruz'' dedi.

Konuşmaların ardından, birleşime 1 saat ara verildi.

aa



Bu haber 409 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,040 µs