En Sıcak Konular

İşte Türkiye’yi krizden kurtaracak formül

20 Kasım 2008 12:34 tsi
İşte Türkiye’yi krizden kurtaracak formül Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Fatih Özatay: Merkez Bankası’nın kasasında atıl duran işçi dövizleri özel sektöre ilaç olabilir. Kriz kapıdayken kura göre 13-15 milyar dolar arasında değişen işçi dövizleri, bankalara aktarılabilir

Deniz Çiçek / Akşam

AKŞAM’a bu konudaki önerisinin detaylarını açıklayan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Fatih Özatay, 1970’lerin ortasında Türkiye’nin döviz darboğazına girdiğini ve “1 cente muhtaç kalınan” dönemlerin yaşandığını anımsattı. Özatay, işte tam o dönemde ülkenin döviz sıkıntısının aşılması için yurtdışında yaşayan Türklerin kapısının çalındığını kaydederek, şunları kaydetti: Yurtdışındaki Türklerin birikimlerini Türkiye’ye çekmek için bu fikir akla gelmiş. Merkez Bankası’na yurt- dışındaki Türklere mevduat hesabı açma hakkı verilmiş. Merkez Bankası’nın güvenilirliği nedeniyle de oldukça büyük bir meblağ toplanmış. Bu paralar için birkaç senelik vadelerle uygun faizler ödemiş. Tam da benzin, yağ kuyruklarının olduğu dönemde, bu dövizler imdada yetişmiş. Özatay, ancak sonraki dönemlerde Merkez Bankası’nın bilançosundan bu dövizleri çıkarmak istediğini kaydederek, “Zaten Merkez Bankası’nın görevi mevduat tutmak değil. Dünyada hiçbir Merkez Bankası’nda yok. Çünkü bu ticari bankacılık” dedi.

PARA YATMASIN

Özatay, döviz kuruna göre 13-15 milyar dolar arasında oynayan bu kaynağın şimdi işe yarayabileceğini kaydederek, şu formülü gündeme getirdi: “Kriz kapıda. Ortada da orada yatan böyle bir kaynak var. Kriz dönemleri olağanüstü tedbirler gerektirir. Uçuk kaçık önlemler alınabilir. Normalde bu kaynak bankalarda olsaydı, buradan özel sektöre kredi açılabilirdi. Ancak Merkez Bankası kredi veremiyor. Bu para bankacılık sektörüne aktarılabilir. İhale ile hevesli bankalara devredilebilir ya da ikinci bir seçenek olarak bir fon kurulup para oraya aktarılır. Her iki şekilde de para ekonomiye kazandırılır.”

Özel sektöre kefil olunsun

Bu dövizlerin devredilebileceği fonun yapısı hakkında da bilgi veren Özatay, “Bu fon, kredi garanti fonu gibi çalışabilir. Kâr amacı gütmeyen bir fon olacak. Bankalardan kredi alamayan işletmelere kefil olacak. Şirketlerin krediyi ödeyememesi halinde buradan ödeme yapılacak. Fon, kredi değil kefalet verecek. Bu fon, riski dağıtmak için kredinin yüzde 60 ya da 80’ine kefil olacak. 10 milyarlık kaynağı olan bir banka, sadece bu kadarlık kredi verebilirken, fonla, bunun 5-6 katı oranında krediye kefil olunabilecek” diye konuştu.

Mahalli idareler yerine reel sektöre

Özatay, krize karşı alınabilecek önlemlerin bununla da bitmeyeceğini kaydederek, “İçerideki kredi daralmasının önüne geçmek için de ayrı bir fon yaratılabilir. Bunun kaynağı da bütçe olacak. 2009 bütçesindeki harcama öncelikleri yeniden gözden geçirilmeli. Mahalli seçim yaklaşıyor diye belediyelere normalinden fazla kaynak aktarılacaksa, bu, onun zamanı değil. Milli gelirin yüzde 1’iyle bile böyle bir fon kurun. Harcamalar kısılarak buraya çok rahat kaynak oluşturulabilir. Bankalar içeride kredi vermiyorsa, bu fon ‘ben kefilim’ diyecek. Yerel seçimlerde birkaç puan oy almak mı daha önemli Türkiye’nin geleceği mi daha önemli” dedi.

Hükümete aktardım

ÖZATAY, bu mali tedbirlerin yanında IMF ile bir anlaşma sağlanması ve “güven” mesajı verecek bir tedbir paketinin de açıklanması gerektiğini söyledi. Özatay, “Tsunami bu tarafa geliyor. Gözünüzü kapadığınız zaman gelmiyor değil ki. Tedbire ihtiyacımız yok türü söylemlerden kaçınılmalı. Bu önerilerimi hükümete de aktardım” dedi.



Bu haber 473 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,965 µs