En Sıcak Konular

Kriz fırsatçılarına izin verilmeyecek

20 Kasım 2008 12:19 tsi
Kriz fırsatçılarına izin verilmeyecek

Başbakan Erdoğan kriz fırsatçısı olarak kimi uyardı? Dürüst davranmayanlara karşı tedbir olarak ne gibi bir önlem alınacak?

Kredileri geri çağıran bankaları kriz fırsatçılığı ile suçlayan Başbakan Erdoğan, 'Kıvranan sanayiciye bir tekme de banka atıyor. Buna izin vermeyiz. Bu krizi birileri için değil hepimiz için fırsata dönüştürmeliyiz' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kriz gerekçesiyle verdikleri kredileri geri çağıran ve faizlerle oynayan finans sektörüne karşı sert bir çıkış yaptı. Erdoğan, finans sektörünü, bu hareketleriyle dürüst davranmamakla suçladı ve kriz fırsatçılığı yapmalarına izin vermeyeceklerini, bu konuda BDDK'yı devreye sokacaklarını söyledi. Erdoğan Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından devlet konukevinde verdiği protokol resepsiyonunda IMF ile temaslar, uluslararası derecelendirme kurumları ve Türkiye'de finans sektörü ile değerlendirmelerde bulundu.

Niçin krediler geri çağrılıyor

Başbakan Erdoğan, konuşmasında finans sektörünü sert bir dille eleştirerek, kriz fırsatçılığı yapmakla suçladı ve buna müsaade etmeyeceğini kaydetti. Türkiye'de krizin etkilerini azaltmak için finans çevreleri ve sosyal taraflarla toplantılar yaptıklarını belirten Erdoğan, "Hükümetten sihirli reçete beklemek, süreci tribünden izlemek doğru olmaz. Kriz yoktu. Geçen yılın karı 11.7 milyar dolar. Kriz yaşandığı anda bu yılın karı 11 milyar dolar. Peki finans sektörü niçin kredi çağırmaya başladı. Niçin faiz oranı ile oynamaya başladı. Peki bu adil mi? Bu dürüstlük mü? Böyle bir uluslararası krizi ranta, fırsata dönüştürmek değil mi? " diye konuştu.

BDDK yakın takibe alacak

Erdoğan, ellerindeki fırsatı halk için, KOBİ'ler ve reel sektör için kullanacaklarını belirterek, "Ülkemizi hep beraber kalkındıracağız. Hep beraber mutlu olacağız"diye konuştu. Finans sektörünün kredi kullananlar olduğu sürece varlığını sürdürebileceğini kaydeden Erdğan, şöyle devam etti: 'Sen reel sektörü yok farz edemezsin. Senin ona ihtiyacın var. Burada görüyorsun ki kıvranıyor. Kıvranıyorken bir tekmede sen atıyorsun. Kriz fırsatçılarına izin vermeceğiz. BDDK yakın takibe alacak Aynı gemide yol alıyoruz. Bu krizi birileri için değil hepimiz için fırsata dönüştürmeliyiz."

Resepsiyona Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Nazım Ekren, Hayati Yazıcı, Devlet Bakanları Mehmet Şimşek ve Kürşat Tüzmen, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, DP Genel Başkanı Süleyman Soylu ve çok sayıda işadamı katıldı.

IMF ile uyuşursak anlaşırız

Başbakan Erdoğan, ABD'ye gitmeden önce değişik kesimlerden, "Hadi git döviz bul, sakın IMF ile anlaşma, başbakan dayanamadı" gibi sözlerin sarfedildiğini hatırlatarak,"IMF çıkarlarımız uyuşursa anlaşırız. Ülkenin çıkarları neyi gerektiriyorsa onu yaparız. Biz IMF ile ortağız" dedi. Erdoğan, IMF ile akrdeditasyon olmadığı sürece küresel sermayenin Türkiye'nin semtine uğramayacağını ifade ederek, "Krediyi hangi şartlar alıyorsunuz önemli olan o" dedi.

Kredi notu kuruluşlarına tepki

Erdoğan, kredi notu derecelendirme kuruluşlarına da tepki gösterdi. Erdoğan, not veren kuruluşların şeffaf ve açık değerlendirmeler yapmadıklarını, ülke bazın değerlendirmeler yaptıklarını, tüm dünyada bunun şikayetlere neden olduğunu, sistemin değişmesi gerektiğini belirtti. Erdoğan, ayrıca küresel sermayenin Türkiye'ye çekilmesi için fellik fellik dolaşmaya devam edeceklerini kaydederek, "Milliyetçilik, ayrım yapmak, dışlamak, karşı çıkmak değil. Milliyetçilik istihdam oluşturmak, yatırım yapmaktır, yatırımların önünü açmaktır. Ülkemizi,milletimizi zenginleştirmektir. Sermayenin yerlisi, yabancısı, yeşili kırmızısı, dostu düşmanı olmaz. Biz sermayeyi çekmek için çalışıyoruz, yakında körfez ülkelerine gideceğiz" dedi.

Yeni Şafak



Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,738 µs