7 talep | " /> 7 talep | "/>

En Sıcak Konular

Irak, ABD ve Erbil’e PKK’ya karşı 7 talep

20 Kasım 2008 11:01 tsi
Irak, ABD ve Erbil’e PKK’ya karşı 7 talep  İçişleri Bakanı Beşir Atalay dün Bağdat’ta terör örgütü PKK ile mücadele kapsamında ABD - Irak - Türkiye arasında oluşturulan Üçlü Mekanizma toplantısına katıldı. Atalay, ‘Yeni dönemde Türkiye’nin 7 beklenti ve talebini’ masaya get

PKK’ya karşı ilk kez toplanan üçlü mekanizmada Atalay, ABD, Irak ve K. Irak’ın önüne ‘hava sahası açık kalsın’, ‘sıcak takibe vize’, ABD ile süren ‘anlık istihbarat paylaşımı Irak ile de yapılsın’ taleplerini koydu.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay dün Bağdat’ta terör örgütü PKK ile mücadele kapsamında ABD - Irak - Türkiye arasında oluşturulan Üçlü Mekanizma toplantısına katıldı. Atalay, ‘Yeni dönemde Türkiye’nin 7 beklenti ve talebini’ masaya getirdi.

K. IRAK TEMSİLCİSİ DE KATILDI

ATALAY, Irak özel temsilcisi Murat Özçelik, Başbakan Erdoğan’ın başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve iki kurmay albayın yer aldığı heyetin katıldığı toplantıda, Irak’ı İçişleri Bakanı Cevad Bolani, ulusal güvenlikten sorumlu Devlet Bakanı Şirvan El Vaili, ABD’yi ise ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker ve iki tümgeneral temsil etti. Terör zirvesine Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetim adına da eski bakan Kerim Sincari ve iki yetkili katıldı.

ATALAY’I BOLANİ KARŞILADI

BAĞDAT Havaalanı’nda Irak İçişleri Bakanı Cevad El Bolani’nin karşıladığı Atalay, ‘Türkiye olarak, Irak’ın siyasi ve coğrafi konumunun korunması için her türlü yardım ve desteğe hazırız’ dedi. Bolani ise, askeri yetkililerin de bulunacağı görüşmenin oldukça kritik ve önemli bir toplantı olduğunu söyledi.

YEŞİL BÖLGE’DE MALİKİ KABUL ETTİ

BAŞKENTİN en sıkı korunan bölgesi olarak bilinen Yeşil Bölge’deki Başbakanlığa geçen Atalay burada da Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile görüştü. Maliki, PKK’nın yalnız Türkiye’ye değil Irak halkına da zarar verdiğini belirterek gerekli kararların üçlü zirvede alınacağını kaydetti. Atalay’ın Maliki ile görüşmesinin ardından ABD-Irak-Türkiye Üçlü Mekanizma’nın ilk toplantısı yapıldı.

PKK’YA KARŞI TEDBİRLER ELE ALINDI

Toplantının ardından akşam Ankara’ya dönen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ‘Üçlü zirvede, PKK’nın Kuzey Irak’taki faaliyetlerine yönelik tedbirler ele alındı’ dedi. Atalay, Irak’ın güvenliği ile geleceğinin de ele alındığı zirvenin verimli geçtiğini söyledi.

Sınır ötesi için yeni düzenleme

İÇİŞLERİ Bakanı Atalay, ABD ile Irak arasında imzalanan Güvenlik Anlaşması’nın, ‘yeni bir dönem başlattığını’ belirterek, PKK’nın yok edilmesi için, bu yeni dönemde Ankara’nın izlenmesini şart olarak gerekli gördüğü politikaları şöyle sıraladı:

1- Türkiye, 5 Kasım 2007’de Washington yönetimiyle yaptığı görüşme sonucu Irak’ın kuzeyindeki hava sahasını sınır ötesi operasyonlar ve istihbarat çalışmaları için kullanabiliyordu. Güvenlik anlaşması ile birlikte, hava sahasının kullanımını düzenleyen yeni bir mekanizma gerekiyor. Bu mekanizmanın nasıl işleyeceğinin, PKK da hesaba katılarak, yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

2- Bağdat Yönetimi ile Ankara’da ‘Terörle Mücadele Anlaşması’ imzalandı. Bu anlaşma, şartları tamamen karşılanarak hayata geçmeli. Anlaşma Irak Parlamentosu’ndan geçirilmeli. Terörle Mücadele Anlaşması’nda boş bırakılan 4. madde, ‘Sıcak takip hakkı’ anlaşmadaki yerini almalı. PKK’lı teröristlerin, Türk topraklarından kaçarak Kuzey Irak’a sığınma istihbaratı alındığında, Türkiye, sıcak takip hakkını, daha önceki Bağdat Yönetimi’yle imzalanan anlaşmada olduğu gibi kullanmak istemektedir.

3- PKK’nın eylemlerini onaylamadığını belirten Kuzey Irak Yönetimi, hala PKK’yı terör örgütü olarak tanımlamamıştır. Ankara, Kuzey Irak Yönetimi’nden, PKK’yı terör örgütü olarak resmen ilan etmesini beklemektedir.

4- Kuzey Irak, PKK kamplarının bulunduğu bir sığınak durumundadır. Bu kampların ve PKK’nın siyasi bürolarının derhal kapatılması gerekmektedir.

5- Lojistik destek olmaksızın bu terör örgütü topraklarınızda barınamaz ve terör eylemleri gerçekleştiremez. PKK’ya yönelik lojistik destek derhal kesilmeli.

6- Sadece Türkiye’nin değil, Interpol’ün aradığı birçok PKK’lı terörist Kuzey Irak’ta barınmaktadır. Üst düzey bu teröristlerin, Türkiye’ye iadesi şarttır.

7- Türkiye, geçen yıldan bu yana ABD ile eşzamanlı istihbarat paylaşımı yapmaktadır. Kuzey Irak Yönetimi’nden de istihbarat paylaşımı beklemekteyiz.

star



Bu haber 343 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,858 µs