En Sıcak Konular

Bakan Yıldırım: Kaçırılan gemilerimizi izliyoruz

20 Kasım 2008 09:35 tsi
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, korsanlar tarafından kaçırılan iki Türk gemisinin kurulan özel sistem ile sürekli izlendiğini söyledi.

Korsanların aldıkları fidyelerle çok güçlü hale geldiğini ve halen sigorta şirketleri ile pazarlık yaptıklarını ifade eden Yıldırım, Uluslararası Gemicilik Örgütü’nün üye ülkeleri acil toplantıya çağırdığını söyledi.

Ulaştırma Bakanlığı’nın bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bütçe görüşmelerinin sonunda yaptığı konuşmada, aralarında iki Türk gemisinin de bulunduğu korsanlar tarafından kaçırma olayına ilişkin açıklamalarda bulundu. Korsanlık faaliyetinin “21’inci yüzyılın başbelası bir iş” olduğunu söyleyen Yıldırım, sadece Aden Körfezi’nde, Kızıldeniz çıkışında değil, Hint Okyanusu’nda, Çin Denizi’nde de korsanlık faaliyeti olduğunu anlattı.

Korsanlığın çok yaygın olduğunu kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu:
“Esasında bunlar çok yaygın yapılıyor. Bizim iki gemimiz kaçırıldığı zaman gündemimizde çok yoğun yer almaya başladı. Bir yıldan beri 200’ün üzerinde böyle korsanlar tarafından kaçırılan gemi var. Çok donanımlılar. Merkezi otorite yok. Gemilerden de çok büyük miktarda fidyeler alıyorlar ve çok güçlü hale geldiler.”

GEMİCİLİK ÖRGÜTÜ TOPLANIYOR

Korsanlığın küresel bir sorun olduğuna işaret eden Yıldırım, “Uluslararası Gemicilik Örgütü bu konuda üye ülkeleri acil toplantıya çağırdı. Biz de diplomatik yollardan gerekeni yapıyoruz” dedi.

NATO’nun ortak bir gücü olmasına rağmen her zaman sonuç alamadıklarını söyleyen Yıldırım, “Gemilerimizin personeli iyi durumda, Somali’nin 6 mil açıklarında demirli. Şu anda sigorta şirketleri ile korsanlar görüşmelerini sürdürüyorlar. Ama biz bunlardan her gün haber alabiliyoruz kurduğumuz bir otomatik izleme sistemi vasıtasıyla. Gelişmeleri de takip ediyoruz” diye konuştu.

hurriyet



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,965 µs