'Türkler Avrupa'yı istilâ edecek' tezi çöktü | " /> 'Türkler Avrupa'yı istilâ edecek' tezi çöktü | "/>

En Sıcak Konular

'Türkler Avrupa'yı istilâ edecek' tezi çöktü

20 Kasım 2008 08:51 tsi
'Türkler Avrupa'yı istilâ edecek' tezi çöktü  
Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine karşı çıkan Hıristiyan Demokratlar ile ırkçıların dile getirdiği, "Türkiye üye olursa Avrupa'yı Türkler doldurur" tezi çöktü.

AB Komisyonu tarafından 2004 ve 2007 genişlemelerinin ele alındığı bir raporda "işgal" tezinin aksi sonuçlar ortaya çıktı. Rapor, yeni göçmenlerin eski üyelerdeki ekonomiyi canlandırdığını, ücretler ve istihdam sorunlarına ya çok az etki ettiğini ya da olumsuz hiçbir tesirin olmadığını tespit etti. Türkiye ile müzakere kararı alan AB'nin nihai bildirisinde Türklerin serbest dolaşımına üye olsa dahi "daimi kısıtlama" getirilebileceği cümlesi eklenmişti.

AB, Türkiye'nin üyeliği durumunda büyük göç dalgası gerçekleşeceği gerekçesiyle tarihinde ilk defa üyelik için müzakere ettiği bir ülkeye "daimi kısıtlama" getirilebileceğini kayıtlara geçirmişti. Aynı endişeler 2007'de üye olan Bulgaristan ve Romanya için gündeme getirilmiş, bu iki ülkenin vatandaşlarının Avrupa'ya akın edeceği iddia edilmişti. Ancak rapora göre bu ülkelerden AB'nin eski üyelerine göç sadece yüzde 0,2 oranında arttı. Bulgarlar ve Romenlerin çoğu İtalya ve İspanya'ya göç etti. Rapora göre, şu an AB'nin eski 15 üyesine yeni üyelerden ziyade AB dışı ülkelerden göç var.

AB'nin eski üyeleri, yeni üyelerin vatandaşlarına azami 7 yıl olmak üzere serbest dolaşım kısıtlaması getirebiliyor. Şu an Almanya, Avusturya, Belçika ve Danimarka dışındaki bütün eski 15 üye Polonya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Litvanya, Letonya, Estonya ve Slovenya'ya herhangi bir kısıtlama uygulamıyor. Rumlar ve Maltalılara da baştan beri hiçbir sınırlama getirilmemişti. Avrupa Birliği, Türkiye'nin üyeliği durumunda büyük göç dalgası gerçekleşeceği gerekçesiyle tarihinde ilk defa üyelik için müzakere ettiği bir ülkeye "daimi kısıtlama" getirilebileceğini kayıtlara geçirmişti. Türkiye ile müzakere kararı alan AB'nin 16-17 Aralık 2005 zirve nihai bildirisinde Türklerin serbest dolaşımına Türkiye üye olsa dahi "daimi kısıtlama" getirilebileceği cümlesi eklenmişti. Aynı endişeler 2007'de üye olan Bulgaristan ve Romanya için gündeme getirilmiş, bu iki ülkenin vatandaşlarının Avrupa'ya akın edeceği iddia edilmişti. Ancak rapora göre bu ülkelerden AB'nin eski üyelerine göç sadece yüzde 0,2 oranında arttı. Bulgarlar ve Romenlerin çoğu İtalya ve İspanya'ya göç etti. Rapora göre, şu an AB'nin eski 15 üyesine yeni üyelerden ziyade AB dışı ülkelerden göç var. "Yeni üyeler eskileri işgal edecek" tezini çürüten Komisyon raporu, yeni göçmenlerin eski üyelerdeki ekonomiyi canlandırdığını, ücretler ve istihdam sorunlarına ya çok az etki ettiğini ya da hiçbir olumsuz tesir icra etmediğini tespit ediyor.

Dolaşım hakkı kısıtlanamaz
AB Komisyonu, bu veriler çerçevesinde eski üyelerin yeni üye ülkelere uyguladıkları serbest dolaşım kısıtlamalarını kaldırması çağrısı yaparken, serbest dolaşım hakkının AB'nin üzerine inşa edildiği 4 temel hürriyetten biri olduğunu hatırlatıyor. Eski üyeler, yeni üyelerin vatandaşlarına azami 7 yıl olmak üzere serbest dolaşım kısıtlaması getirebiliyor. Şu an Almanya, Avusturya, Belçika ve Danimarka dışındaki bütün eski 15 üye Polonya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Litvanya, Letonya, Estonya ve Slovenya'ya herhangi bir kısıtlama uygulamıyor. Rumlar ve Maltalılara da baştan beri hiçbir sınırlama getirilmemişti.
 
zaman



Bu haber 394 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,553 µs