En Sıcak Konular

'Gizli el'i kim, nasıl durduracak?

20 Kasım 2008 08:35 tsi
'Gizli el'i kim, nasıl durduracak?
Reytingi kim nasıl belirliyor? Deneklerin kimliklerini kimler biliyor?

Rating’deki ‘gizli el’e RTUK dur diyecek 

Rating listelerinin belirlenmesinde yaşanan skandallar bitmiyor. Deneklerin listesi elden ele dolaşıp ücret karşılığı programcılara verilirken RTÜK olaya el koydu. RTÜK Başkanı Akman ‘Tartışmalara son verecek yeni bir sisteme geçeceğiz’ dedi.

MİLYARLARCA dolarlık reklam geliri için oynanan ‘Rating’ oyununda, kimin ne kadar izlendiğini belirleyen ‘Denekler’in belli kanal ve programları izlemesi için ‘İkna edildiği’, hatta bazılarına üç televizyon birden izletildiği ortaya çıktı. star’ın ses getiren yazı dizisi üzerine rating skandalına el atan RTÜK Başkanı Zahid Akman, Türkiye’deki rating ölçüm sonuçlarında tereddütler olduğunu ve rating ölçümlerinin RTÜK kriterlerine göre yapılması için harekete geçtiklerini açıkladı.

HERKESİN GÜVENECEĞİ BİR SİSTEM

AKMAN, herkesin güven duyacağı ve adil bir rating ölçüm sistemi üzerinde çalıştıklarını söyledi. Rating ölçümünün şu anda özel kuruluşlar tarafından yapıldığını bildiren Akman, bu ölçümlerin bu güne kadar hep tartışıldığını kaydederek, yeni sistemle bu tartışmaları ortadan kaldırmayı hedeflediklerini ifade etti.

DÜZENLEME YETKİSİ RTÜK’TE

AKMAN, ‘2 milyar dolarlık reklam pastasının dağıtımında etkili olan ölçümlerin herkesi tatmin edecek şekilde yapılması gerek. Tartışmaları yakından takip ediyoruz ve buna son noktayı koyacak tedbirler üzerinde çalışıyoruz. Yeni sistemle ilgili firmalardan teklif bekliyoruz. Oldukça pahalı bir iş, tüm ayrıntıları değerlendiriyoruz. Daha sonra Kurul’da ele alıp nihai kararı vereceğiz. Ölçümlerin hangi şartlarda kaç örnek üzerinden yapılacağına dair yeni RTÜK kurallarını belirleyeceğiz. Bu konuda RTÜK Kanunu’nun verdiği yetki var, bu yetkiyi nasıl değerlendireceğimize karar vereceğiz’ dedi.

Listeler elden ele dolaşıyor

GİZLİ deneklerin adreslerinin programcılar tarafından bilindiği ve bunlara para teklif edildiği TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in AGB yöneticilerine deneklerin listesini gösterip ‘Listeler elden ele dolaşıyor’ demesiyle ortaya çıkmıştı. 1989’dan beri ölçümleri yapan AGB adlı özel şirketin özellikle iki kanala ayrımcılık yaptığı iddia ediliyor. Ölçümlere göre bu 2 kanalın reklamlarının izlenme oranları dizileri bile geçiyor.

iBRAHiM TATLISES

Denek dosyaları için 50 bin dolar istediler

Denek listelerinin 50 bin dolar karşılığında kendisine teklif edildiğini belirten Tatlıses ‘Bu işte hile olduğu çok açık’ dedi.

RATING skandalındaki en çarpıcı örneklerden biri İbrahim Tatlıses’ten geldi. Yapılan oyunlara dikkat çeken Tatlıses, şunları söyledi: ‘70 milyonluk bir ülke ve 20 milyon televizyon izleyicisi, 2 bin 500 televizyona bağlı. Bu insanlar araştırılırsın.2 sene evvel denek dosyası için bana geldiler.’

LİSTEYİ ALAN YAPIMCILAR

‘50 bin dolar teklif ettiler, ‘Hepsini getirelim’ dediler. Sevgililer günü programı yaptım, tek başıma konserdi. Gelen telefonların haddi hesabı yoktu. Program 17’nci oldu, o zaman civatam attı. Bir yapımcı firmanın yaptığı ortaya çıkmıştı. Bu şahıslar listeyi alıp götürüyorlar.’ Pastanın bölüşüldüğü olağanüstü açık, ayan beyan hilenin olduğu artık kapatılamaz.’

SAVCILAR OLAYA EL KOYMALI

TATLISES polisin harekete geçmesini isteyerek, ‘Bu insanları arkadan eli kelepçelenmiş gördüğüm zaman mutlu olacağım. Reklam paylaşımcıları bu olayın içinde. Yozgat’taki evde ölçüm cihazı var. Oradaki deneklerle telefonla irtibat kuruluyor. Bu nedenle telefon kayıtları incelenmeli. Ayrıca kanalların, yapımcıların Cumhuriyet savcılığı’na suç duyurusunda bulunması gerekiyor’ diye konuştu.

TOPRAK SERGEN

Denek skandalını kendi gözümle gördüm

Ölçüm sistemine tesadüfen tanıklık eden Toprak Sergen:Evde 3 TV vardı ve evdekiler ne izlediğini bile bilmiyordu.

BİNLERCE televizyoncunun meslek hayatını, milyonlarca insanın tercihini belirleyen rating ölçümünün yapıldığı deneklerin evindeki skandala tanık olan sanatçı Toprak Sergen anlatıyor: Deneklerden evin hanımı, sürekli mutfakta veya temizlikle uğraşıyordu. Erkek çocuk ise oyun oynuyordu. Televizyonu sabahtan akşama kadar tek izleyen 15 yaşındaki kız çocuğuydu. Kendisine ‘Ne izliyorsun’ diye sordum. ‘Bilmem’ dedi. ‘Hangi kanal bu biliyor musun?’ dedim. ‘Bilmiyorum. Farketmez ki’ diye cevap verdi.

ARTIK LİSTELERE İNANMIYORUM

‘İZLEDİĞİM herhangi bir program var mı?’ diye sordum. ‘Televizyon hep açık kalsın fark etmez’ dedi. Artık ratinglere göre ‘İzleyici şunu istiyor izleyici bunu istiyor’ lafları benim için boş. Çünkü bunu belirleyen izleyiciyi kendi gözümle gördüm.

CAN TANRIYAR

Bu defa üstünü kimse kapatamayacak

SEDA Sayan’ın programını rating ölçümlerini takip ederek skandalın ortaya çıkmasını sağlayan ünlü programcı Can Tanrıyar son günlerde patlak veren rating tartışmalarının 5 yıl önce yine olduğunu ancak AGB tarafından üstünün kapatıldığını belirtiyor. Tanrıyar ‘Bu kez öyle kolay kolay üstü kapatılacak gibi görünmüyor. Artık bu işin bombası patladı. Televizyon dünyasında birçok insan bunun farkında ama nedense seslerini çıkarmıyorlar’ dedi. Tanrıyar, Sayan’ın banttan yayınlanan show programının belirtilen saatten erken bitmesine rağmen rating listelerinde izlenmiş göründüğünü farketmiş, bunun üzerine yapılan araştırmada 150 programın daha listelerdeki izlenme değerleriyle oynandığı tespit edilmişti.

Bana belge getiren kişiyi işten attılar

Gazeteci Bekir Hazar: ‘Bir televizyonun üst düzey yöneticisi benim Yüksel Aytuğ’un ve Ali Eyüboğlu’nun bulunduğu bir ortamda bize şu çarpıcı anısını anlatmıştı: ‘Bir AGB çalışanı bana gelerek diğer çalışanın banka hesaplarındaki ilginç hareketliliği gösteren belgeyi getirmişti. Belgeyi ben de AGB’ye götürerek açıklama istedim. Araştıracaklarını söylediler ama kısa bir süre sonra bana o belgeyi getiren kişinin işten çıkarıldığını öğrendim.’ Hazar, Yeni Şafak’taki köşesinde bu olayın gerçek olup olmadığını ve AGB çalışanının neden işten çıkarıldığını sorduğun ancak bugüne kadar bir yanıt alamadığını belirtti. Hazar, 2012’de dijital yayının başlamasıyla sorunun biteceğini, kimin neyi izlediğini anında tespit edileceğini söyledi.

Denek sayısı artarsa ilk 5 düşer

ALİ Atıf Bir, rating ölçümlerinde TİAK’ın sorgulanması gerektiğini söyledi, denek sayısının artmasıyla ilk beş kanalın izlenme oranlarının düşeceğini iddia etti. Bir, özerk kurum tezini şu cümlelerle açıkladı: ‘Son iki yılda yeterince artış yapılmıyor. Şu an 5 bin evde ölçüm yapılması gerekiyor. Bu yapılırsa ilk beş kanalın ölçümü bugünkü gibi olmayacaktır. Diğer kanalların izlenme oranlarının artması gerekiyor. Burada parayı verecek birisi lazım: Devlet olursa yanlış anlaşılabilir. TİAK bunun için yetmiyor.’

star



Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,732 µs