En Sıcak Konular

Kamu İhale Kanunu mecliste

19 Kasım 2008 19:09 tsi
TBMM Genel Kurulunda Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasını öngören kanun tasarısının ilk bölümü içinde yer alan 13 maddesi daha kabul edildi.

Temel yasa olarak iki bölüm halinde görüşülen ve bugün kabul edilen 13 maddeye göre, idarenin 50 bin YTL'ye kadar olan mamul mal, malzeme veya hizmet alımları ile doğal afetler, salgın hastalıklar, idarenin önceden öngöremediği can kaybına yol açacak olaylar veya savunma ve güvenlikle ilgili özel durumların ortaya çıkması halinde ilan yapılmayacak.

İlan yapılmayan hallerde en az 3 istekli davet edilerek yeterlik belgelerini ve fiyat tekliflerini birlikte vermeleri istenecek.

Özelliğinden veya belli süre içinde kullanılma zorunluluğundan dolayı stoklanması ekonomik olmayan veya acil durumlarda kullanılacak ilaç, aşı, serum, kan ve kan ürünleri, anti-serum, ortez, protez, tıbbi sarf malzemeleri, test ve tetkik sarf malzemeleri ile fikri ve sınai mülkiyet haklarının ulusal ve uluslararası kuruluşlar nezdinde tescilini sağlamak için gerçekleştirilen hizmet alımları doğrudan sağlanabilecek.

-TEKLİFLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ-

Tekliflerin değerlendirilmesinde; öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı ilk oturumda tespit edilen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılacak. Ancak teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden, eksik belgelerin tamamlanması yazılı olarak istenecek. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılacak ve geçici teminatları gelir kaydedilecek.

-EN AVANTAJLI TEKLİFİN BELİRLENMESİ-

İhale komisyonu, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde kurumca belirlenen kriterleri esas alacak. Kurum bu maddenin uygulanmasında; aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer, sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkili olacak.

Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sadece fiyat esasına göre veya fiyat ile birlikte işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenecek.

İhale kararları, onaylanmadan önce idareler, ihaleyi kazanan isteklinin, varsa ekonomik açıdan en avantajlı 2. teklif sahibinin, ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığını teyit ettirecek ve buna ilişkin belgeyi ihale kararına eklemek zorunda olacak. İki isteklinin de yasaklı çıkması durumunda ihale iptal ettirilecek.

Onaylanan veya iptal edilen ihale kararları, en geç 3 gün içinde ihaleyi kazanan dahil olmak üzere, bütün isteklilere bildirilecek. Tekliflerin değerlendirmeye alınmama veya uygun bulunmama gerekçeleri de kesinleşen ihale kararında belirtilecek. İstekliler, kesinleşen ihale kararıyla birlikte kendi tekliflerinin uygun bulunmama gerekçelerini de aynı anda öğrenecek.

İhale sonucunun bütün isteklilere bildiriminden itibaren, doğal afetler ve olağanüstü durumlarda yapılacak alımlara ile milli savunma için yapılacak alımlarda 5 gün, diğer hallerde ise 10 gün geçmedikçe sözleşme imzalanamayacak.

İhaleyi alan istekliye, tebliğ tarihini izleyen 10 gün içinde, kesin teminatı vermek suretiyle sözleşmeyi imzalaması istenecek. Yabancılar için bu süreye 12 gün ilave edilecek.

Yapım işlerinde gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra, ihalenin, hesaplanan sınır değerin altında teklif veren isteklilerden biri üzerinde bırakılması halinde, kesin teminat, sınır değerin yüzde 6'sı oranında alınacak.

-YAPILACAK İŞLER 15 GÜN İÇİNDE BİLDİRİLECEK-

Kanun kapsamında yer alan idarelerin yapım işleri ile mal ve hizmet alımlarının sonuçları, en geç 15 gün içinde Kamu İhale Kurumuna bildirilecek. Bu sonuçlardan, kanun kapsamındaki ihalelere ilişkin olanlar, Kurum tarafından Kamu İhale Bülteninde yayımlanacak.

Mimarlık ve mühendislik, etüt ve proje, harita, kadastro, her ölçekte imar planı, imar uygulama, ÇED raporu hazırlanması, plan, yazılım geliştirme, tasarım gibi teknik, mali, hukuki veya benzeri alanlardaki hizmetler, danışmanlık hizmet sunucularından alınacak.

-AK PARTİ'NİN ÖNERGESİ-

Genel Kurulda, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve arkadaşları tarafından tasarının 20. maddesi üzerinde değişiklik önergesi verildi.

Genel Kurulda oylaması yapılmayan önergeye göre, mevcut kanunda bulunan ''Kurum gerekli gördüğü takdirde, bu Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine aykırılık bulunduğuna ilişkin iddiaları da inceler ve sonuçlandırır'' hükmü yürürlükten kaldırılıyor.

Dava açma, icra takibi yapma ve mahkemelerce verilen kararlara karşı üst mercilere başvurmaktan vazgeçme yetkisi ile üst dereceli mahkemelerce verilen kararlara karşı karar düzeltme yoluna gidilmesinden vazgeçme yetkisi Kurula ait olacak. Kurul kararları yerindelik denetimine tabi tutulamayacak. Kurul Başkan ve üyeleri ile kurum personeli, hakemlik ve bilirkişilik yapamayacaklar, görevleri nedeniyle işledikleri ve kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından devlet memuru sayılacak. Kurul üyeleri ve kurum personelinin cezai ve hukuki sorumluluğuna ilişkin Bankacılık Kanununun ilgili hükümleri uygulanacak.

Başkanın önerisi üzerine Kurul kararıyla üç başkan yardımcısı atanabilecek. Daire başkanlarının ataması başkanın önerisi üzerine Kurul kararıyla, diğer personelin ataması ise Başkan tarafından yapılacak. Mükteseplerine uygun bir kadroya atamaları gerçekleşinceye kadar süresi dolması nedeniyle görevi sona eren Kurul Başkan ve üyelerine almakta oldukları aylık ücret ile sosyal hak ve yardımların, Kurum tarafından yapılmasına devam olunacak.

Mükteseplerine uygun kadrolara atananlara, atama yapıldığı tarih itibariyle Kurum tarafından ödemede bulunulmasına son verilecek. Bir kamu kurumunda çalışmayanlardan, Kurul Başkan ve üyeliğine atanıp süresi dolması sebebiyle görevi sona erenlere, herhangi bir göreve veya işe başlayıncaya kadar, görevlerinin sona erdiği tarihte almakta oldukları aylık ücret ile sosyal hak ve yardımların Kurum tarafından yapılmasına devam edilecek. Kurum tarafından bu kapsamda yapılacak ödemeler 3 ayı geçemeyecek.

Önergede, itirazen şikayet başvurusunda bulunanlardan alınmakta olan başvuru bedelleri, ihalelerin niteliği ve parasal büyüklükleri göz önünde tutularak yeniden belirleniyor.

-''KİŞİYE ÖZEL DÜZENLEME YAPIYORSUNUZ''-

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ve DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Ak Parti'nin önergesini eleştirdi.

Gök, önergeyle, Kamu İhale Kurulunun resen inceleme yetkisinin kaldırıldığını savunarak, ''Eğer amacınız Kamu İhale Yasası yürürlükten kaldırmak ya da ihaleleri denetimden kaçırmak ise o ayrı bir şey... Ama bu milletin parasıdır, fakir fukaranın parasıdır'' dedi.

Kurul Başkanının bir daha atanması için ''kişiye özel maddenin yasaya konmak istendiğini'' iddia eden Gök, Kurul Başkan ve üyelerinin maaşları düşükse bunun gereğini Hükümetin yapabileceğini söyledi. Gök, Kurul Başkan ve üyelerine ders verme yetkisi tanındığını, ayrıca tüm personelin atamasının Başkana bırakıldığını belirterek, ''Amacınız şirketler ile kurul yönetimini buluşturmak mı? Hiç mi vicdan yok? Böyle padişahlık nerede var? Bu düzenlemelerle yasa rafa kaldırılıyor. Yerel seçimler öncesinde aklınızda ne hinlikler varsa...'' diye sordu.

Gök, Kurul kararlarına karşı idari yargı denetiminin de engellendiğini ileri sürdü.

DTP'li Birdal da yapılmak istenen değişikliklerin hukukun temel ilkelerine aykırı olduğunu ve kamu yararı ilkesinin gözetilmediğini savunarak, Kurul Başkanının görevine devam etmesi için özel düzenleme yapılmasının eşitlik ve adalet duygularını zedeleyeceğini söyledi. Birdal, yasanın hazırlanmasında meslek örgütü ve sivil toplum örgütlerinin görüşünün alınmamasını eleştirdi.

-''SAYILARI YETMİYOR, KOALİSYON KURUYORLAR''-

Öte yandan, Cezayir Ulusal Halk Meclisi Dışişleri, İşbirliği ve Göç Komisyonu Başkanı Reguig Bentabet ve beraberindeki heyet, TBMM Genel Kurulunun çalışmalarını bir süre izledi.

Genel Kurulda, tasarının görüşmeleri sırasında MHP ile CHP sık sık karar ve toplantı yeter sayısı istedi. Yoklama için CHP ve MHP'li milletvekillerinin birlikte ayağa kalkmasına AK Parti sıralarından ''Sayıları yetmiyor, koalisyon yapıyorlar'' diye laf atılması üzerine MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ''Siz de DTP ile koalisyon kurmuyor musunuz?'' karşılığını verdi.

Yasanın birinci bölümü içinde yer alan 20. madde üzerinde muhalefet milletvekillerinin verdiği önergenin oylaması sırasında, CHP'li milletvekilleri toplantı yeter sayısı istedi.

Yapılan ilk oylamada toplantı yeter sayısının bulunmaması üzerine birleşime ara verildi. Aradan sonra da toplantı yeter sayısına ulaşılamaması üzerine Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, birleşimi yarın saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.

aa



Bu haber 736 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,782 µs