En Sıcak Konular

Erdoğan bu anketi gördü mü?

19 Kasım 2008 16:42 tsi
Erdoğan bu anketi gördü mü?

Anket Erdoğan'ın 'sert' çıkışıyla ilgili ilginç ipuçları içeriyor.

Bugün güneydoğudaki seçmen tercihleriyle ilgili yayınlanan bir anket Erdoğan’ın neden ‘sert’ çıktığıyla ilgili ilginç ipuçları içeriyor. Soru şu: Erdoğan Aktütün saldırısı sonrası politikasını belirlerken bu anketin sonuçlarını biliyor muydu? iyibilgi özel

GENAR araştırma şirketinin 24 ilde 3 bin 782 yaptığı anket ezber bozacak nitelikte. Zira anketin sonuçları oldukça çarpıcı. Anket sonuçlarına göre bölgede en çok sevilen lider Başbakan Erdoğan. Erdoğan ankette %20,1’lik orana sahip. Terör örgütü PKK'nın elebaşısı Abdullah Öcalan ise yüzde 0,4 ile en az sevilen isimler arasında yer alıyor. Katılımcıların yüzde 9,9'u ise Cumhurbaşkanı Gül'ü sevdiğini dile getiriyor. Yüzde 4,1'i Turgut Özal'ı, yüzde 2,7'si Ahmet Türk'ü, yüzde 1,6'sı Osman Baydemir'i, yüzde 1,5'i Bülent Arınç'ı, yüzde 1'i Deniz Baykal'ı sevdiğini açıklıyor. Araştırmanın diğer sonuçları da oldukça anlamlı. Araştırmaya katılanların yüzde 55'i bölgenin en önemli sorunu olarak işsizliği gösterirken, 'Kürt kimliğinin yok sayılmasını' en önemli sorun olarak nitelendirenlerin oranı ise sadece yüzde 2,4'te kalıyor. Ankete katılanların yüzde 22,2'si bölgede Kürtçe kursu açılmasını isterken meslek eğitim kursuna öncelik verilmesini isteyenlerin oranı ise yüzde 75,8'i buluyor.

Araştırma ne kadar güvenli?

Elbette tüm algıları yıkan bu araştırma ile ilgili akla gelecek ilk şey araştırmanın ne kadar tarafsız olduğu yönünde… Çünkü araştırma sonuçları şu ana kadar bölgeyle ilgili konuşulanların tersi sonuçları önplana çıkarıyor. Yani bölgenin ‘tek temsilcisi’ olduğunu iddia eden DTP’nin söyledikleriyle anketten çıkan kamuoyu yaklaşımı örtüşmüyor. Bu yüzden anketin ne kadar güvenli olduğu, tarafsız isimler tarafından hazırlanıp hazırlanmadığı yanıtı verilmesi gereken sorular.

Anketin hazırlanmasını isteyen kurum İHH İnsani Yardım Vakfı. Muhafazakar değerleriyle önplana çıkan bu dernek Türkiye’nin yurtdışında da faaliyet yürüten önemli sivil toplum örgütlerinin arasında geliyor. İHH’nın yaptığı çalışmalarda siyasi yön bulunmuyor. Dolayısıyla bu kurumun hazırlattığı kamuoyu yoklamasına şüpheyle bakmaya gerek olmadığı belirtiliyor.

Anketi yapan ise GENAR araştırma şirketi. Elbette Türkiye’de bir çok araştırma şirketi var ve bu şirketlerden bazıları yaptıkları kamuoyu yoklamalarında kimi siyasi yönlendirmeler yapabiliyor. Ancak GENAR Araştırma ile ilgili şu ana kadar bu yönde bir izlenim oluşmuş değil. kurum yaptığı çalışmalarla tarafsızlığını uzun bir süredir sürdürüyor. Konuyla ilgili bir örnek 2007 Haziran’da kurumun yaptığı bir anket. GENAR 22 Temmuz seçimleri öncesinde meclise üç partinin gireceğini öngörmüştü ve partilere verdiği oy oranları da neredeyse sonuçları tutturdu. Bu örnek kurumun bağımsız çalıştığı ve araştırmalarında tarafsız bir bakış açısına sahip olduğunu gözler önüne seriyor.

Aslında araştırmanın güvenli olduğuna ilişkin en önemli veri, danışmanlar ekibinde yer alan isimler… Bu araştırmanın danışmanlığını Ali Bulaç ve Ferhat Kentel yapmış. Elbette Ali Bulaç’ın düşünce dünyası kimilerinde ‘önyargı’ oluşturabilir, ancak sosyolog Ferhat Kentel’in –üstelik kendisi kültürel haklar konusunda yazdığı yazılarla tanınıyor- tarafsızlığına kimsenin bir şey diyemeyeceği ortada.

Araştırmadan çıkan en önemli sonuç

Sözkonusu araştırmadan çok önemli bir sonuç çıkıyor: Bölgede DTP ve Öcalan’ın popularitesi oldukça az. Ve bölge halkı daha çok şiddet yerine daha çok istikrar diyor. Bölge insanı Başbakan Erdoğan, Turgut Özal, Abdullah Gül gibi isimlere prim verirken, Öcalan ya da Ahmet Türk oldukça gerilerden geliyor. Aslında anketten çıkan şu sonuç da önemli: Bölge halkı DTP ile PKK arasında da ayrıma gidiyor. Örneğin Öcalan’ın popularitesi 0,4’te kalırken Ahmet Türk neredeyse onun 6 katı fazla bir beğeniye sahip. Aynı şey Osman Baydemir için de geçerli. Bu şu anlama geliyor: DTP’ya yakın seçmenler bile ‘silahlar sussun, siyaset önplana çıksın’ düşüncesinde.

Anket Erdoğan’ın stratejisiyle örtüşüyor

Anketten çıkan bir sonuç da şu: Anket Erdoğan’ın stratejisinin aslında yanlış olmadığını ortaya koyuyor. Çünkü Erdoğan güneydoğu illerinde yaptığı konuşmalarda üslubunu sertleştirirken DTP’yi hedef alıyordu. Bu anlamda bölge halkı da DTP’den uzak duruyor. Yani DTP’yi eleştirme konusunda Erdoğan ile ters düştükleri bir nokta yok. Diğer yandan Erdoğan DTP’yi eleştirirken sık sık şu vurguyu yapıyor: İş yapmayıp etnik siyasetle tansiyon yükseltiyorlar. Oysa bölge halkı da ‘etnik siyasetten’ ziyade, anket sonuçlarına göre, ‘iş’ istiyor. yani daha çok istihdam, daha çok istikrar ve daha çok yatırım.

iyibilgi.com



Bu haber 1,402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,008 µs