En Sıcak Konular

Kaygılar arttı, borsa çöktü: % 5

19 Kasım 2008 16:30 tsi
Kaygılar arttı, borsa çöktü: % 5 Finans sektöründen sonra reel sektörde yaşanan sıkıntılar hisse senedi piyasalarını vuruyor

Reel sektörü de etkisi altına alan küresel finansal kriz, hisse senedi fiyatlarını 4 yıl geriye götürdü. İMKB’de bugün de devam eden sert düşüşün etkisiyle yüzde 5 gerileyen endeks, 22 bin 300 puanla 2004 yılı seviyesine döndü. Dolar ise 1.68 YTL’ye yükselerek yeniden Merkez Bankası’nın müdahale ettiği 1.70 sınırına dayandı. Avrupa borsalarında ise kayıplar yüzde 2-3 seviyesinde. İMKB’ni dünya borsalarından daha hızlı gerilemesine neden olarak derecelendirme şirketi Standard and Poors’un ülke ve bankaların görünümünü negatife çevirmesi gösteriliyor.  Ayrıca sıkıntıya düşün hedge fonların da satışlarını sürdüğü vurgulanıyor. Özellikle yabancı pozisyonlarını yüksek olduğu hisselerde satışlar sürüyor. Lokomotif hisselere gelen yoğun satışlar da endeksin daha hızlı geri çekilmesine neden oluyor. 

KAYGILAR ARTIYOR

Piyasalarda reel sektöre yönelik kaygılar devam ediyor. Krizin boyutu kestirilmeye çalışılırken, şirket haberleri yakından izleniyor. Belirsizlikler nedeniyle ise piyasalarda satış baskısı devam ediyor. ABD'de otomotiv sektörü temsilcileri dün Senato'ya mevcut durum ve beklentileriyle ilgili sunum yaptı. Üç büyük otomotiv şirketi General Motors (GM), Ford ve Chrysler'ın yöneticileri, ABD yönetiminden 25 milyar dolar istedi. Ancak, ABD Kongresi'nde otomotiv şirketlerinin kurtarılması konusunda gerekli kaynağın nereden sağlanacağına ilişkin Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında görüş ayrılığı devam ediyor.

Diğer yandan dün Fed Başkanı Bernanke ve ABD Hazine Bakanı Paulson Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde konuştu. Bernanke, kredi piyasalarında iyileşmeye dair işaretler alındığını kaydederken, Paulson ekonomide iyileşmenin çok hızlı olmayacağını, ancak kurtarma paketlerinin katkı yapacağını söyledi.

Yurtdışında bugün ABD'den TSİ 15:30'da TÜFE ve konut verileri gelecek. Dün açıklanan ABD ekim ayında ÜFE'si yüzde 2.8 düşüş göstermişti.

Yurtiçinde ise bugün toplanacak TCMB’nin PPK Toplantısı'ndan çıkacak faiz kararı ve piyasaya verilecek mesajlar takip edilecek. Faizde bir değişiklik beklenmiyor.

DOLAR 1.70 YTL SINIRINDA

Merkez Bankası faiz toplantısının takip edildiği para piyasasında; dolar ve euro dünün üzerinde işlem gördü. Bir ara 1.68 YTL'nin üzerine çıkan dolar tekrar 1.67 YTL'ye çekildi. Tahvil-bonoda ise düşük katılımlı sıkışık seyir korunuyor. 23 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 22.73 seviyesinde yer alırken, 14 Nisan 2010 vadeli en aktif tahvilde faiz ise yüzde 23.49 seviyesinde.

 



Bu haber 313 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,917 µs