iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Rusya: 'Kararını ver komşu!'

19 Kasım 2008 16:19 tsi
Rusya: 'Kararını ver komşu!' Moskova açısından Türkiye, bir seçim yapma kıvamında. Şimdi Kremlin, oldukça stratejik bir teklifle kapımızı çalabilir. Eğer o teklif gelirse, yanıt, tüm taşları yerinden oynatabilir! iyibilgi Ankara

Rusya şu sıralar, uzun ama çok uzun yıllardır "batıya ait" gördüğü komşusunu yeniden tanımlamaya çalışıyor. Esasen üst düzey yönetici kademesi bu okumayı yaptı. Fakat elitler henüz o bakışa sahip değil.

Kremlin koridorlarının değerlendirdiği ilk veri, Türkiye'nin AB ve ABD karşısındaki pozisyonu. Moskova'da hayli geniş bir yönetici kesiti, Türkiye'nin AB üyeliğini artık hayal olarak görüyor. Dahası, Ankara'nın da aynı fikirde olduğu inancında.

Eş olarak, ABD-Türkiye ilişkilerinin de artık "alışıldık" kompozisyonundan sıyrıldığı düşüncesindeler. Bunun sebepleri aslında herkesin bildiği genel-geçer gerekçelere dayanıyor. Örneğin, Irak savaşı sırasında yaşananlar, Kuzey Irak meselesinde ABD'nin tavrının Türkiye'yi hayli yorduğu, kamuoyunun ABD karşıtlığı, Kafkas krizi sırasında Türkiye'nin Rusya'ya gösterdiği ihtimam ve niceleri.

Bu nedenle şu sıralar, Kızıl Meydan etrafındaki yüksek devlet kurumları şu soruyu soruyorlar; "Acaba Türkiye'yi stratejik siyasi ortaklık teklif etsik ne olur?" Doğrusunu söylemek gerekirse, bunun dillendirilmesi dahi, Batı kanadını oldukça heyecanlandırabilir!

Türkiye'nin ise şu sıralar da bu türden yüksek bir tahtıravalliye binmeye ne heyecanı ne de enerjisi var. Kaldı ki yanıtın ne olacağı da Rusya tarafından bilinmiyor. Çünkü iş, yeni seçilen ABD yönetiminin Türkiye'ye yaklaşımını beklemeye dayanmış durumda.

Fakat Rusya için Türkiye'nin konumu, başka ülkelerle ilişkisinin irdelenmesi üzerine kurulamayacak kadar stratejik. Bunun da nedenleri biliniyor. Hiç biri sayılmasa, "enerji ve yolları" dosyası ile Kafkasya bile yeterli.

Peki bu durumda Kuzey ne düşünüyor? İşte ilginç nokta burası. Şu sıralar Rusya'da Türkiye'ye bir özel ortaklık teklifi tartışılıyor.

Tam olarak şu; Rusya, Beyaz Rusya ve Kazakistan'dan oluşan, "TEA" adıyla bilinen, "Tek Ekonomik Alana" Ankara'yı davet etmek. Bunu yaparken de Ukrayna'yı ötelemek! Henüz hiçbir kesinliği yok ama bu oldukça stratejik bir adım.

Çünkü Ruslar, böylesi bir durumun, Azerbaycan'ı da peşinden sürükleyeceğini kestiriyorlar. Bunun da zamanla Ukrayna'yı "mahkum" edebileceği düşüncesi var. Peki Türkiye buna razı olur mu, sıcak bakar mı?

Bu soruya yanıt, "Türkiye'nin ortaya attığı Kafkasya Barış Platformu"nun projeye bağlanması. Böylece ortaya iyice stratejik ve küresel dengeleri etkileyecek bir mimari çıkabilir! Yani; Rusya, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan ve hatta İran!

Peki ya Türkiye'nin üyesi olduğu NATO? Rus siyasiler içinde bu konuyu hiç önemsemeyenler var. Onlara göre NATO çoktan bitti.

Öte yandan aslında her iki taraf da, bu karşılıklı stratejik hamlelerin ötesinde ve ayrı olarak ABD'nin yeni yönetimini bekliyor. İki ülkeye ve bölgeye bakışı, getireceğini vaadettiği yenilikler ne ve nasıl olacak?

Peki ama Türkiye böyle bir seçimi neden yapsın? Bugüne kadar ana güzergahını Batı yolu üzerine kuran Ankara, Batıdan büyük reaksiyon göreceği aşikar ve hatta ülke içinde de muhalifleri olacak bu konuya neden yoğunlaşsın?

Bu açmazı bol soruya, Duma milletvekili ve Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Sergey Markov, İzvestia Gazetesi'nden şöyle yanıt veriyor: "29 Ekim Cumhuriyet Bayramınızı, yeni Türkiye'yi tanıyan ilk olarak kutluyoruz"!



Bu haber 2,949 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,197 µs