En Sıcak Konular

Somali: Kör korsanın gözleri kimin?

19 Kasım 2008 13:45 tsi
Somali: Kör korsanın gözleri kimin? Somali'de gerçekleşen korsanlığın sayısı yüzleri, zararı milyar dolarları aştı. Kimse durdur(a)madığı! Ama mesele yeni değil! Yıllardır bu oluyor. Şimdi neden bu kadar gündemde? Somali'nin sırrı, biraz kendisinde, biraz stratejik konumunda, biraz da büy

Evet, en büyük ve son "başarıları"; üç uçak gemisinden büyük ve-dahi Suudi Arabistan'ın günlük petrol ihracatının dörtte birini taşıyan geminin tankerin rehine alınması. Tarihin en büyük korsanlığı.

Buradaki ilk garipliği söyleyelim. Kaçırma işlemi 830 Km. açıkta gerçekleşiyor! Nasıl oluyor belli değil.

Somali ve Hint Okyanusu, dünyanın en büyük yoğun ve zengin deniz ticaretinin güzergahını oluşturuyor. Haliyle burası sayısız ülkenin deniz kuvvetleri tarafından korunuyor. ABD, Rusya, Türkiye, NATO, AB ve daha bir çoğu.

Malum, Türk gemileri-Neslihan ve Karagöl-de ellerinde. "Pervasız" korsanların bu yılın başından beri düzenlediği saldırı sayısı 92. Kimi kaynaklara göre, 36 gemi kaçırılmış ve 30 milyon dolar da fidye koparılmış.

Peki bu olaylar sırasında ele geçirilen veya akamete uğratılan korsanlar ve tekneleri. Kıyasla söylemek gerekirse sıfıra yakın. Oysa bölge, ticari gemiler kadar savaş gemileriyle de kaynıyor. Tesadüfen bile yakalanmış olmaları lazımdı.

Yani, bir çok ülkenin ve konuyla ilgilenen uzmanın merak ettiği soru da haklılık var; Nasıl oluyor da bir türlü-hepsi değil elbette-yakalanmıyor?

Aynı soruyu tahrik eden açıklamalardan birisi, Türk gemisi Karagölün kaptanı Uğur Mümtaz Temel'den geldi; "Korsan saldırısı sırasında bölgede denetim yapan NATO gemilerinden yardım istedik ama hiç birisi yardım çağrılarına cevap vermedi.”

Bu işin, daha doğrusu şüphelerin bir yönü. İkinci yönü ise şu; Somali korsanları yeni ortaya çıkmış değiller. Hatta 2008 yılında bile belirmiş değiller. Hatta ve hatta, saldırılarındaki artış bu yıl meydana gelmiş, bu nedenle ilgi çekmeye başlamış da değiller. Ama şu notu da düşelim; korsanların 12 gün içinde saldırı sayısı 7 oldu.

2007 yılındaki irili-ufaklı saldırıları sayıları da az değil, 2005-2006'da da mevcut. O halde konunun önemi neden şimdi ve bu kadar büyük puntolarla gündeme geliyor?

Somali'nin kapıları nereye açılır?

Zaman Gazetesi, Somali'nin yakın dönem tarihinin kısa bir kronolojisini vermiş. Buna göre...

2003 yılında Somali'ye, fiyaskoyla sonuçlanan bir ABD operasyonu yapıldı. Amaç bölgedeki iç çatışmaları durdurmak olarak gösterildi. Ancak analistler temel nedenin bölgedeki zenginlikler olduğu konusunda birleştiler.

2006'da ise ABD birlikleri operasyona kaldıkları yerden devam ettiler. 2006'dan itibaren ABD Somali'deki çatışan bazı grupları El Kaide bağlantılı olarak terör listesine ekledi. Somalinin önemli bir kısmını denetim altında tutan El Sebab isimli İslami örgüt El Kaide ilan edildi.

Kaçırılan Türk gemisi Neslihan'ın da bu örgüte bağlı korsanlar tarafından kaçırıldığı iddia edildi. Örgüt ise bunu reddetti. Şimdi ABD'nin yeni bir Somali'ye daha büyük bir operasyonun alt yapısını hazırlıyor olabileceği tartışılıyor.

Somali'nin bundan başka önemli bir coğrafi konumu bulunuyor. Hem Kızıl Deniz'in ağzını tutuyor hem de açık sular üzerinden Basra Körfezi'nin ikincil kapısını oluşturuyor.

Peki çözüm ne? Önerilen çözümlerden birisi, garipliği de açıklayabilir! Sabah Gazetesi'nden Erdal Şafak yazıyor; "Topraklarında korsan barındıran, denizlerinde güvenliği sağlayamayan devletlerin karasuları egemenliğinin tanınmaması, büyük güçlerin o sularda diledikleri gibi sıcak takip yapabilmeleri"!



Bu haber 928 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,557 µs