En Sıcak Konular

İşçi çıkartmayana Cansuyu kredisi

19 Kasım 2008 12:53 tsi
İşçi çıkartmayana Cansuyu kredisi Ekonomiden güzel haber.350 milyon YTL'lik faizsiz kredi paketi açıklandı. Hükümetin tek koşulu işçi çıkarmama.

Bankalar kredi musluğunu kapatırken hükümetten esnafa 350 milyon YTL’lik destek geldi. Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan KOBİ’lere faizsiz kredi müjdesi verdi. Dün konuyla ilgili bir toplantı yapan Çağlayan, imalatçı KOBİ’lere sıfır faizli istihdam endeksli cansuyu kredisi vereceklerini açıkladı. 7 bankayla anlaştıklarının kaydeden Çağlayan, 350 milyon YTL’lik kredi hacmi oluşturduklarını söyledi.

İLK 3 AY ÖDEMESİZ

İlk 3 ayı geri ödemesiz 12 ay vadeli krediye ilişkin başvuruların 26 Kasım’da başlayacağını vurgulayan Çağlayan, çalışan sayısı 9 olan KOBİ’lere 25 bin YTL’ye, çalışan sayısı 9’u geçen KOBİ’lere ise 25 bin YTL ile birlikte çalışan kişi sayısına göre ek 2 bin YTL kredi verileceğini ifade etti. Çağlayan 47 ve üzeri istihdam sağlayan şirketlerin ise 100 bin YTL sıfır faizli kredi alacabileceklerini belirtti. Çağlayan kredi faizlerinin KOSGEB tarafından karşılanacağını bildirdi.

Çağrıya 7 bankanın yanıt verdiğini söyleyen Çağlayan bu bankaların Ziraat, Garanti, Yapı Kredi, Vakıfbank, Türkiye Ekonomi Bankası, Fortis Bank ve Şekerbank olduğunu söyledi.

Cansuyu kredisine başvurular 26 Kasım'da başlayacak. Kampanyadan imalatçı, esnaf, zanaatkar ve 2008 Ekim ayı itibariye çalışan sayısı 9'a kadar olan KOBİ'ler yararlanacak.

Bu sınıfa girenlere 25 bin YTL kredi verilecek. Pozitif ayrımcılık uygulanarak imalatçı kadın esnaf ve sanatkarlara ise 30 bin YTL kredi açılacak.

Ekim itibariyle çalışan sayısı 9'un üzerinde olan işletmelere ise ilave her istihdam için kişi başı ek 2 bin YTL kredi limiti tanınacak.

Böylelikle, 35 çaışanı olan bir KOBİ toplam 77 bin YTL faizsiz kredi kullanabilecek.

Teminat için Kredi Garanti Fonu devreye girecek

Kobilere sağlanacak can suyu desteğinin üst limiti 100 bin YTL olacak. Kredi kullanacak olan esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'ler krediyi, ilk 3 ayı ödemesiz, kalanı aylık eşit taksitler halinde olmak üzere toplam 12 ayda ödeyecek.

Programda kullanılacak 350 milyon YTL'nin 50 milyonunu KOSGEB  tarafından karşılanacak. Faizi de yine KOSGEB tarafından ödenecek. Program kresinin 20'si Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde, yüzde 20'si diğer kalkınmada öncelikli yörelerde kullandırılacak.

Destek programından 10 binin üzeirnde işletme yararlanacak .

KADINA POZİTİF AYRIM

ÇAĞLAYAN, daha önce de sıfır faizli kredi verildiğini ve yeni destek paketini 2008 kaynaklarından yarattıklarına dikkati çekti. Pozitif ayrımcılık yapılarak, 9 işçiye kadar çalıştıran imalatçı kadın esnaf ve sanatkarlar için ise, 30 bin YTL kredi kullandıracaklarını belirten Çağlayan, kredinin yüzde 20’sinin Doğu ve Güneydoğu’ya, yüzde 20’sinin kalkınmada öncelikli olan illere, yüzde 60’nın ise diğer bölgelerdeki KOBİ’le verileceğini kaydetti. Çağlayan ‘2009’da 1.5 milyar YTL’lik sıfır faizli kredi desteği sağlanmış olacak. KOBİ’ler açısından son derece önemli’ dedi.

Star

 



Bu haber 832 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,083 µs