En Sıcak Konular

CHP'nin İstanbul ilçe adayları kim?

19 Kasım 2008 11:00 tsi
CHP 2004 yerel seçimlerinde İstanbul’un 32 ilçesinden sadece 5’de belediye başkanlığını kazanabildi.

Bu ilçeler Kadıköy, Bakırköy, Şişli, Avcılar ve Beşiktaş gibi gelir seviyesinin ve eğitim düzeyinin yüksek olduğu yani bir anlamda “beyaz Türklerin” yaşadığı yerlerdi. İstanbul’da yapılan son düzenlemeyle ilçe sayısı 40 oldu. Şimdi merak edilen CHP’nin bu ilçelerden ne kadarında belediye başkanlığını kazanıp kazanamayacağı.
CHP Ümraniye, Zeytinburnu, Kartal, Tuzla, Bayrampaşa, gibi geleneksel tabanının olduğu yerlerde seçimleri kaybetti. CHP buralarda sadece seçimleri kaybetmekle kalmadı hem iddiasını hem de seçmen tabanını da kaybetti.
Bu seçimlerde de CHP’nin buralarda çok büyük iddiası yok. CHP Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy gibi yerlerde iddialı.  
CHP 2004 seçimlerinde Büyükşehir’de de tam bir hayal kırıklığına uğradı. Celal Doğan, Sefa Sirmen, Ali Müfit Gürtuna ismi üzerinde uzun uzun düşündükten sonra Sefa Sirmen’de karar kıldı. CHP 2009 seçimlerine çok az bir süre kalmasına rağmen hala Büyükşehir adayını açıklamadı. Zamanın iyice daraldığı seçim sürecinde CHP adayı İstanbullulara ne vaat edecek ve ne gibi projeler sunacak bilinmez ama CHP’nin işinin çok zor olduğu aşikar.
Sosyal demokrat bir parti olan CHP’nin adı dar gelirli, yoksul ve emekçi semtlerin hiçbirinde geçmiyor. CHP uzun zamandır içine girdiği akıl tutulmasından bir türlü çıkamıyor. Siyaseti laiklik savunuculuğuna indirgeyen parti demokrasi ve özgürlükleri savunacak yerde ‘Ergenekon’un avukatlığına’ soyunuyor.
Ecevit’in 1970’li yıllarda ‘bu düzen değişmelidir’ sloganını düşünün bugünkü CHP’nin içine girdiği statükoculuğunu düşünün. 1970’li yılların CHP’si sadece İstanbul’da değil tüm Türkiye’de yerel yönetimleri kazanıp rakiplerine üstünlük sağlarken bugünkü CHP, ‘kaleleri’ olarak gördüğü yerleri dahi kaybediyor. CHP’nin, İstanbul seçimlerini kazanmanın Türkiye’yi kazanmakla eşdeğer olduğunu görmesi gerekiyor.
Son kulislerde Büyükşehir için popüler, bilinen, ithal bir isim yerine tabandan gelen ve partinin içinde olan birinin aday yapılacağı öne sürülüyor. Bu tarif daha çok Kılıçdaroğlu’nu işaret ederken ortada netleşmiş bir durumun olmadığını ifade edelim. Bu arada CHP’nin son tahlilde bir hizipler partisi olduğunu ve kapalı kapılar ardında “o olmasında kim olursa olsun” diyenlerin çok olduğunu da belirtmekte fayda var.
CHP eski isimlere mi dönüyor?
CHP İstanbul kulislerinde Ercan Karakaş, Mehmet Moğultay, Seyfi Oktay, Gürbüz Çapan gibi SHP döneminin ağır toplarının seçimlere aktif bir biçimde müdahalesi ve adaylıklar konusunda yoğun angajmanları olduğu konuşuluyor.
İstanbul seçimlerinde eski SHP’lilerin etkin hale gelmesi başta il başkanı Gürsel Tekin olmak üzere Mehmet Sevigen Önder Sav gibi Baykal yönetiminin ağır topları tarafından nasıl karşılanacağı merakla bekleniyor. Eski isimlere kucak açma seçim yönelik bir atraksiyon mu yoksa CHP’nin küskünlerle yeniden kucaklaşıp yeni bir yol çizmesi mi bunu zaman içinde göreceğiz.
Baykal yönetimi ister eski, ister yeni isimlerle olursa olsun bu seçimlerden başarıyla çıkmak durumunda aksi takdirde onları zor günler bekliyor. Baykal yönetimi bu seçimlerde de başarılı olamazsa altı seçimdir seçim başarısı kazanamayan bir ekip olarak yerini muhafaza etmesi imkansız gibi görünüyor. Bunu gören Baykal partiye yeni açılımlar yaptırmak suretiyle konumunu güçlendirmek istiyor.
Mustafa Sarıgül Ne Yapacak?
İstanbul’da ne yapacağı en çok merak edilen isimlerden biri de Mustafa Sarıgül. Kökten bir CHP’li olan ve Şişli’de 2004 seçimlerinde ikinci defa seçilerek büyük bir başarı yakalayan Sarıgül’ün hnagi partiye ve neye karar vereceği henüz bilinmiyor. Pragmatik bir siyasetçi olan Sarıgül biliyor da bu kararını yeniden yeniden ölçüp biçiyor. Bir anlamda Sarıgül’ün kafası DSP, Bağımsız adaylık, Büyükşehir, Şişli, konusunda oldukça karışık.
DSP’den adaylığı gündemde olan Sarıgül’ün Şişli’de oldukça kuvvetli olduğu öne sürülürken CHP’nin göstereceği sürpriz bir adayın sol oyları bölmesi sonucunda AK Parti’nin burada göstereceği iyi bir adayla seçime ortak olabileceği ihtimali de yüksek sesle dile getiriliyor. Sarıgül’ün son seçimlerde Şişli’de % 70 oyla seçildiğini yeri gelmişken belirtelim. CHP’de Şişli için şimdiden beş aday adayı var ve bu isimler çetin bir mücadele veriyorlar.
CHP yönetimiyle kavgalı durumda olan Mustafa Sarıgül DSP’le flört halinde. Henüz ortada netleşmiş bir durum yok ama büyük ihtimalle Sarıgül DSP’den seçime girecek. Sarıgül’ün adının DSP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Şişli için geçiyor. DSP gibi mütevazi ve sınırları olan bir partinin Sarıgül gibi popüler bir isme kucak açması nasıl bir sonuç doğuracak henüz belli değil. Sonuçta DSP yönetimi Sarıgül’ün popülaritesine şüpheyle bakacak ve Sarıgül’ün dönüp genel başkanlık koltuğuna oturma ihtimalinden rahatsız olacak. Bu arada CHP ve DSP eğer bir seçim işbirliği yapacaksa bu denklemde Sarıgül ismi nerede olacak o da henüz bilinmiyor. Yani özetle Sarıgül’ün durumu çok bilinmeyenli denkleme benziyor.
Bu seçimlerde CHP Sarıgül’ü, Sarıgül’de CHP’yi mağlup etmek isteyecek. Görünen o ki Sarıgül kendi kazanıp CHP yönetiminin kaybetmesini bekleyecek ve bu kriz ortamında yeniden genel başkanlık için düğmeye basacak. CHP yönetimi ise Sarıgül’ü kendi evinde yenip Sarıgül’ün tüm iddialarını ortadan kaldırmak isteyecek. CHP Şişli’de Sarıgül’ün karşısına sürpriz bir ismi çıkarabilir.
Şişli’de yürüttüğü başarılı PR çalışmaları ve doğru bir iletişim planlamasıyla ünü Türkiye sathına yayılan Sarıgül’ün aslında ilçede yaptığı çok büyük insanı hayrete düşüren bir hizmeti bulunmuyor. İlçeyi gezdiğiniz zaman Sarıgül’ün eseri diyebileceğiniz öyle simgesel değeri yüksek olan bir hizmet bulunmuyor. Ancak bir iletişim sihirbazı olan Sarıgül, içinde farklı toplum kesimlerinden insanların olduğu profesyonel ekiplerle sosyal demokrat tabana selam vermeye ve onların umudu olamaya devam ediyor.
CHP’nin İlçelerdeki Adayları Kim?
CHP’nin teamül olarak mevcut belediye başkanlarını yeniden aday yapacağı öne sürülürken özellikle Anavatan Parti’sinden bu partiye geçen isimlerin adaylıklarına kesin gözüyle bakılıyor. Bunun yanında Şişli, Beyoğlu, Adalar, Sarıyer gibi ilçelerde Yeşilçam kontenjanına müracaat edileceği tahmin ediliyor. Özellikle Beyoğlu veya Şişli için Müjde Ar ismi kulislerde yoğun biçimde konuşulurken Ediz Hun’un Bakırköy, Berhan Şimşek’in Ümraniye için isimleri geçiyor.
Yeri gelmişken Ediz Hun için burada bir parantez açmak gerekiyor. Bazı iddialara göre AK Parti’den Kadıköy adaylığı teklifi alan Ediz Hun bunu geri çevirmiş ve Baykal yönetimiyle büyük ilçelerden biri için pazarlık yapıyormuş. Yeşilçam’ın sevilen jönlerinden biri olan Hun’un milletvekilliğinden sonra belediye başkanlığına talip olması ilginç bir tecrübe oluşturacak.
29 Mart 2009 İstanbul seçimleri CHP için seçim içinde seçim olan bir imtihana dönmüş durumda. Bir yandan partiye son anda gelip aday olan ithal isimler, diğer yandan tabandan gelen mütevazi ve güçlü adaylar, diğer taraftan ise Yeşilçam’ın popüler simaları ve Şişli’de Mustafa Sarıgül karşısında verilecek mücadele hem Baykal hem de Gürsel Tekin için ayrı bir sınava dönüşmüş durumda. AK Parti tarzı siyaset yapma biçimiyle dikkatleri üzerine çeken Gürsel Tekin’in bu seçimlerde CHP’de ne yapacağı da ayrı bir merak konusu.
CHP’nin Bahçelievler’de Saffet Bulut, Büyükçekmece’de Dr. Hasan Akgün, Kadıköy’de Selami Öztürk, Beşiktaş’ta İsmail Ünal, Avcılar’da Mustafa Değirmenci’nin adaylıkları kesinleşmiş görünürken diğer içlerde ve özellikle yeni kurulan ilçelerde çetin mücadele devam ediyor. Karar verilemeyen ilçelerden bir diğeri de Bakırköy. CHP yönetimi Ateş Ünal Erzen konusunda henüz karar vermiş görünmüyor.
CHP’nin İlçelerde Muhtemel Adayları Kimler olacak?
Beyoğlu: Ercan Karakaş
Büyükçekmece: Hasan Akgün
Beşiktaş: İsmail Ünal
Bakırköy: Ediz Hun
Kadıköy: Selami Öztürk
Ümraniye: Berhan Şimşek
Çekmeköy: Hüseyin Avni Sipahi
Maltepe: Dr. Mustafa Zengin
Kartal: Dr. Altınok Öz
Beykoz: Alaattin Köseler
Zeytinburnu: Adil Emecan
Bahçelievler: Saffet Bulut
Pendik: Mehmet Salih Usta
Sarıyer: Gökhan Zeybek, Sedat Özsoy
Şişli: Müjde Ar,
Başakşehir: Kemal Aydın, Selami Değirmenci
Tuzla: Cemil Ekşi
Ataşehir: Battal İlgezdi, Zafer Nuhoğlu
Esenyurt: Gürbüz Çapan

haber7



Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,504 µs