En Sıcak Konular

Sıcaklar düştü, kuş giribi kabusuna dikkat

19 Kasım 2008 10:24 tsi
Sakarya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mastafa Yıldız, sıcaklıkların 20 decenin altına düşmesiyle kuş giribi riskinin arttığını söyledi.

Yıldız, H5N1 virüsü taşıyan kuş gribinin Türkiye'de son 7 yılda 20 kişinin hayatına mal olduğu belirterek, alınacak basit önlemlerle riskin asgari düzeye indirilebileceğini kaydetti.
 
Yıldız, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin neredeyse bütün bölgelerinin göçmen kuşların  yolu üzerinde bulunduğunu ve her yıl milyonlarca yabani kuşun göç ettiğini hatırlattı. Bu bakımdan Türkiye için tedbir alınmadığı zaman riskin büyüdüğünün altını çizen Yıldız, kuş gribinin insan sağlığı ve beyaz et sektörünü olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Hava sıcaklıklarının 20 derecenin altına düşmesiyle kuş gribi tehlikesinin arttığına dikkat çeken Yıldız, "Kuş giribi 20 derecenin üzerinde çok uzun yaşayamıyor. Ama sıcaklık 20 derecenin altına döştüğünde kuş gribi çok dayanıklı hale geliyor. Kuş gribi taşıyan göçmen kuşlar evcil hayvanlarla teması halinde hastalığı bulaştırıyor. Buradan da insana bulaşıyor. Türkiye'nin neredeyse bütün bölgelerinde ısı 20 derecenin altına düştü. Çok dikkat edilmesi gerekiyor" uyarısını yaptı.

AV TEZKERESİ OLANLARA UYARI YAZISI GÖNDERİLMELİ

Yıldız, kuş gribine karşı tedbir göçmen kuşlara yönelik av yasağı mutlaka uygulanması ve denetimin yapılması gerektiğini ifade ederek, "Av tüfeği runsatı alan kişiler zaten kayıt altında olduğundan onlara uyarıcı ve bilgilendirici yazılar gönderilmelidir. Kırsal kesimdeki kanatlı hayvanlar mutlaka kümeslere sokulmalı ve yabani kuşlarla teması engellenmelidir. Beyaz et yetiştiren entegre tesislere yabani kuş girebileceği açık alan bırakılmamalı, bu konuda ciddiyetle tedbir alanmalı." şeklinde konuştu.

Ölümü şüpheli ve hastalıklı kanatlı hayvanların yenmemesi ve bu tür durumlarda yetkililerin bilgilendirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, ölümlerin daha çok bilgisizlikten kaynaklandığının altını çizdi. Yıldız, kuş giribinin hastalıklı hayvana direkt temas halinde bulaşabileceğini, belirtilerinin ise ani başlayan ateş, burun tıkanıklığı ve akıntısı, eklem ve kas ağrısı, aşırı yorgunluk gibi normal grip belirtilerine ek olarak solunum güçlüğü olduğunu sözlerine ekledi.

cihan



Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,846 µs