En Sıcak Konular

İlk mesaj PKK'ya karşı!

19 Kasım 2008 08:40 tsi
İlk mesaj PKK'ya karşı! İlk telefon konuşması ikili ilişkiler konusunda ipuçları veriyor...

''Türkiye'nin kendini savunma hakkı vardır''

Obama, Cumhurbaşkanı Gül ile yaptığı yaklaşık yarım saat süren görüşme sırasında Türkiye'nin ABD açısından önemli bir müttefik olduğuna vurgu yaptı ve Türkiye'yi beğeniyle izlediğini söyledi..

ABD'nin müstakbel Başkanı Barack Obama'dan Türkiye'nin teröre karşı savaşına destek. Obama önceki gün TSİ 21.00'de, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü arayarak seçilmesinden dolayı kendisine ilettiği kutlamaya teşekkür etti. Yarım saat süren telefon konuşması sırasında Obama, Cumhurbaşkanı Gül'e Türkiye'nin kendini savunma hakkı çerçevesinde terörizme karşı mücadele hakkı bulunduğuna inandığını söyledi.

ÖZEL MÜTTEFİKLİK İLİŞKİSİ
Obama görüşmede "Türk halkı ve Türkiye'ye karşı hayranlık hisleri besliyorum. Yaptıklarınızı da beğeniyle izliyorum" dedi. Gül ile konuşmasında Türkiye ve ABD arasındaki özel müttefiklik ilişkisine de değinen Obama, "Türkiye ile ABD arasındaki özel müttefiklik ilişkileri bizim için de vazgeçilmez önemdedir. Türkiye'nin önceliklerini biliyorum ve Türkiye'nin kendini savunma hakkı çerçevesinde terörizme karşı mücadele hakkı bulunduğuna inanıyorum" diye konuştu.

'GÜL BIDEN ILE DE GÖRÜŞTÜ'
Obama'nın ilk konuşma sırasında verdiği bu olumlu ve destek dolu mesaja Gül, "Önümüzdeki dönemde sizinle birlikte çalışmaktan ve bölgesel konularda yakın istişare içinde bulunmaktan memnuniyet duyacağım" diyerek teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Gül, Obama'ya ayrıca, "Dünyanın zorlu günler yaşadığı bir dönemde, sizin değişim ve umut mesajınız günümüzün beklentilerini karşılamaktadır" dedi. Ve sözlerini "İki yakın müttefik olarak Türkiye ve ABD arasında hayati çıkarlara dayanan yakın dostluk ilişkisi vardır. Dostluğumuza büyük değer veriyoruz" diyerek sonlandırdı. Cumhurbaşkanı Gül, Obama'nın yardımcısı Joe Biden ile de bir telefon görüşmesi yaparak tebriklerini sundu. Biden'e "Muhtelif konulardaki işbirliğimizin sürmesini temenni ediyorum Türkiye bölgesinde istikrar ve barış istiyor" dedi.

Öncelik PKK terörü ama...

Obama ile Gül'ün ilk telefon konuşması ikili ilişkilerin en önemli gündem maddesi konusunda ipuçları veriyor. Genel hatlardan anlaşılacağı gibi Obama ve danışmanları Türkiye'ye bakınca en önemli mesele olarak PKK terörünü görüyor. Şunu unutmamak gerekiyor: Obama ABD'nin Irak işgaline başından beri karşı çıkmış ender Amerikalı siyasilerden biri. Obama Türkiye'nin Irak'ın işgali nedeniyle mağdur duruma düşüp, daha fazla PKK saldırısına uğradığını biliyor. Bu nedenle Türkiye'deki Amerikan karşıtı havayı anlıyor. Ankara'nın kendini PKK teröründen korumak için önlem almasına da sıcak bakıyor. Bu konuyu Türkiye'nin kendini savunma hakkı olarak görüyor. Daha da önemlisi PKK meselesini ikili ilişkilerdeki en acil öncelik olarak düşünüyor. Ancak burada "kendini savunma hakkı" kavramını doğru değerlendirmek gerekiyor. Bu mesaj Kuzey Irak'ta Türk askeri operasyonları için Washington'dan "yeşil ışık" geldi anlamına gelmiyor. Türkiye savunmayı yaparken kendi sınırları içinde kalmalıdır. Zira Obama'nın Irak'ta en son görmek isteyeceği şey yeni bir Kürt-Türk çatışması olacaktır. Bu nedenle Obama'dan gelen mesajı temkinli bir şekilde değerlendirmek gerekiyor. Türkiye gerekirse Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı hava operasyonlarına devam edecektir. Obama'da zaten bunu biliyor. Ancak uzun dönemde PKK meselesine çözüm sadece askeri yöntemle olmayacaktır. Washington ve Obama bunu da çok iyi biliyor.

Muhalefet dedi ki...

Bush döneminden daha iyi olabilir
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen:
Obama daha önce de Bush döneminde PKK ile mücadelede yanlış yapıldığını söylemişti. Türkiye'nin kendini savunma hakkı var. Bush Türkiye'nin bu hakkı kullanmasını engelledi. Sanırım Obama döneminde bu olmaz. Türkiye-ABD ilişkileri özel bir müttefiklik ilişkisidir. Amerika'nın bölgede tek NATO üyesi müttefiki Türkiye. Önemli olan müttefikliğin gereğini yapıyor musun yapmıyor musun? Hem müttefik olacaksın hem de PKK terörü karşısında Türkiye'yi yalnız bırakacaksın. Bu olamaz. Bush döneminde ne yazık ki hükümetimiz teslim olmuştu. Bu durum Obama yönetimi ile umarım değişir, ilişki menfaatler çerçevesinde yürür.

Obama geldi diye bir şey değişmez
MHP İstanbul Milletvekili Mithat Melen:
Obama ABD politikalarının aynı olduğunu söylüyor. Stratejik müttefik dememiş, özel müttefik demiş. Doğru çünkü bölgede başka müttefiki yok. Politik ve akıllı bir yaklaşım. ABD'nin politikası akşamdan sabaha değişmez. Obama geldi diye de bir şey değişmez. 4 yıl içinde bir değişiklik olacaksa göreceğiz ama ABD kurumsal hafızası olan bir devlettir. Kurumsal hafızasıyla Türkiye ile gayet net, açık mesaj vermiş. Hem Irak'a komşu hem dünyanın önemli bir yerinde. Bunların arasında da ABD'nin müttefiki olan tek ülke. Ne Irak ne İran ne Rusya müttefik değil.

Uzmanlara sorduk...

Türkiye'nin önemi asla göz ardı edilmez
* Prof. Dr. Hüseyin Bağcı-Uluslararası İlişkiler Uzmanı (Orta Doğu Teknik Üniversitesi):
İkinci Clinton dönemi yaşanacak. Küresel bir güç olmak isteyen Türkiye'nin önceliklerini Obama da dikkate alacak. Terör konusunda hassasiyeti bilinen Obama nitekim bunu vurgulayacak. Obama, AB ile müzakere eden bir Türkiye'yi asla göz ardı etmeyecek.

* Ali Nihat Özcan-stratejist (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı): Obama'nın iki mesajı var. Birincisi hükümete ve Gül'e yönelik. İkincisi ise daha olumlu. ABD'nin terör konusunda daha önceki tutumu sürdüreceğini ve "PKK ortak düşmanımızdır" görüşünü benimseyeceğini anlıyoruz. Bu sevindirici. İlk telefon görüşmesinde ise Obama Ermeni sorununa değinmemiştir. Çünkü kendisini etapta bağlamak istemez, diplomasiye şans tanımak ister.

sabah



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,221 µs