En Sıcak Konular

Çapraz sorgu sanıkları zora sokuyor!

19 Kasım 2008 08:33 tsi
Çapraz sorgu sanıkları zora sokuyor! Ergenekon terör örgütü davasının tutuklu sanıklarından emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in mahkemedeki savunması, Cumhuriyet Gazetesi'nin müdahil avukatları tarafından çürütüldü.

Avukatlar, Tekin'in ofisinde yapılan aramalarda ele geçirilen el bombalarının 'eğitim ve süs amaçlı' olmadığını ispatladı. Eğitim ile taarruzlarda kullanılan el bombalarının 'tapa numaraları'nın farklı olması gerektiğine dikkat çeken avukatlar, Tekin'in ofisinde bulunanların taarruz amaçlı el bombası olduğunu açıkladı. Dün yapılan duruşmada çapraz sorguya alınan Muzaffer Tekin, Ergenekon iddianamesine yönelik eleştirilerini sürdürdü. Tekin, cumhuriyet savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in sorusu üzerine Danıştay saldırganı Alparslan Arslan'la 3-4 defa görüştüğünü söyledi. Savcının, Arslan'la 31 kez görüşme yapıldığının kayıtlarda yer aldığını hatırlatması üzerine Tekin, "Doğrudur, görüşmüşümdür." dedi.

Ergenekon davasının 15'inci duruşması Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi'nde yapıldı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen dünkü duruşmaya rahatsızlığı olan Orhan Tunç, Abdullah Arapoğulları ve Murat Çağlar dışındaki tutuklu 43 sanık ile başka suçtan tutuklu Semih Tufan Gülaltay ile ayrı suçtan hükümlü Sedat Peker getirildi. Sanık ve avukatların tespitiyle başlayan duruşmada, ilk olarak Muzaffer Tekin'in avukatı Engin Çelik Kadıgil söz aldı. Kadıgil, soruşturma kapsamında ele geçirilen Kalaşnikof ve Kanas suikast silahları ile toplam 39 el bombasını görmezden gelerek sanıklar için "21 tabanca ve tüfekle AK Parti hükümetini yıkacaklar!" dedi. İddianameyi hazırlayan savcılar hakkında, internet ortamında yayımlanan dosyadaki gizli belgelerden dolayı mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını isteyen Kadıgil, müvekkilinin masum olduğunu belirtti.

Savunmasının tamamlanmasının ardından Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Tekin'e sorular yöneltti. Cumhuriyet Savcısı'nın "Hiçbir sivil yapılanma içinde yer almadığınızı söylediniz. Ancak hâkim, savcılara verilecek seminerle ilgili Hukukçular Birliği tarafından hazırlanan belgede yetkili olarak imzanız bulunuyor." demesi üzerine Tekin, "Topluma faydalı olduğuna inandığım şeylere münferit olarak destek verdim." dedi. Danıştay saldırısından sonra intihar anında kullandığı bıçağın kime ait olduğu sorulunca Tekin, bıçağın nerede olduğunu bilmediğini söyledi.

Muzaffer Tekin, daha sonra davanın müdahili Cumhuriyet Gazetesi avukatlarının sorularını cevapladı. Müdahil avukatlardan Bülent Utku, "Alparslan Arslan'ın bombaları nereden aldığı netleşmedi. Biz Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombalarla Muzaffer Tekin'de ele geçen el bombalarının benzerlik göstermesi nedeniyle dilekçe verdik. Daha sonradan Ümraniye ve Eskişehir'de bulunan el bombalarının da benzerlik gösterdiği açıklandı. Sizin işyerinizde bulunan el bombalarını bize tanımlayabilir misiniz?" şeklindeki sorusu üzerine Tekin, orduda el bombalarının öğrenilmesi ve öğretilmesi en zor malzemeler olduğunu anlattı. Kendisinde bulunan el bombalarının eğitim yardımcı malzeme sınıfında olduğunu iddia eden ve hakikisine çok yakın parçalarla el bombası eğitimi verdiklerini belirten Tekin, "Bu işi gerçek bombalarla yapmayız." diye konuştu.

Bombalar süs değilmiş

Taarruz ve eğitim amaçlı el bombaları arasındaki farkı anlatmasından sonra müdahil avukatları Muzaffer Tekin'in işyerinde bulunan el bombalarının tapa numaralarını araştırdıklarını açıkladı. Buna göre Tekin'in iddia ettiği eğitim amaçlı el bombalarının tapa numarası ile kendi işyerinde bulunan el bombalarına ait tapa numaralarının farklı olduğunu belirten avukatlar bu konuyla ilgili yaptıkları internet çalışmasını mahkemeye delil olarak sundu. Cumhuriyet Gazetesi müdahil avukatlarından Bülent Utku, Danıştay saldırısından önce 29 Nisan 2006 ile 12 Mayıs 2006 tarihleri arasında Veli Küçük, Zekeriya Öztürk, Fikri Karadağ, Muzaffer Tekin ve Danıştay sanığı Oktay Yıldırım'ın telefon bilgilerinin incelenmesini istedi. Utku, baz istasyonu incelemesiyle bu şahısların bir araya gelip gelmediğinin tespit edilebileceğini söyledi.


Sedat Peker ilk kez konuştu: Ben bu insanları tanımıyorum


Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Sedat Peker, ikinci kez katıldığı duruşmada ilk kez konuştu. Söz alan Peker, "Yazar Orhan Pamuk'a suikast planına ilişkin 2 kişi arasında yapılan telefon görüşmesinde adım geçtiği için hakkımda dava açıldı." dedi. Peker, "Bu telefon kaydında, sözde suikast yapacak kişilerin, il emniyet müdürü ve il başsavcısı ile de görüşeceklerini, kendilerini benim koğuşuma aldıracaklarını söyledikleri yer alıyor. İl emniyet müdürü ve il başsavcısının da huzura çağrılmasını arz ediyorum. 'Böyle saçma sapan bir konuşma yüzünden il emniyet müdürü ile il başsavcısı çağrılmaz' denilebilir, ama bu konuşma ciddiye alınıp benim hakkımda dava açıldı. Sözde benim koğuşuma geleceklermiş. F tipinde koğuş yok, oda var. Ben bu insanları tanımıyorum." şeklinde konuştu.

Avukatı, Şemdinli'yi hatırlattı

Muzaffer Tekin'in avukatı Engin Çelik Kadıgil, savunmasında Danıştay, Hrant Dink ve Hablemitoğlu cinayetlerine geniş yer verdi. İddianame başlangıcının, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki olaya dayandığını savunarak, burada güçlerini test edip başarılı olanların Şemdinli'de bunu devam ettirdiğini öne sürdü:"Danıştay olayında da emekli olan subaylar üzerinden TSK'nın vurulmasına karar verildi." Kadıgil, ayrıca, gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından Ogün Samast ve Yasin Hayal gibi insanların arkasında kimlerin olduğunun da araştırılmadığını savundu. 'Necip Hablemitoğlu'nun da yazdığı kitaplar nedeniyle katledildiğini' ileri sürerek, "Yaşasaydı şimdi huzurda sanık olurdu, çünkü ulusalcıydı.'' dedi. Danıştay hükümlülerinden Osman Yıldırım, Hablemitoğlu'nu öldürme talimatının Veli Küçük tarafından verildiğini anlatmıştı. Doç. Dr. Ümit Sayın'ın, Hablemitoğlu'nun öldürüleceğini suikasttan 8 ay önce bildiği ortaya çıkmıştı.

Ali Yiğit'e tehdit: Yem olursun

Muzaffer Tekin, Ümraniye'de ele geçirilen bombaların Oktay Yıldırım'a ait olduğunu açıklayan tutuksuz sanık Ali Yiğit'i örtülü olarak tehdit etti. Tekin, "(Alparslan) Arslan'ın sırtından geçinen aslana yem olur. Engin Bağbars'ı, Osman Yıldırım'ı hatırlasın." dedi. Osman Yıldırım, iddianamede tanık olarak verdiği ifadede Cumhuriyet'e atılan bombaların Tekin'den alındığını söylemişti. Bağbars da Tekin'i ihbar eden kişi olarak biliniyor.

 

--------------------------------------------------------------------------------

Mahmut Öztürk tutuksuz yargılanacak

Ergenekon davasında mahkeme heyeti, yargılama sürecindeki ilk tahliye kararını verdi. 'Terör örgütüne üye olmakla' suçlanan emekli Astsubay Mahmut Öztürk, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Savunmasını yapan Öztürk, davada kendisi hakkında herhangi bir iddiada bulunulmadığını belirterek, Mehmet Demirtaş'a ait istasyondan gaz aldığını, Ali Yiğit'e ait manavdan alışveriş yaptığını anlattı. Oktay Yıldırım ile 1994 yılında aynı kışlada lojman komşusu olduğunu ifade etti. Öztürk, "1998'de İstanbul'a geldi. Onunla gezerken karşılaştığımız Muzaffer Tekin beni ismen çağırdı. Tekin, 1982 yılında ben kıta eri olarak görev yaptığım yerde astsubay olmamı sağlamıştır." dedi. Tekin, Danıştay saldırısı sonrasında intihar girişiminde bulunmuştu. Öztürk o günü şöyle anlattı: "Eve gittiğimde Tekin'i kanlar içinde buldum. Bana 'Başıma çuval geçirmeye çalışıyorlar' dedi ve masada bulunan notları gösterdi." Öztürk'ün avukatı Nuri Cengiz Albayrak müvekkilinin tahliyesini istedi. Savunmanın ardından Öztürk, çapraz sorguya alındı. Savcının, 'kaçak durumda olan Muzaffer Tekin'i neden evine aldığını' sorması üzerine Öztürk, "Arandığını bilsem yine alırdım." cevabını verdi. 19 Haziran 2007'de cezaevine gönderilen Öztürk, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Mahmut Öztürk, Silivri Cezaevi'nin önünde yaptığı basın açıklamasında, "Gerçek hukukçular varmış ki tahliye oldum." dedi. Bu arada, duruşmayı 20 Kasım'a erteleyen mahkeme heyeti, tutuklu sanıklara öncelik verilmesini kararlaştırdı.

zaman



Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,294 µs