En Sıcak Konular

Türkiye'den Filistin'e ambulans hibesi

18 Kasım 2008 17:00 tsi
Türkiye, Filistin'e Yardım Programı çerçevesinde Filistin'e 15 adet tam teşekküllü ambulans hibe etti. Toplam maliyeti 1 milyon dolara ulaşan ambulanslar, bugün Ramallah'ta Filistin Sağlık Bakanlığına teslim edildi.

Ambulansların 10'u Batı Şeria'da kullanılacak, halen gümrükte giriş işlemleri için bekleyen 5'i ise Gazze Şeridi'ndeki hastanelere dağıtılmak üzere bölgeye gönderilecek.

Ambulanslar bugün, Filistin Sağlık Bakanı Dr. Fethi El Mugli, Türkiye'nin Filistin Başkonsolosluğu Müsteşarı Ali Güney ve Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Ramallah sorumlusu Mustafa Coşkun'un yanı sıra Filistinli Sağlık Bakanlığı görevlileri ve hastane müdürlerinin katıldığı törenle teslim edildi.

Filistin Sağlık Bakanı Dr. Mugli, hibe edilen ambulansların iki ülke arasındaki kardeşlik duygularının, Türkiye'nin, başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kuruluşuna yönelik çabalara verdiği desteğin göstergesi olduğunu belirtti. Ambulanslar için Türkiye'ye teşekkür eden Filistin Sağlık Bakanı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Ocak ayında Filistin'e yapacağı ziyarete de işaret ederek, "Bu, bizim için en önemli hediye olacak" diye konuştu.

Ebu Mugli, Türkiye'nin katkılarıyla Batı Şeria'da yapılması öngörülen projelere dikkati çekti ve Tubas'ta, 60 yataklı bir hastane kurulacağını bildirdi. Mugli'nin verdiği bilgiye göre, Filistin Yönetimi, hastane için gereken araziyi sağladı, hastanenin projelendirilmesi çalışmaları ise sürüyor. Ayrıca Türkiye'nin Nablus'ta, El Neceh Üniversitesi bünyesinde Tıp Eğitim Fakültesi kurma sözü verdiğini kaydeden Filistin Sağlık Bakanı, bu tür yardımlarla Batı Şeria'ya büyük hizmet desteği sağlanacağını belirtti.

Mugli, 3 yıl içinde, Türkiye'nin Filistin sağlık sektöründe 30 milyon dolarlık proje gerçekleştirme sözü verdiğini de ifade etti.
Türkiye'nin Filistin Başkonsolosluğu Müsteşarı Ali Güney de bu yardımlarla Türkiye'nin, içinden geçmekte olduğu güç koşullarda Filistinlilerin acil sağlık problemlerinin çözümüne ve gelecekteki Filistin devletinin kuruluşuna destek olmayı amaçladığını ifade etti.
Güney, "Filistin sağlık sektörünün ambulans ihtiyacının elzem olduğunu" bildiklerini belirterek, "Sağlanan bu ambulanslarla Filistinli kardeşlerimizin sağlık sorunlarına katkıda bulunabilirsek, ne mutlu bize" diye konuştu.

Ali Güney, Türkiye'nin, Annapolis ve sürecinde, Filistin Yönetimi'ne taahhüt ettiği 150 milyon dolarlık yardım kapsamında, sağlık sektörünün yanı sıra diğer alanlarda başka projelerin de gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

Ambulans projesine destek veren TİKA'nın Ramallah Koordinatörü Coşkun da ambulansların temini projesinin 2 yıllık bir süreç aldığını söyledi ve "ambulanslara çok fazla ihtiyaç kalmaması" temennisinde bulundu.

A.A.



Bu haber 712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,899 µs