En Sıcak Konular

Ankara'dan Bağdat'a egemenlik uyarısı

18 Kasım 2008 16:06 tsi
Ankara'dan Bağdat'a egemenlik uyarısı ABD ve Irak arasındaki güvenlik anlaşmasıyla 1 Ocak 2009'da Irak hava sahasının kontrolü Bağdat yönetimine geçecek. Türkiye'nin de Kuzey Irak'a gerçekleştirdiği hava operasyonlarını gözden geçirmesi gerekecek. Ancak Ankara'nın bu konudaki tavrı net:

"Irak egemen devletse topraklarında PKK'yı barındırmasın. Aksi halde Türkiye uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanır."  

Irak ile ABD aylar süren pazarlıklar sonunda güvenlik anlaşmasını imzaladı, sırada onay süreci var. Anlaşmanın doğrudan ilgilendirdiği ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor.

Türkiye, Kuzey Irak'a yönelik operasyonları 5 Kasım 2007'de Beyaz Saray'da varılan mutabakat çerçevesinde yapıyor.

Ancak yeni düzenlemeye göre, 1 Ocak 2009'dan itibaren Irak'ın hava sahasının kontrolü Bağdat yönetimine geçecek. Bu durumda Türkiye ne yapacak?

Ankara'ya göre, uygulama bir günde değişmeyecek. Yetkililer, hava sahasının devri konusunun yeni olmadığına dikkat çekiyor ve Türkiye'nin buna göre hazırlıklarını yaptığını belirtiyor.

Ankara öncelikle yasanın tam olarak onaylanmasını bekliyor. "Yasa Irak meclisinden geçmeden konuşmak için erken" yorumunu yapan kaynaklar, anlaşmanın uygulanması için ABD'nin yeni başkanı Barack Obama yönetiminin de bekleneceğini ifade ediyor.

Türkiye bugüne kadar operasyonlar hakkında Irak tarafını da bilgilendirdi. Yeni dönemde Irak'ın izin vermemesi durumunda Türkiye egemen bir devlet olarak Irak'tan topraklarını terör örgütlerine kullandırmamasını isteyecek.

Eğer Irak bunu başaramazsa uluslararası hukukun verdiği yetki ile Türkiye'nin kendini savunacağı ifade ediliyor. Ancak o zamana kadar Kuzey Irak ve Bağdat ile yapılan görüşmelerde bir mutakabat aranacak.

Türkiye daha önce Irak ile yapılan güvenlik anlaşmasına "sıcak takip" maddesi ile sınır ötesi operasyon konusunu eklemek istemiş ancak Ankara'da bir hafta süren pazarlıklarda anlaşmaya varılamamıştı. Mutabakat sınır ötesi maddesi olmadan imzalanmıştı. 
CNNTurk



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,795 µs