En Sıcak Konular

SHP'ye destek CHP'yi karıştırdı

18 Kasım 2008 15:26 tsi
SHP'ye destek CHP'yi karıştırdı Bazı il ve ilçelerde yerel seçime SHP'li isimlerle girilmesi, CHP teşkilatlarını karıştırdı. Cumhuriyet Halk Partisi'nde 'SHP' depremi. Kaç kişi istifa etti? İşte yanıtı...

İzmir'in Dikili ilçesinde CHP'nin aday çıkarmayıp SHP'li Belediye Başkanı Osman Özgüven'i destekleme kararı yüzünden teşkilattan 350 kişi istifa etti.
Osman Özgüven, düzenlediği basın toplantısında istifaları değerlendirdi ve solda birlik için bazı fikirler ortaya attı.
 

İzmir'de sosyal demokratların yerel seçimi kazanması için solun bir araya gelmesi gerektiğini savunan Özgüven, "Sadece DSP değil, ÖDP, EMEP, TKP, sosyalistler, sivil toplum kuruluşları da bir araya gelmeli. Yoksa yine geçmiş günlere döneriz, AKP'nin boyunduruğu altına girme gibi bir sorunla karşı karşıya kalabiliriz." dedi.
Solda her türlü birlikteliğe hazır olduklarını, ancak asla sağ ve dinci bir partiyle işbirliğine girmeyeceklerini ifade eden Osman Özgüven, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın kara çarşaflı kadınlara rozet takmasını ise, "Onların sorunu, Deniz Baykal'ın sorunu. Ona sorulması gerekiyor." şeklinde değerlendirdi. Baykal'ın, DSP'nin seçimlere birlikte girme çağrısını cevapsız bırakırken kendileriyle ortak aday çıkarmasının sorulması üzerine Özgüven, "DSP de bu birlikteliğin içine mutlaka gelmelidir. Genel seçime giderken birlikteliği bir adım olarak görüyorum. Yerel seçimin anlamı bu bakımdan önemli." ifadesini kullandı.
 
Kendisine CHP ve SHP'nin ortak adayı olması için henüz resmî bir teklif gelmediğini kaydeden Özgüven, bağımsız girmesi halinde Dikili'de kazanma şansının yüksek olduğunu söyledi.
 
Solun, sosyal demokratların başarılı olması için solcuların mutlaka bir araya gelmesi gerektiğini savuna Özgüven, bunun ortak çatı altında yapılması, çatının da muhalefet partisi olması gerektiğini belirtti.
 
CHP Genel Başkanı Baykal ile SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın arasındaki ortak aday mutabakatının ardından Dikili'de olumsuzluklar yaşandığını belirten Özgüven, "Ben ömrümde hiç atanarak bir yere gelmedim. Bu seçimde ne yazık ki geliyoruz, şartlar onu gerektiriyor." diye konuştu.
 
CHP Dikili ilçe yönetiminin, AK Parti adayının kazanması için çalıştığını iddia eden Özgüven, "Aynı yönetim, AKP'li adayı kazandırmayı hedefleyerek CHP'nin içinde politikalarına devam ediyor. Böyle bir anlayışı solcu olarak, sosyal demokrat olarak asla kabul etmiyorum. CHP, atayacak olduğu ilçenin yönetimiyle atayacak olduğu başkanının uyum içinde çalışmasını sağlamalıdır." ifadesini kullandı.
 
CHP ilçe teşkilatında yaşananları ahlâksızlık olarak değerlendiren Özgüven, şunları söyledi: "Ortak bir adayda birleşeceksek destekleyelim ama şunu net söylüyorum, bu bir ahlâksızlıktır. Önce bir partinin ilçe başkanı olacaksın, sonra da, 'Ben oyumu AKP'ye vereceğim.' diyeceksin. Bunun CHP'lilikle bir alakası yok. CHP'de olmam beni küçültmüyor, 40 yıl bu partiye hizmet verdim. Bana ortak şekilde gelirlerse CHP'nin adayı olurum. Bu insanlar Dikili'yi, CHP'yi temsil etmiyor. Dikili'de istifa edenler 300-350 kişiyse, seçime bağımsız girsinler."
 
CHP ve SHP'nin geleneğinde birlikte iş yapma, çalışma, üretme olmadığını söyleyen SHP İzmir İl Başkanı Tamer Akcan ise, "Biz solda birlikte, AK Parti iktidarına karşı, İslamcı faşist cepheye karşı bir barikat oluşturalım diye böyle bir mutabakatı kabullendik. Bu anlamda belki de Türkiye genelinde seçimlere girmemeyi gerektirecek bir organizasyonun içinde olduk." ifadelerini kullandı.
 

Solun birlikte iş yapma konusunda başarısız olduğuna değinen Akcan, şunları söyledi: "Osman Özgüven, Dikili'de istifa eden CHP ilçe yöneticileri tarafından kendi adaylarının AKP'ye gitmesi sebebiyle müthiş bir karalama kampanyasıyla karşı karşıya. Kampanyada hiçbir ölçü, ar, edep, haya yok. İstifalardan sonra CHP, bize hiç danışmadan kayyum kimlikli yeni bir ilçe başkanı atadı. Onun yanında eski ilçe yöneticileri beraberce dolanıp hali hazırda AK Parti adayı olan kişiyle ilgili olumlu referansı CHP'li kimlikleriyle veriyor."

8Sütun



Bu haber 325 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,532 µs