En Sıcak Konular

Baykal'dan Ergenekon kitabı

18 Kasım 2008 14:30 tsi
CHP Lideri Deniz Baykal, partisinin grubunda gündeme ilişkin konuları değerlendiriyor.

CHP lideri Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında AK Parti'ye ve Başbakan'a yönelik eleştirilerde bulundu.

İşte Baykal'ın açıklamalarından satırbaşları:


KÜRESEL MALİ KRİZ

Ekonomi uzun bir süreden beri burada uyarmaya çalıştığımız gibi artık çok açık çok net alarm zillerini çalmaya başlamıştır. Yanlış ekonomi politikası ülkeyi tıkamıştır. Ekonomiye yön veren temel politikalar çökmeye başlamıştır. Petrol fiyatları düşüyor ama Türkiye’de doğalgaza zam geliyor. Dolar bugün 1.66 1.67 noktasına gelmiştir. Yıllık fazi 23, 24 noktalrında dolaşmaktadır. Ticaret dünyasında çalışanlar yüzde 30 altında faiz bulamamktadırlar.

Geçen hafta bunun bir sonucu olarak bir derecelendirme kurulu, senin görünümünü negatife çevirdim demiştir. Yine geldiğimiz noktada görüyoruzki hükümet IMF ile anlaşma imzalama noktasına gelmiştir.

Bugünkü iktidar tek başına hükümettir. 6.5 yıl sonra eğer bunlar tekrar IMF'nin önüne gidip, sen bize yardımcı ol deme noktasına gelmişler ise, 6 buçuk yılın israf edildiğini kanıtıdır. IMF'ye teslim olmak zorunda kaldık. Ne diyordu başbakan, "Ümüğümüzü sıkmaya kalkarlarsa gerekeni yaparız" Ama IMF'nin işi değil mi ümük sıkmak. Sen de gittin IMF'nin önüne diz çöktün gel benim ümüğümü sık dedin. Sen 6,5 yıldır çiftçinin, işçinin, memurun ümüğünü niye sıktırdın?

30 ülke IMF'ye gitmedi. Kriz paketi açıkladı. IFM'ye kim gitt? İzlan'da gitti. Macaristan gitti. Türkiye gitti... Narenciye üreticisinin malları para etmiyor. Coca Cola reklamlarında geçilmiyor. Her yerde cola reklamı var. Ama Türkiye'nin narenciye üreticisi sahipsiz bırakılmış durumda.

Bir kriz bir sıkıntıyla ülke karşıkaşıya bunların hepsinin çaresi var tedbiri var ama bizim hükümetin bu gidişatla hiç bir ilişkisi yok. Başbakan bu tablo karşısında ta başıdnan beri, kriz bizi teğet geçti, hamdolsun iyiyiz diyor, iş adamlarının zulalarında 2 yıllık para var diyor. O zaman ne IMF'ye gidiyorsun. İş adamlarının zulalarındakileri çıkarsana! Başbakan yanlış işler peşinde. Duruyor duruyor Obama'ya akıl veriyor. Obama'ya akıl vereceğine gel de bu krizin önünde dur.

Bu kriz maalesef daha da ağır bir bedel ödettirecek. Hep birlikte milletçe bir bedel ödeyeceğiz. Bu krizi yaşayacka olan işsiz kalan vatandaşımızdır. Bu krizi yaşayacak olan ailesine ekmek götüemeycek olan, çekini senedini ödeyemeyecek olan vatandaşlarımızdır.

Ekonomi deyince tabi yolsuzluklar bu işin bir parçası yine geçen hafta önemli yolsuzluk olaylarıyla ilgili bilgiler ortaya çıktı. Fakat bunları hep biz söylüyorduk. Sayın Kılıçdaroğlu söylüyordu. İlginç bir açıklama yapıldı geçenlerde. TMSF'nin başkanı bir televizyonda dediki, ben ülkeyi devleti borça batırmış olan bu ödemedikleri borçlarını onlardan tahsil etmek için bir takım girimler yapıyorum bu girişimler sırasında büyüklerimizden niye pahalı satmaya çalışıyorsunuz diye uyarılar alıyor. Bunu söylyene TMSF'nin başbakanı. E devletina alacağı yüksek. Son kuruşuna kadar tahsil etmek zorunda. TMSF başkanı hükümetten uyarı aldığnı açıkladı.

ERGENEKON DAVASI

Bir süredir dokunmuyoruz izliyoruz sadece Türkiye tarihi bir huıkuk süreci yaşıyor. Ergenekond avası kamuoyumuz artık ilgisini kaybetmiş gözüküyor. eski yayın söz konusu değil. Ama bu konu olağanüstü bir konu olmaya devam ediyor.

Bu konuyu gündemden düşürmemiliyiz. Ergenekon davası ta başından beri bizim Cumhuriyet tarihimizin en büyük siyasi itham mekanziması olarak işletilen bir süreçle ortaya çıktı. O zaman hep birlikte bu teşhisleri yapmıştık. Bu dava hukuk adamlarının yetkili savcıların, bir hukuksuzluğu tespit ederek o hukuksuzluğu ortaya çıkarmak için gayret göstermleri suratiyle ortaya çıkmış bir dava değildir. Bu dava siyasi siparişle ortaya çıkmış tepeden inme bir davadır. Bunlar uzun konuştuk. Bunu bir kitap halinde yazıp ortaya koyacağız

Böyle iddianame olur mu. Bu davada bütün bu sistemin altında bir isim var. Karanlık bir isim. Savcılık bunu bize Kanada'da bir haham olarak bilgisini verdi. Herşey onun elinden çıkıyor. Bu olaydan Türkiye'deki Musevi cemaati rahatsız oluyor. Araştırıyorlar, Haham olarak bir isim yok. Musevi cemaati üyesi değil. Ama bu adam televizyonlara çıkıp konuşuyor. Savcının iddialarının temelinde yatan adam ortada yok.

Bütün mali işlerin altında bu kişi var dediler adam orada hastalandı. Adamın cenazesini kaldıracak parası bile çıkmadı. Jandarma komutanı büyük bir sağlık sorunu ile karşı karşıya. Ben de bundan büyük bir azap duyuyorum. Hiç mi vicdanınız sızlamıyor. Yakışıyor mu bu Türkiye'ye. Hani bu iddialar ortaya atıldığını bütün televizyonlar gazeteler bunları aktarıyordur. Şimdi savunmalar veriliyor niye onları yayınlamıyorsunuz. Niye bu Ergenekon davası canlı yayınla vatandaşa izletilmiyor kardeşim. Niye!

ANAYASAYI DEĞİŞTİRME TARTIŞMASI

Geride bıraktığımz günlerde çok önemli bir tartışma Türkiye'de yaşandı. Anayasıyı değiştirme tartışması. Zaman zaman bu siyasi gündemizie getirilir. Bir süre önce çok iddialı bir şekilde getirildi. Ama yapılanlar hala kamuoyunun bilgisine sunulmadı. Amaeirka birilerine bilgi verildi. Bize hiç bilgi verilmedi. Kapalı kapılar arkasıdna bir Anayasa Taslağı hazırladılar.

3 madde değişir değişmez diye konuşuluyor. Değiştirilmesi istenen bu üç madde ne?

"Madde 1 - Türkiye Devleti bir cumhuriyettir."
Değiştirilebilsin diyoruz. Niye kardeşim? Demokrasi zaafiyetiymiş bu efendim.

"Madde 2 - Türkiye cumhuriyet toplumun huzur, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde insan haklarına saygılı atatürk milleyetçiliğine bağlı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir."

Bu maddenin sağduyulu aklı başında memleketini seven bir insanı rahatsız decek bir tarafı var mı bu maddenin.

"Madde 3 - Türkiye devleti ülkesi ve mileltiyle bölünmez bir bütündür." Bölünüebilir mi olsun. Milleti mi bölünebilir olsun, devlet mi bölünebilir olsun.

Dördüncü madde de diyorki bu üç madde değiştirilemez. Bunları koruyun diyor yani. Bu çok sakıncalı bir iş, zaten biz Anayasayı toptan değiştirelim dediklerinde müsade etmedik. Neyi değiştirmek istiyorsanız onu getirin dedik getiremediler. Neymiş yeniden bu anayasayı silip yerine baştan yazacakmış bu beyefendiler. Bu anayasa İstiklal Savaşı'ndan sonra yazıldı. Türkiye'nin şerefi, onuru bu maddeler! Devletin en saygın en yüksek değer taşıması gereken ve görevi buna sahip çıkmak olan kurumların içinde yer alan insanlar neler yapıyorlar.

 



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,739 µs