O Türk hep bunu yapıyor | " /> O Türk hep bunu yapıyor | "/>

En Sıcak Konular

O Türk hep bunu yapıyor

18 Kasım 2008 13:40 tsi
O Türk hep bunu yapıyor ABD’de başkanlık seçimleri sonrası yine aynı isimler kalemlerine sarılmaya başladı. Türkiye’deki ‘Amerikan karşıtlığı’nı hükümetle ilişkilendiren o kalemler Ankara üzerinde baskı oluşturmaya çalışırken Obama’ya sesleniyor: AK

ABD’de Başkanlık seçimlerinden Obama’nın Başkan olarak çıkması ‘baskı gruplarını’ yeni hesaplar yapmaya itiyor. ABD’deki düşünce kuruluşlarında çalışan kimi Türk isimler çeşitli dergi ve gazetelerde yazdıkları yazılarla ‘yeni’ yaklaşımlarını ortaya koyuyor. Bu yaklaşımların sonuncusu bu hafta Newsweek dergisinde yayınlandı. ABD Başkanlık seçimleri öncesinde Obama’nın Başkan seçilmesi halinde Türk-Amerikan ilişkilerinin ciddi bir kırılmayla yüzleşeceği ve Ankara’nın Obama yönetimiyle önemli sorunlar yaşayacağı düşüncesini yaptığı her konuşmada dile getiren, ABD’deki Cumhuriyetçilere yakın etkin bir düşünce kuruluşunda çalışan bir uzman, Obama seçildikten sonra bu kez AKP hükümetini hedefine aldı.

Daha önce yaptığı konuşmalarda McCain’in Türkiye için daha doğru aday olduğunu belirten uzman, sözkonusu dergide geçtiğimiz hafta yazdığı yazıda Obama’ya açık mektupla kimi çağrılarda bulundu. Türkiye’de anti-Amerikancılığın yükselişini AKP hükümetiyle ilişkilendiren uzman Obama’ya yaptığı çağrıda Erdoğan hükümetinin bu konuda ‘uyarılması’ gerektiğini belirtti. Türkiye’nin Amerikan çıkarları için önemli bir ülke olduğunu belirten uzmanın ABD karşıtlığını doğrudan hükümetle ilişkilendirmesi ve Washington’dan Ankara üzerinde baskı kurmasını istemesi ilgi çekici bulundu. Aynı uzmanın Washington’da ve Türkiye’de dirsek temasında bulunduğu ‘ulusalcı’ çevrelerin kullandığı jargonu görmezlikten gelmesi ve bunu yazısında belirtmemesi dikkatlerden kaçmadı.

Aralarında sözkonusu uzmanın da bulunduğu kimi düşünce kuruluşu üyelerinin Washington’da ‘güvenilirliklerini’ yitirdikleri belirtiliyor. Obama’nın Başkan olmasıyla yönetimde etkilerini kaybeden sözkonusu düşünce kuruluşları ve üyelerinin uyarılarının Beyaz Saray tarafından dikkate alınmayacağının altı çiziliyor. Obama’nın demokratlara yakın düşünce kuruluşlarından faydalanacağı, bu noktada Brookings Institute’ün ön plana çıkacağı belirtiliyor. Brookings Türkiye araştırmaları masasından Ömer Taşpınar, Obama’nın politikalarını belirleyecek yakın çevrenin Brookings’ten çıkacağını belirtiyor.

Türkiye’de bir dönem ABD Büyükelçiliği yapmış olan ve Brookings’te çalışan Mark Parris’in Obama’ya açık mektubu, Türk uzmanın çağrısının aksine, Obama yönetiminin Türkiye’ye yaklaşımını açıklar mahiyette. Paris, ‘Yeniden Türkiye’ başlıklı yazısında Obama’ya Washington’un Türkiye’ye yönelik yaklaşımını değiştirmesi tavsiyesinde bulunuyor. Bush yönetiminin Türkiye ile ilişkileri yıprattığını, ancak ABD’nin kendisinden uzaklaşan bir Türkiye gerçeğiyle yüzleşme lüksünün olmadığını belirten Parris, daha aktif ve kendine güveni olan bir Türkiye’ye alışmalıyız diyor.

Parris’in yazısının hemen girişinde Türkiye’ye dönük ABD bakışı ile ilgili söyledikleri ise Türk iç siyasetini yakından ilgilendiriyor. Parris, Türkiye’nin laik ve Müslüman kimliklerinin barıştırılması tartışmalarına katılmasının gerekli olmadığını, Türkiye’nin iç tartışmalarından ABD’nin uzak durması gerektiğini belirtiyor. Ancak Türkiye’nin demokrasi yolunda ilerlemesinin çok önemli olduğunu belirten Parris, ABD’nin ülkeyi ‘ılımlı İslam, İslam ülkesi’ gibi kavramlarla tanımlamaktan vazgeçmesi gerektiğini belirtiyor. Türk demokrasisinin gelişiminin önemini ısrarla vurgulayan Parris AB’nin Türkiye ile ilişkileri gevşetmesi halinde demokraside itici güç olacak boşluğu ABD’nin doldurması gerektiğini belirtiyor. Türkiye’yi ‘oyunun kurallarına göre’ yöneten seçilmiş liderleri ABD’nin mutlaka desteklemesi gerektiğinin altını çizen Parris, ülkede demokrasi çalkalanırken Bush yönetiminin takındığı belirsiz tavrın işe yaramadığını söylüyor. Parris ‘ABD seçilmiş liderlere zarar vermeye amaçlayanlara, bunu ‘hukuk’ çerçevesinde yapmaya çalışanlar da dahil, açıkça karşı durmalıdır’ diyor.

‘Cumhuriyetçilere’ yakın bir Türk Obama’dan Ankara üzerinde baskı kurmasını isterken Obama yönetimine yakın Demokrat bir Amerikalıların ‘Türkiye ile ilişkileri geliştirelim, demokrasi dışı müdahalelere pabuç bırakmayalım’ şeklindeki uyarısı Obama’nın seçiminin Türk iç siyasetine yansımaları ile ilgili önemli bir fikir veriyor.

iyibilgi.com



Bu haber 794 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,423 µs