En Sıcak Konular

İsrail’e kıyımı anlatan çizgiler

18 Kasım 2008 10:50 tsi
İsrail’e kıyımı anlatan çizgiler İsrail-Fransız-Alman ortak yapımı ‘Beşir’le Valf’ adlı çizgi film tartışmalara neden oldu.

İsrail-Fransız-Alman ortak yapımı ‘Beşir’le Valf’ adlı çizgi film, Lübnanlı Hıristiyan Falanjistlerin 1982’de Filistinli mültecilerin kaldığı Şabra ve Şatilla kamplarında gerçekleştirdikleri katliamda İsrail’in rolüne parmak basınca tartışma kopardı. Özellikle askerlik çağına gelen 16-17 yaşlarındaki gençlere savaşın berbat bir şey olduğunu aşılamak isteyen film, dönemin Savunma Bakanı ve eski Başbakan Ariel Şaron başta olmak üzere İsrailli yetkililerin vicdani sorumluluğu olduğu teması yüzünden bazı İsraillileri kızdırırken, beri tarafta Yahudi askerleri masum hatta kurban gösterdiği eleştirisi alıyor.

‘Askerleri aklıyor’

Katliam sırasında İsrail ordusunda 19 yaşında bir asker olarak milislerin işini kolaylaştırmak için kampı aydınlatan havai fişekleri ateşlemiş Ari Folman, şimdi yönetmen olarak geçmişle yüzleşiyor. O sırada katliamı bilmediğini söyleyen Folman’ın amacı insanları savaştan caydırmak: “Gençler savaşta şan-şeref, cesaret olmadığını görecek.” Lübnan’ın Hıristiyan Devlet Başkanı Beşir Cemayel’in ölümünden yanlışlıkla Filistinlilerin sorumlu tutulmasının ardından gelen katliamda 3 bine yakın kişi ölmüştü. İsrail’de kurulan soruşturma komisyonu katliamı önlemediği için Şaron’u ‘ahlaken sorumlu’ tutmuştu.

İzleyicilerden Eitan Weitz, askerlik çağına gelenlerin filmi mutlaka izlemesi gerektiğini söylerken 35 yaşındaki Kudüslü psikolog Ronit Shpiner, Folman’ın İsrail’i akladığını düşünüyor: “İsrailli askerler travma geçirdikleri gerekçesiyle aklanıyor, kurban olarak resmediliyor.” Filmde Şaron aç kurt gibi biftek ve yumurta yiyip Başbakan Menahem Begin ve Lübnan’da bir komutanla konuşurken gösterilirken, eski başbakanın sözcüsü Raanan Gissin “Asla yerken emir vermedi. Katliamda sorumluluğu yoktu” dedi. (The Independent)

 



Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,628 µs