Dünyanın siyasetçilere ihtiyacı var | " /> Dünyanın siyasetçilere ihtiyacı var | "/>

En Sıcak Konular

Gorbaçov: Dünyanın siyasetçilere ihtiyacı var

17 Kasım 2008 22:39 tsi
Gorbaçov: Dünyanın siyasetçilere ihtiyacı var 
Sovyetler Birliği’nin son lideri Gorbaçov, siyasetçileri uluslararası toplumun yaşadığı sorunlara çözüm getirememek ve daha büyük sorunlara sebep olmakla suçladı.

Green Peace (Yeşil Barış) örgütü tarafından İsviçre’nin Ermatingen kentinde düzenlenen çevre konferansına katılmak üzere bu kente giden Mihail Gorbaçov, el Cezire kanalına verdiği demeçte “Soğuk savaşın sona ermesinin üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen dünyanın bu noktaya geleceğini tahmin etmiyorduk. Ne yazıkki barış güvercinleri kanat çırpmıyor, savaşlar ve çatışma alanları genişledi, yoksul insan sayısı artarken çevre sorunları da büyüme yönünde seyrediyor” dedi.

Gorbaçov tüm bu sorunlara baktığımızda “dünyanın profesyonel siyasetçilerine ihtiyaç duyduğunu gösteriyor, zira şu anda daha kısa vadeli sorunlar üzerinde duruluyor, seçimleri kazanmak birçok siyasetçi için öncelikli hedef olmuş, hâlbuki siyaset güç mücadelesi değil daha iyi bir gelecek için yapılmalıdır” diye konuştu. 

Yüksek tirajlı gazetelerde sesini duyuramadığı için eğitimli ve bilinçi siyasi elitin sahneden çekildiğini bu durumun endişe yarattığını söyleyen Gorbaçov sözlerini şöyle sürdürdü; “Dünya bugün halkına karşı daha şeffaf davranan ve halkın sorunlarına direk müdahele ederek inandırıcılığını koruyan, gençleri sorumluluk almalarını sağlamak için eğitime gereken önemi veren hükümetlere ihtiyacı vardır. Çünkü dünya siyasi çevresel ve ekonomik olarak çok büyük sorunlarla karşı karşıyadır.” 

OBAMA VE DEĞİŞİM

Amerikanın yeni seçilen lideri Barack Obama’ın büyük bir sorumluluk üstlendiğini söyleyen Gorbaçov, “Obama Amerikalıların ve uluslararası toplumun kendisinden beklediği değişimi gerçekleştirmek zorunda. Bu değişimin programlı ve yavaş adımlarla olacağını sanıyorum. Bu değişim Barack Obama’nın koltuğu devralmasından yüz gün sonra belirtileri ortaya çıkacaktır” dedi.

Bu beklenen değişimin gerçekleşmemesi uluslararası kamuoyunu ve Amerikan toplumunu şoka uğratacağını iddia eden Gorbaçov, “Seçimlere gösterilen olağan üstü ilgi Amerikan siyasetine duyulan endişenin boyutunu göstermektedir. Dünya adeta sekiz yıllık cumhuriyetçi döneme yeter demiştir, açıkça değişim istediğini ifade etmiştir. Bu değişim gerçekleşmediği takdirde Demokrat Parti tüm inandırıcılığını kaybedecek ve Barack Obama taraftarları büyük bir şoka uğrayacaktır” diye konuştu. 

Dünyayı diyalog yerine gerginlik bölgelerine dönüştüren Bush dönemini eleştiren Gorbaçov oğul George Bush döneminde izlenen siyaset dünyayı soğuk savaş dönemindeki Washington – Moskova arasındaki çatışma ortamına sürüklediğini ileri sürdü.

KAFKASYA’DA FEDARASYON

Rusya ile Gürcistan arasındaki çatışmaya da değinen Gorbaçov sorun ancak Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya’yı içine alan federatif BİR koalisyonla çözülür. Kafkasya’daki etnik çeşitliliğin çatışmanın nedeni değil diyalog ve birlikte yaşama nedeni olması gerektiğini söyleyen Gorbaçov tüm etnik farklılıklara rağmen bölge insanı arasında ortak tarihi ve dini değerler olduğunu vurguladı.

Dünyanın yaşadığı mali krizi değerlendiren Gorbaçov “Bu krizi aşmak istiyorsak mali sistemde ve ekonomide köklü ve şeffaf değişiklikler yapmalıyız, dolayısıyla çözümlerin mantıklı ve pratik olabilmesi için sorunun iyi teşhis edilmesi lazım” dedi.

BM ve Avrupa Konseyi’nde müsteşar olarak görev yapan Gorbaçov çevre sorunlarını ve çözüm önerilerini geliştirmek için 1993 yılında Cenevre’de Uluslar arası Yeşil Haç örgütünü kurmuş çevre konusuyla ilgilenen otuz kadar uluslar arası örgütün Yeşil Haç’a üye olmasını sağlamıştı.

timeturk

 



Bu haber 343 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,095 µs