En Sıcak Konular

Kasparov, Rusya'da mali kaos uyarısı yaptı

17 Kasım 2008 19:22 tsi
Mali kriz ile birlikte her hafta merkez bankasından milyarlarca doların nereye gittiğini soran Rus muhalif lider Kasparov, Medvedev'in uzun süre iktidarda kalamayacağını ileri sürdü.

Rus muhalefet lideri Garry Kasparov, mali krizin toplu protestolara yol açağını ve bu sebeple Dmitry Medvedev'in devlet başkanlığının 18 aydan fazla sürmeyeceğini ileri sürdü.

İngiliz The Independent gazetesine konuşan Kasparov, "Buna erken seçim demek istemiyorum. O zaman yanlış intiba veririm. Barack Obama'nın 65 milyon seçmeni var. Medvedev'in bir seçmeni var. Bu rejim 18 aydan fazla sürerse şaşırırım. Nasıl bir değişiklik olacağını bilmiyorum. Sadece bunun şiddetli olmamasını umut etmeliyiz. Bu ülke yeterince şiddet gördü. Fakat rejim buna doğru gidiyor. Bu sebeple yakında yüzbinlerce kişi sokaklara dökülecek." dedi.

Kasparov Birleşik Sivil Cephesi'nin liderliğini yapıyor. Diğer Rusya ise çeşitli küçük partileri bir arada tutan bir üst kuruluş ve Birleşik Sivil Cephe'yi bünyesinde bulunduruyor.

RIA Novosti haber ajansının bildirdiğine göre, mayıstan beri Rusya ekonomisinin baş aşağı olduğunu ve borsanın yüzde 70 değer kaybettiğini söyleyen Kasparov, her hafta Merkez Bankası'nın uluslararası rezervlerinin milyarlarca dolar azaldığına dikkat çekti.

Kasparov, İngiliz gazetesine, "Nüfusun yüzde 15'ini bu yeni orta sınıf meydana getiriyor. Bunlar Putin'i en çok destekleyen grup. Onlar kredi alabiliyor, otomobiller satın alabiliyor, hatta apartman satın alabiliyorlar, yurt dışına seyahat edebiliyorlar. Şimdi büyük problemlerle karşılaşmış durumdalar. İşinizi kaybedebilirsiniz, ödeyemediğiniz için apartmanınızı kaybedebilirsiniz. Pasif politik tutuma alışmışlardı, fakat şimdi internet okuyorlar ve bütün bu milyarlarca doların kaybolduğunu görüyorlar. Bu para nereye gidiyor? Putin'in kafadarlarının ellerine. Bu insanlar çabuk politik dersler öğrenecekler." şeklinde konuştu.

Haziran'da Dünya Gazeteler Birliği toplantısında, Kasparov, RIA Novosti haber ajansının Kremlin'in ağzı olduğunu ve sadece propaganda yaptığını ileri sürmüştü. Ajans suçlamayı reddetmiş, Diğer Rusya ittifakı üyeleri için dahil 50'den fazla basın konferans ve diğer etkinlik düzenlediğini belirtmişti.

Parlamento seçimleri öncesinde bir muhalefet mitinginden sonra Kasparov, Moskova'da beş gün polis gözetiminde bulunmuş, bir sonraki ay da devlet başkanlığı yarışından çekilmiş ve yetkililerin kendisinin yarışa girmesini engellediklerini ileri sürmüştü.

dunyabulteni



Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,950 µs