En Sıcak Konular

Güler, İran Enerji Bakanı Fettah ile görüştü

17 Kasım 2008 15:43 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye ve İran’ın enerjide sahip olduğu imkan ve kaynakları kullanarak mevcut işbirliğini daha da artırabileceğini söyledi.

Bakan Güler, Tahran ziyaretinin üçüncü gününde, İran Enerji Bakanı Perviz Fettah ile bir araya geldi.

Güler, burada yaptığı konuşmada, iki ülkenin enerji alanında işbirliğini ön gören projeleri yakından takip ettiklerini belirtti. "Gecikme olmaması için sıkı ve yoğun bir çalışma yapılıyor" diyen Güler, çalışmaların zamanında bitirileceğini vurguladı.

İki ülkenin daha büyük projelere imza atabileceğini söyleyen Güler, İran doğal gazının Türkiye ve Avrupa’ya ulaştırılmasının bir dönüm noktası olacağını kaydetti. Güler, "Sahip olduğumuz imkan ve kaynakları kullanarak mevcut işbirliğini daha da artırabiliriz" dedi.

Türkiye’nin güneş, rüzgar, jeotermal gibi yenilenebilir enerjide büyük potansiyeli olduğunu, enerji alanında 2020 yılına kadar 120 milyar dolarlık yatırım öngörüldüğünü anlatan Güler, bu konuda da işbirliği yapılabileceğini ifade etti.

Türkiye’nin Avrupa elektrik hattına bağlanması için çalışmaların sürdüğünü söyleyen Güler, ihtiyaç halinde İran’da üretilen elektriğin bu hatta transferinin mümkün olabileceğini kaydetti.

 

"TARİHİ FIRSATLARDAN YARARLANMALIYIZ"

İran Enerji Bakanı Perviz Fettah da enerji alanında işbirliği için her iki taraftaki mevcut irade ve kararlılığın önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Bakan Fettah, "Tarihi fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmalıyız. Bu, hem iki ülke halkının hem de bölgenin yararınadır" dedi.

İki ülke arasında işbirliğini ön gören projelerin hayata geçirilmesinde ciddi adımlar atılması gerektiğini ifade eden Fettah, bu alanda yeni projelerin tasarlanıp hayata geçirilmesini önemsediklerini kaydetti.

İran’ın "barışçıl amaçlı nükleer programının" devam ettiğini belirten Fettah, Türkiye’nin bu konudaki tutumunu "takdirle" karşıladıklarını vurguladı.

İranlı Bakan, ilk fırsatta Türkiye’yi ziyaret etmek istediğini sözlerine ekledi.

Bu arada, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Güler ve İran Petrol Bakanı Gulam Hüseyin Nozeri başkanlıkları heyetlerin, doğal gaz konusundaki müzakereleri devam ediyor.

Bakan Güler’in bu akşam İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

Milliyet



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,085 µs