En Sıcak Konular

İtalya'da hava taşımacılığı çıkmaza girdi

17 Kasım 2008 14:37 tsi
İtalya'da hava taşımacılığının büyük bölümünü gerçekleştiren ve yüzde 49.9'u kamuya ait olan Alitalia'nın satışının bir türlü gerçekleştirilememesi, hava trafiğini çıkmaza soktu.

Ülkede son 1 haftadan bu yana devam eden iş yavaşlatma eylemi nedeniyle başta Roma Fiumicino ve Milano Linate havaalanları olmak üzere ülke genelinde günde 50- 100 uçuş iptal ediliyor.
Alitalia'nın satışı konusunda Eylül ayında genel olarak anlaşmaya varılmasına karşın, detaylarda sorun çıktı. Pilot ve hostesler, genel olarak anlaşmaya vardıkları koşullarla şu anda karşı karşıya bırakıldıkları koşulların birbirinden farklı olduğunu iddia etti. Koşulların iyileştirilmemesi halinde imza atmayacaklarını ve süresiz olarak greve gideceklerini belirten pilot ve hostesler, kararlarından geri adım atmadı.
İki hafta önce Alitalia'ya bağlı görev yapan pilotları ve kabin memurlarını temsil eden sendikalar önümüzdeki Mayıs ayına kadar belirli tarihlerde toplam 15 gün greve gideceklerini açıkladı. Bu tarihler 2008 yılı için 25 Kasım ve 6 Aralık, 2009 yılı için de 7, 16, 27 Ocak, 9, 20 Şubat, 3, 16, 27 Mart, 7, 20 Nisan, 4, 15, 26 Mayıs olarak bildirildi. Buna göre ay sonuna kadar grev beklenmezken, geçen hafta Roma Fiumicino Havaalanı'nda 130 kadar pilot ve kabin görevlisi programsız oturma eylemi yaptı. Hava trafiğini altüst eden eylem, Ulaştırma Bakanlığı’nın devreye girmesiyle sona erdirildi.
Ancak çalışanlar eylemlerini iş yavaşlatarak devam ettirdi. 1 haftadır dvam eden iş yavaşlatma eylemi nedeniyle günde 50- 100 uçuş iptal edilirken, binlerce yolcu mağdur oldu. Sendika temsilcileri, “İptal edilen uçuşların büyük bölümü teknik nedenlerden kaynaklanıyor. Uçakların yedek parça sıkıntısının olması bunun yanında uçakların temizliğini yapan firmanın artık normal mesai saatleri dışında öalışmaması nedeniyle uçuşların büyük bölümü iptal ediliyor. Alitalia tüm sorunlarının kaynağını bizmişiz gibi gösteriyor. Bu doğru değil. Alitalia havaalanlarında kaos yaratmak istiyor” açıklamasında bulundu.
Alitalia yönetimi için hükümet tarafından görevlendirilen Olağanüstü Komiser Augusto Fantozzi ise, “Önümüzdeki hafta önemli olacak. Müzakereler sona erecek ve sonuçta imzanın atılmasını bekliyorum. Alitalia 2.3 milyar Euro borca sahip. Tabi ki bu paraya sahip değil. Ama alacaklıların tutumunu görmek üzücü. Özellikle de İtalyanlar son derece agrasif davranıyorlar. Mesela Ulusal benzin şirketi ENİ, borcun ödenmemesi halinde uçaklara yakıt verilmeyeceğini açıkladı.İnsanlar Alitalia’nın krizde bir firma olduğunu anlamalı. Hatta 70 bin çalışanını az çalıştırıp, az ödeme yapmak durumunda” diye konuştu.

Milliyet



Bu haber 269 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,796 µs