En Sıcak Konular

Doğan'ın yolu açık

17 Kasım 2008 13:26 tsi
Doğan'ın yolu açık Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, EPDK Ceyhan'da rafineri yapımı için yaptığı başvuruda sorun yaşayan Petrol Ofisi Akdeniz Rafinerisi'nin lisans almasının önünü açan bir görüş bildirdi.

Reuters'a bilgi veren Enerji Bakanlığı'ndan bir yetkili, Enerji İşleri'nin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) ilettiği görüşün bağlayıcı olmamakla  birlikte, bugüne kadar Petrol Ofisi Akdeniz Rafinerisi'nin (POAR) başvurusunu bloke eden tebliğ ile bunda değişiklik öngören taslak halindeki yönetmelikte  yer alan düzenlemelerden farklı önerilerde bulunulduğunu söyledi.
  
"Enerji İşleri'nin görüşünde, mevzuatta elektrik üretimi için yapılan başvurulara öncelik verilmesine ilişkin düzenleme  olduğu hatırlatılıyor ama bu piyasaya yönelik başvurularda kurulacak tesisler açısından bir değerlendirme gerektiğinin altı  çiziliyor" diyen yetkili, "Başvuru sahibinin araziye sahip olması ya da başvuru sıralaması değil, yapılacak tesisin (rafineri,  elektrik santrali, doğalgaz santrali) durumu, bunların başka bir yerde yapılıp yapılamayacağı, tesis açısından bölgenin  önemli olup olmadığı gibi noktalara bakılması öneriliyor" dedi.
  
ELEKTRİK SANTRALİNİN YERİ KAYDIRILACAK
Aynı yetkili, POAR'ın rafineri yapmayı düşündüğü arazide Diler İnşaat'ın planladığı elektrik santralinin yerinin  kaydırılabileceğini belirtti.
  
EPDK, belli bir bölgeye birden fazla başvuru olması halinde rafineri yapımını da kapsayacak şekilde bunların nasıl  sonuçlandırılacağına ilişkin kriterleri düzenleyen yönetmelik taslağını geçen ay kamuoyunun görüşüne açmıştı. Bu  yönetmelik taslağı, Petrol Ofisi  ile Avusturyalı ortağı OMV'nin kurduğu POAR için "kötü haber"  olarak yorumlanmış ve şirketin lisans almasını engelleyeceği belirtilmişti.
  
POAR'ın Ceyhan'da rafineri kurmak istediği arazinin bir bölümünün, burada elektrik santrali yapmayı planlayan Diler  İnşaat'a ait olması, mevzuat açısından bu şirket için sorun yaratıyor.
  
Yetkililer, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Samsun-Ceyhan, Kerkük-Ceyhan ham petrol boru hatlarının sonlanma noktası olan  Ceyhan'da bir rafinerinin kurulmasının enerji politikaları açısından daha doğru bir adım olacağını kaydederek, elektrik  tesislerinin yapılacağı yerin çok fazla zorlayıcı olmadığını belirtiyorlar.
 
EPDK POAR'IN TALEBİNİ KARARA BAĞLAYACAĞINI BİLDİRMİŞTİ 
Yetkili, Enerji İşleri'nin görüş yazısında, aynı araziye yapılması planlanan tesisler arasında herhangi bir farklılık yoksa,  başvuru sıralamasına bakılmasının önerildiğini de vurguladı.
  
POAR'ın bu başvurusunun sonuçlandırılmaması da dahil olmak üzere geçtiğimiz aylarda Başbakan Tayyip Erdoğan ile  Doğan Holding yöneticileri arasında karşılıklı açıklamaya dönen gerilim yaşanmıştı.
  
EPDK, "Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı"na gelecek olan görüşleri  alarak, yapacağı değerlendirmeden sonra düzenlemeye son şeklini verecek.
  
Bu yönetmeliğin yayımlanmasının ardından uzun süredir beklemeye alınan POAR'ın santral başvurusuna ilişkin nihai  kararın verilmesi bekleniyor.
  
EPDK, geçen yıl Aralık ayında Çalık Enerji ile Indian Oil Corporation'ın  Ceyhan'da rafineri kurmak için yaptığı  başvuruda lisans verme kararı alırken, POAR'ın talebini karara bağlayacağını bildirmişti. Turcas ile Azeri  ortağı Socar'a ise çevresel etki değerlendirme raporunu getirmesi için süre vermişti.
  
Öte yandan Cevahir Şirketler Topluluğu da Adana'nın Yumurtalık ilçesinde yıllık 10 milyon ton petrol işleme kapasiteli,  6 milyar dolar yatırım bedeli öngörülen rafineri ve petrokimya tesisi kurmak için EPDK'ya başvurmuştu.
Gazeteteport



Bu haber 374 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,965 µs